Ο Ιβάν Σαββίδης ιδιοκτήτης της βίλας Ζαρντινίδη-Πάνω από 4,5 εκατ.ευρώ η αξία της[εικόνες]

Σε μια μεγάλη επένδυση επέλεξε να προχωρήσει η επιχειρηματίας, Ιβάν Σαββίδης. Λίγες μέρες πριν, πέρασε στην κατοχή του η βίλα Ζαρντινίδη, ένα παλιό, εμβληματικό αρχοντικό της Θεσσαλονίκης δίπλα στο κτίριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο Ντεπό. Ένα ιστορικό κτίριο που στο παρελθόν έχει φιλοξενήσει τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Τζιάνι Ανιέλι και άλλες γνωστές προσωπικότητες.

Τα συμβόλαια υπογράφηκαν την περασμένη Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη,

ενώ η αγορά έγινε μέσω μιας νεοσύστατης εταιρείας με έδρα την Κύπρο.

Ο ίδιος ο Ιβάν Σαββίδης, συνοδευόμενος από τη στενή του συνεργάτη, Εύα Καϊλή, επισκέφθηκε και ξεναγήθηκε στη βίλα την περασμένη εβδομάδα. Είχε μάλιστα την ευκαιρία να δει τα άλμπουμ της οικογένειας του Νίκου Ζαρντινίδη, ο οποίος υπήρξε φίλος και συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή, τόσο προδικτατορικά όσο και μετά τη δικτατορία και υπουργός Δημοσίων Εργων την περίοδο 1977-1980.

Ο επιχειρηματίας δεν αποκαλύπτει - ακόμη οτυλάχιστον - το πώς σκέπτεται να χρησιμοποιήσει το κτίριο, αν δηλαδή θα γίνει η κατοικία του στη Θεσσαλονίκη ή θα το μετατρέψει σε «στρατηγείο» των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Εθνος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Εθνος, το χρηματικό ποσό που ο Ελληνορώρος επιχειρηματίας κατέβαλε προκειμένου να αποκτήσει το συγκεκριμένο ακίνητο ξεπέρασε τα 2,5 εκατ. ευρώ. Μια κάλη, δηλαδή, επένδυση σύμφωνα με τους ανθρώπους της κτηματαγοράς αφού το ποσό θεωρείται στετικά μικρό σε σχέση με την πραγματική αξία της βίλας προ της οικονομικής κρίσης. Μάλιστα διεθνής οίκος εκτιμητών που κλήθηκε να εκτιμήσει την αξία του, την υπολόγισε στα 4,5-5 εκατ. ευρώ. Παρ' όλα αυτά οι κληρονόμοι της οικογένειας Ζαρντινίδη μετά από μακρές διαπραγματεύσεις μηνών δέχτηκαν να την παραχωρήσουν τελικά στον Ιβάν Σαββίδη σχεδόν για το μισό ποσό.

Το διατηρητέο κτίριο, κτίσθηκε το 1906 από την εβραϊκή οικογένεια του Μωρίς Μορπρούγκο, περιλαμβάνει και έναν μεγάλο περίβολο με δέντρα, μέσα στον οποίο υπάρχουν και άλλα κτίσματα και καλύπτει σχεδόν ένα τετράγωνο.

Η βίλα Ζαρντινίδη, κτίσθηκε το 1906 από την οικογένεια του εβραϊκής καταγωγής Μωρίς Μορπρούγκο. Όμως, έδω και χρόνια είναι γνωστή με το όνομα του μετέπειτα ιδιοκτήτη της, αφού αγοράσθηκε το 1952 από την οικογένεια Ζαρντινίδη. Στο τουρκικό κτηματολόγιο ως ιδιοκτήτριά του το 1906 φερόταν η ιταλικής υπηκοότητας σύζυγός του, Φανή Μορπρούγκο. Η τελευταία πέθανε το 1948 στο Μιλάνο της Ιταλίας, ενώ η βίλα μετά την απελευθέρωση είχε τεθεί από το ελληνικό κράτος «υπό μεσεγγύηση του ελληνικού δημοσίου ως εχθρική περιουσία». Τελικά το 1950 αποδόθηκε και πάλι στην οικογένεια Μορπρούγκο -στον νόμιμο κληρονόμο Γεώργιο Μορπρούγκο- για να αγοραστεί το 1952 από τον Γιώργο Ζαρντινίδη.

Το εντυπωσιακό αρχοντικό, που έχει χαρακτηριστεί ως έργο τέχνης, έχει να παρουσιάσει ιδιαίτερα στοιχεία αρχιτεκτονικής και διακοσμητικής, επηρεασμένα από το κίνημα της Art Nouveau. Ο ιδιοκτήτης του,Νίκος Ζαρντινίδης, μπήκε στην πολιτική από τις αρχές της δεκαετίας του '50, όταν και εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής και η πολιτική του πορεία συνδέθηκε με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, που τον θεωρούσε πιστό φίλο και συνεργάτη. Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρωθυπουργός, επισκεπτόταν συχνά τη Θεσσαλονίκη και αποφεύγοντας τη δημοσιότητα, απολάμβανε τη φιλοξενία και την οικογενειακή ατμόσφαιρα στο αρχοντικό του Νίκου Ζαρντινίδη, όπου ήταν ο χώρος των συναντήσεών του με τους λίγους φίλους.

Ο κ Ζαρντινίδης είχε την αντιπροσωπεία της μεγάλης ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας FIAT και στη βίλα έχει φιλοξενηθεί και ο τότε πανίσχυρος πρόεδρος της FIAT, o Τζιάνι Ανιέλι.

Το κόστος της αναπαλαίωσης-συντήρησης ανέρχεται περίπου στο 1 εκατ. ευρώ. Η βίλα μετά και τον θάνατο του Νίκου Ζαρντινίδη το 2001 παραμένει ουσιαστικά ασυντήρητη, ενώ για ένα διάστημα στεγάσθηκε εδώ ένα ωδείο και επίσης στους κήπους του λειτούργησε ένα μπαρ-ρέστοραν.

Keywords
Τυχαία Θέματα