Ο υδράργυρος απειλεί τα ψάρια των ελληνικών θαλασσών

Επιβάρυνση σε υδράργυρο παρατηρείται στη Μεσόγειο Θάλασσα και ιδιαίτερα στην Ελλάδα όπου οι μετρήσεις στον νησιωτικό πληθυσμό που καταναλώνει μεγάλες ποσότητες ψαριών έδειξαν 2,5 φορές υψηλότερα ποσοστά υδραργύρου από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.

Με αφορμή την έναρξη του προγράμματος CROME (Cross Mediterranean Environment & Health Network) που έχει ως στόχο την αξιολόγηση των επιπτώσεων στη δημόσια υγεία λόγω της έκθεσης σε χημικές ουσίες στην Ελλάδα,

τη Σλοβενία, την Ιταλία και την Ισπανία, οι επιστήμονες έδωσαν συνέντευξη τύπου και επικαλέστηκαν τις μελέτες για τον υδράργυρο στα ψάρια.

Συντονιστής του προγράμματος CROME είναι ο αναπληρωτής καθηγητής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Α.Π.Θ., Δημοσθένης Σαρηγιάννης ο οποίος ανέφερε σχετικά με τον υδράργυρο ότι δεν έχουν όλα τα ψάρια την ίδια επιβάρυνση. Επίσης έκφρασε την απορία του σχετικά με τα νομοθετικά όρια που έχουν καθοριστεί για το ύψος του υδραργύρου το οποίο είναι χαμηλότερο στα ψάρια του γλυκού νερού απ’ ότι στης θαλάσσης.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες που παραβρέθηκαν στην συνέντευξη, οι υψηλές συγκεντρώσεις υδραργύρου δεν οφείλονται μόνο σε ανθρωπογενείς παράγοντες αλλά και σε φυσικά αίτια.

Τέλος, στο πλαίσιο του CROME εκτός του ότι θα αναλυθούν βιολογικοί δέκτες για την κατανόηση της σχέσης περιβάλλοντος και υγείας, θα γίνουν και επισκέψεις σε νησιώτες του Ανατολικού Αιγαίου που είχαν συμμετάσχει στο πρόγραμμα ανίχνευσης υδραργύρου προκειμένου να επανεξεταστούν και να υπάρξουν συγκριτικά αποτελέσματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα