Ο «Στρατός του Ταρτάν» στο Λονδίνο

Την προηγούμενη εβδομάδα κάπου 25.000 Σκοτσέζοι κατηφόρισαν στο Λονδίνο για να υποστηρίξουν την Εθνική τους στο φιλικό με την Αγγλία, στο Ουέμπλεϊ. Δεκατέσσερα συναπτά έτη είχαν να βρεθούν αντιμέτωπες οι δύο ομάδες.

Του Γιάννη Παπαδάτου

Την επόμενη φορά που θα συναντηθούν μπορεί να μην ανήκουν στην ίδια χώρα, το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ένας χρόνος ακριβώς απέμεινε για το δημοψήφισμα, που θα κρίνει αν η Σκοτία θα ανατρέψει ένα στάτους κβο

τριών αιώνων, για να ξαναδοκιμάσει την τύχη ης ως ανεξάρτητο κράτος. Αυτό βέβαια δεν απασχόλησε ιδιαίτερα τους Σκοτσέζους οπαδούς. Κατά βάση τους ένοιαζε η κατανάλωση μπίρας και να την «σπάσουν» στους Άγγλους, ανεμίζοντας τη σκοτσέζικη σημαία στο Μπιγκ Μπεν.

Πριν από τον αγώνα, οι φανατικοί οπαδοί της Εθνικής Σκοτίας (που αποκαλούνται «Στρατός του Ταρτάν», όχι από το γνωστό υλικό του στίβου, αλλά από το ύφασμα των κιλτ που φοράνε) κατέλαβαν την πλατεία Τραφάλγκαρ κι έριξαν απορρυπαντικό στο σιντριβάνι, υπό τα βλοσυρά όμματα του ναυάρχου Νέλσονα.

Μικρό το κακό, αφού στη «χουλιγκανική» δεκαετία του ’80 οι αγώνες Αγγλίας- Σκοτίας οδηγούσαν σε αναβολή, για το φόβο επεισοδίων και θανάτων! Γι’ αυτό και τώρα, ο Άγγλος προπονητής, Ρόι Χόντγκσον εξήρε τη «βελτιωμένη συμπεριφορά» των Σκοτσέζων οπαδών. Με βάση τις δημοσκοπήσεις, οι περισσότεροι Σκοτσέζοι θα απορρίψουν του χρόνου την απόσχιση από τη Βρετανία, που θα δημιουργήσει ένα σωρό προβλήματα αναφορικά με το νόμισμα, τη θέση της χώρας στην Ε. Ε, στο ΝΑΤΟ, τα πετρέλαια της Βόρειας Θάλασσας κλπ κλπ.

Ο διάβολος, όμως, έχει πολλά ποδάρια και με το 44% των εκλογέων να δηλώνουν αναποφάσιστοι, κανένας Κάμερον δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος. Άλλωστε ο Σκοτσέζος εθνικιστής Άλεξ Σάλμοντ το έχει πάει ζεστά να γίνει πρωθυπουργός.

Για τους προληπτικούς, το ντέρμπι στο Ουέμπλεϊ προδικάζει ντέρμπι και στις κάλπες. Στο ποδόσφαιρό οι Άγγλοι νίκησαν 3-2, αλλά στο δημοψήφισμα οι Σκότοι θα παίζουν εντός έδρας.

Το διαβάσαμε στον Ελεύθερο Τύπο

Keywords
Τυχαία Θέματα