Ο βαρύς Δεκέμβρης του Τσίπρα

Με όλα τα ζητήματα ανοιχτά για την κυβέρνηση, ο Αλέξης Τσίπρας επιστρέφει από το Παρίσι και συγκαλεί την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα το μεσημέρι με σκοπό να θέσει στους βουλευτές του κόμματός του για ακόμη μια φορά το δίλημμα της διακυβέρνησης: Μετά το φιάσκο της συναίνεσης και μετά το άκαρπο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών,

οι 144 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καλούνται - μαζί με τους 9 εναπομείναντες των ΑΝΕΛ - να σηκώσουν το βάρος της ψήφισης των επόμενων μέτρων.

Μέσα στο Δεκέμβριο οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας πρέπει να εγκρίνουν τον προϋπολογισμό (η ψήφισή του αναμένεται το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και θεωρείται ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση) ενώ μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και η ψήφιση του δεύτερου κύκλου των προαπαιτούμενων. Σε αυτό τον κύκλο δεν περιλαμβάνονται ούτε το ασφαλιστικό, ούτε η φορολογία των αγροτών, υπάρχουν όμως πολλά ζητήματα που αφορούν την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ ή το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή που είναι βέβαιο ότι θα δοκιμάσουν τη συνοχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Στην κυβέρνηση συζητούν το εάν θα πρέπει να φέρουν προς ψήφιση το ασφαλιστικό νομοσχέδιο την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου - πάντως η κυβερνητική εκπρόσωπος υποστήριζε ότι δεν υπάρχει καμία δεσμευτική ημερομηνία για αυτό, που σημαίνει ότι θα μπορούσε να μετατεθεί χρονικά η ψήφισή του μέχρι τις 11-12 Ιανουαρίου.

Την ίδια ώρα πάντως η κυβέρνηση εισπράττει αρνητικό κλίμα από τους δανειστές αναφορικά τόσο με την αύξηση των εισφορών (μέτρο που θεωρούν ότι δε θα βοηθήσει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας) και ζητούν ποσοτικοποίηση των μέτρων από την πλευρά της κυβέρνησης για να επιστρέψουν με τις δικές τους προτάσεις στο θέμα. Βέβαιο πρέπει να θεωρείται ότι οι συντάξεις άνω των 1000 ευρώ θα υποστούν μειώσεις, ενώ άγνωστη παραμένει η εξίσωση των επικουρικών συντάξεων που αναμένεται επίσης να υποστούν μεγάλες μειώσεις.

Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο, η μεν κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε ότι όχι μόνο δεν κινδυνεύει η κυβερνητική πλειοψηφία αλλά υποστήριξε ότι αυτή μπορεί και να ενισχυθεί στο μέλλον, ενώ από την πλευρά του ο Αλέκος Φλαμπουράρης, μιλώντας αργά το βράδυ στην ΕΡΤ υποστήριξε ότι θα ήταν θετικό για την κυβέρνηση να λάβει στήριξη από την Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, ενώ επεσήμανε ότι από τα 9 σημεία που θέτει ως προϋπόθεση ο αρχηγός του κόμματος, «4-5 μπορεί να γίνουν αποδεκτά». Απέρριψε πάντως τη συλλογιστική Λεβέντη ότι 11 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζονται να αποσκιρτήσουν από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Στο ΣΥΡΙΖΑ πάντως εντείνονται οι φωνές αυτών που ζητούν από τους διαφωνούντες να παραδώσουν την έδρα τους υιοθετώντας και το παράδειγμα του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ενώ πολλοί βουλευτές επαναλαμβάνουν ότι οι συνάδελφοί τους γνώριζαν πολύ καλά τι είχαν υπογράψει τον Αύγουστο, και τι έπρεπε να εφαρμόσουν όταν μπήκαν στις λίστες του κυβερνώντος κόμματος το Σεπτέμβριο. Υπό το φως αυτών των συζητήσεων, κρίσιμο θεωρείται και το ραντεβού που θα έχει πιθανότατα αύριο, ο Πρωθυπουργός με το Βασίλη Λεβέντη.

The post Ο βαρύς Δεκέμβρης του Τσίπρα appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα