Οι 9 πυλώνες της νέας ανάπτυξης

Με κεντρικό άξονα την ριζική αλλαγή της παραγωγικής δομής της χώρας εντός της δεκαετίας, ώστε να ενισχυθούν οι εξαγωγές, παρουσιάστηκε στο Euroworking Group το νέο Εθνικό Αναπτυξιακό Πρότυπο της χώρας.

Το προσχέδιο με τίτλο «Ελλάδα 2021: Το νέο Εθνικό Αναπτυξιακό Πρότυπο», βασίζεται σε εννέα πυλώνες και παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση του Euro Working Group, από

τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών, Πάνο Τσακλόγου.

Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά στο προσχέδιο: «Σε συνθήκες σοβαρής οικονομικής κρίσης και επιτακτικής ανάγκης εξοικονόμησης πόρων, η μείωση των φορολογικών συντελεστών είναι δύσκολη. Ωστόσο, στα επόμενα χρόνια, καθώς η οικονομία θα ανακάμπτει και τα μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα συνεχίσουν να παράγουν αποτελέσματα, η σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών θα υλοποιηθεί».

Στο κείμενο, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε δεκτό με ευνοϊκά σχόλια από τους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες, προβλέπει ριζική αλλαγή της παραγωγικής δομής στη χώρα, προαναγγέλλει μειώσεις φόρων, αρχικά στα κέρδη των επιχειρήσεων και σε δεύτερο στάδιο στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και στη φορολογία στην ενέργεια και στα φυσικά πρόσωπα, όπως και ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για τους ανέργους.

Μεταξύ άλλων αναφέρεται στο σχετικό κείμενο: «Με βάση την παραπάνω στρατηγική, θεωρούμε ότι η δομή της ελληνικής οικονομίας θα έχει αλλάξει ριζικά σε μία δεκαετία. Σημαντικό μέρος των πόρων θα διοχετευτεί κυρίως στις επενδύσεις παρά στην κατανάλωση, η απασχόληση θα έχει ενισχυθεί σημαντικά και ένα μεγάλο μέρος της εγχώριας παραγωγής θα εξάγεται, διασφαλίζοντας τοιουτοτρόπως μια βιώσιμη σύγκλιση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης. Σε αυτό το πλαίσιο, οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας μπορούν να συνεισφέρουν στην επιτάχυνση της αναπτυξιακής διαδικασίας με δύο τρόπους, που έχουν ήδη συζητηθεί στο Eurogroup.

Αρχικά, μέσω της συμμετοχής τους στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο (Institution of Growth – IfG). Το IfG έχει τη μορφή ενός ταμείου – ομπρέλα που λειτουργεί αυστηρά με εμπορικά κριτήρια, χρηματοδοτώντας μικρομεσαίες επιχειρήσεις και έργα υποδομής με ίδια κεφάλαια, δάνεια και άλλα συνήθη χρηματοπιστωτικά μέσα. Το Επενδυτικό Ταμείο θα είναι εξαιρετικό ευέλικτο, επιτρέποντας τη συμμετοχή νέων εταίρων μετά την έναρξη των εργασιών, καθώς και την δημιουργία πρόσθετων υπο – ταμείων υπό την «ομπρέλα» του, εφόσον υπάρχει υψηλή ζήτηση για μεγάλα έργα σε άλλους υπο – τομείς της οικονομικής δραστηριότητας.

Δεύτερον, μέσω της παροχής τεχνικής στήριξης. Αδιαμφισβήτητα, η τεχνική βοήθεια θα παρασχεθεί μετά από σχετική αίτηση των ελληνικών αρχών. Στόχος της θα είναι η μεταφορά υψηλού επιπέδου εμπειρογνωμοσύνης, ενώ οι συστάσεις της θα πρέπει να είναι πλήρως εναρμονισμένες με τις πολιτικές του οικονομικού προγράμματος προσαρμογής. Απαραίτητες προϋποθέσεις για την πετυχημένη παροχή τεχνικής στήριξης είναι η ενεργή συμμετοχή της ελληνικής δημόσιας διοίκησης και Ελλήνων ειδικών στον σχεδιασμό και την εφαρμογή των συστάσεων πολιτικής».

Ειδικότερα, τα βασικά σημεία του προσχεδίου έχουν ως εξής:

Οι εννέα πυλώνες

«Συνοπτικά, το νέο αναπτυξιακό πρότυπο βασίζεται στους ακόλουθους πυλώνες:ΤουρισμόςΠρωτογενής παραγωγή και μεταποίηση αγροτικών προϊόντωνΕνέργειαΔιαμετακομιστικό εμπόριο & Συνδυασμένες μεταφορέςΈρευνα, Τεχνολογία & ΚαινοτομίαΒιομηχανία ΦαρμάκωνΒιομηχανία μετάλλων και δομικών υλικώνΝαυτιλία και συναφείς δραστηριότητεςΕμπορεύσιμες υπηρεσίες

13 οριζόντιες πολιτικές

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη σχεδιάσει και υλοποιεί διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οριζόντιες πολιτικές με έμφαση σε:

Βελτίωση δημοσιονομικών μεγεθώνΔημιουργία ευνοϊκού κλίματος για επενδύσεις και διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότηταςΠεριορισμό αθέμιτου ανταγωνισμού- ενίσχυση ανταγωνιστικότηταςΑξιοποίηση δημόσιας περιουσίας- ΑποκρατικοποιήσειςΔιευκόλυνση διεθνούς εμπορίου και εξωστρέφειαΦορολογική πολιτικήΕυελιξία και ασφάλεια στην αγορά εργασίαςΈμφαση στην καινοτομίαΑναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης και βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες.Επένδυση στο Ανθρώπινο Κεφάλαιο.Καταπολέμηση της διαφθοράς και ενίσχυση της αξιοπιστίας και της διαφάνειαςΕπιτάχυνση και βελτίωση της απονομής δικαιοσύνηςΕνίσχυση της κοινωνικής συνοχής

Φωτογραφία: Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα