Ο Στουρνάρας «καρφώνει» υπουργούς στον Σαμαρά: Πίεσέ τους να γίνουν αποδοτικοί

«Τα πράγματα είναι ακόμα ρευστά, δεν μπορούμε να πούμε κάτι με σιγουριά». Με αυτή τη φράση περιγράφει κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας την κατάσταση μετά την ανακοίνωση του Eurogroup της Κυριακής και την παράταση της αγωνίας για τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης

Ο Πρωθυπουργός γύρισε άρρωστος από το Δουβλίνο, με τους γιατρούς να του συστήνουν φαρμακευτική αγωγή και ξεκούραση περίπου μιας εβδομάδας, μιας και ο οργανισμός του είναι ιδιαίτερα καταπονημένος από το έντονο πρόγραμμά

του. Όταν αναγκάζεται να μείνει στο κρεβάτι, ο ίδιος εμφανίζεται ως θηρίο στο κλουβί και συνήθως η προγραμματισμένη ξεκούραση περιορίζεται στη μια μέρα. Έτσι και αυτές τις μέρες, ο Πρωθυπουργός συντονίζει από το σπίτι του στην Κηφισιά τις ενέργειες των υπουργών του, οι οποίοι προετοιμάζονται για μια τελευταία σκληρή παρτίδα με την Τρόικα.

Όλα βρίσκονται και πάλι πάνω στο τραπέζι. Το τελευταίο ζήτημα που έχει εγερθεί είναι αυτό της διανομής του κοινωνικού μερίσματος, ή αλλιώς του πρωτογενούς πλεονάσματος. Επίσημα, κυβερνητικά στελέχη επιμένουν πως θα διανεμηθεί το 70% του φετινού πρωτογενούς πλεονάσματος σε χαμηλοσυνταξιούχους και ένστολους. Από την άλλη, σύμφωνα με πληροφορίες, η Τρόικα θέτε ζήτημα διατηρησιμότητας του πλεονάσματος, καθώς αυτό απαιτείται να ανέλθει στα 2,9 δις το 2014. Μια λύση είναι η ακόλουθη: να χαμηλώσει ο πήχης για φέτος-να διανεμηθεί δηλαδή ποσό κάτω του 70%-ώστε να μείνει «κάβα» για του χρόνου. Επιπρόσθετα, στο τραπέζι πέφτει πλέον ανοιχτά η διεύρυνση των κοινωνικών ομάδων που θα λάβουν κομμάτι της πίτας, καθώς στην κυβέρνηση ασκούνται πιέσεις να διοχετεύσει μέρος του πλεονάσματος και για «αναπτυξιακούς σκοπούς». Μια δυνατότητα θα ήταν η αύξηση του ποσού που θα δοθεί φέτος για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.

Πάντως, τίποτα δεν έχει κλείσει. Όπως πληροφορείται το koolnews.gr από έγκυρη πηγή, ο κ. Σαμαράς εξετάζει δύο βασικά σενάρια: 1) Να πάει σε ολική ρήξη με τους δανειστές. Αν η Τρόικα επιμείνει σε πολιτικά μη αποδεκτές προτάσεις, στο τραπέζι έχει πέσει πρόταση για σκλήρυνση της πολιτικής στάσης της κυβέρνησης και αναζήτησης πολιτικής λύσης. 2) Το βασικό σενάριο που υιοθετεί και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είναι αυτό της ήπιας προσέγγισης των πραγμάτων. Ο κ. Σαμαράς γνωρίζει μεν πως ο χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας λιγοστεύει, θέλει όμως να δει αν και πού υπάρχουν πεδία σύγκλισης με την Τρόικα και να επιδιώξει συμφωνία σε όσο το δυνατόν περισσότερα μέτωπα.

Όλοι ομολογούν πάντως, πως το πρόβλημα μετατίθεται πλέον στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αυτό φάνηκε και από την έκθεση του Eurogroup που υπογραμμίζει σημαντικές καθυστερήσεις σε αυτό το σκέλος. Εκεί, είναι δεδομένο πως θα τεθεί άμεσα ζήτημα εξορθολογισμού του δημοσίου, ενώ στην κυβέρνηση φοβούνται και τις «ξαφνικές επιθέσεις» της Τρόικα, όπως έγινε προ ημερών στο υπουργείο Εργασίας, όπου ο κ. Βρούτσης βρέθηκε αντιμέτωπος με την πρόταση για παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό. Τελικά, βρέθηκε μια πρόσκαιρη συμβιβαστική λύση με τους δανειστές, το ζήτημα είναι όμως πως οι κινήσεις της Τρόικα είναι απρόβλεπτες και πολλές φορές βάζουν φωτιά στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, την οποία η κυβέρνηση καλείται να σβήσει άμεσα, ενώ όμως ξεπηδούν διαρκώς καινούργια μέτωπα.

Ο κ. Σαμαράς γνωρίζει φυσικά πως μια χρονίζουσα διαπραγμάτευση, η οποία καρκινοβατεί, είναι δεδομένο πως θα έχει αρνητικές πολιτικές συνέπειες. Γι’ αυτό το λόγο και δίνει σαφείς οδηγίες στους υπουργούς του να ολοκληρώνουν τις εκκρεμότητες των υπουργείων τους και να βρουν φόρμουλα συμφωνίας με την Τρόικα, χωρίς βέβαια να υπαναχωρήσουν σε πολύ βασικά ζητήματα, για τα οποία η κυβέρνηση έχει καθορίσει κόκκινες γραμμές. Άλλωστε ο ίδιος ο κ. Σαμαράς έχει άμεση προσωπική ενημέρωση για τα τεκταινόμενα, μιας και ενημερώνεται από τον σύμβουλό του, Σταύρο Παπασταύρου, ο οποίος βρίσκεται πάντα στις συναντήσεις της Τρόικα με τον κ. Στουρνάρα.

Πάντως, χθες σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Στουρνάρας σε μια από τις καθημερινές του συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό τον παρακάλεσε να επιληφθεί, προκειμένου συγκεκριμένοι Υπουργοί να ολοκληρώσουν τις εκκρεμότητες των Υπουργείων τους ενόψει του νέου γύρου διαπραγμάτευσης με την Τρόικα.

Φωτογραφία: Eurokonissi

Keywords
Τυχαία Θέματα