Ο πόλεμος των κόκκινων δανείων

Την ώρα που τα κόκκινα χαλιά στρώνονταν στο κέντρο της πρωτεύουσας, τα αγήματα απέδιδαν τιμές και μπάντες παιάνιζαν πανηγυρικά προς τιμή του υψηλού μας προσκεκλημένου, λίγα μόλις μέτρα από το επίκεντρο του ενδιαφέροντος κάποιοι έπαιζαν «ξύλο» στο ξενοδοχείο Χίλτον με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Γράφει ο Παύλος Ελευθερόπουλος

Με τις δύο πλευρές να έχουν οχυρωθεί πίσω από τις κόκκινες γραμμές τους η τελική διαχείριση των «κόκκινων δανείων» αποτελεί πλέον το μεγάλο και δηλητηριώδες αγκάθι για το αναγκαίο πράσινο φως

των δανειστών για την πορεία υλοποίησης της πρώτης δέσμης των προαπαιτούμενων, από όπου θα κριθεί η εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ. Με τον κίνδυνο να τιναχτούν όλα στον αέρα οι δύο πλευρές θα πρέπει σύντομα να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα ανοίξει τον δρόμο στην ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Στη χθεσινή συνάντηση του Γιώργου Σταθάκη με το κουαρτέτο των θεσμών δεν υπήρξε η παραμικρή προσέγγιση των δυο πλευρών με αποτέλεσμα η συζήτηση να ολοκληρωθεί άδοξα μιας και κανείς δεν εμφανίστηκε πρόθυμος να κάνει ούτε βήμα πίσω από την αρχική του θέση. Μετά το τέλος της συνάντησης ο υπουργός μη έχοντας κάτι άλλο να πει φρόντισε να πετάξει το μπαλάκι στο Μαξίμου τονίζοντας πως είναι ανάγκη να υπάρξει «πολιτική λύση». Μετά από τις εξελίξεις αυτές στον Αλέξη Τσίπρα μεταφέρεται πλέον η ευθύνη της αντιμετώπισης των επιθετικών διαθέσεων των δανειστών σε πολιτικό και όχι τεχνοκρατικό επίπεδο.

Ο πρωθυπουργός είναι αυτός που καλείται να διαπραγματευτεί με τα αφεντικά του κουαρτέτου για το μέλλον εκατοντάδων χιλιάδων δανειοληπτών, με το αποτέλεσμα αυτής της διαπραγμάτευσης να θέτει σε κίνδυνο όλο το πρόγραμμα εξόδου της χώρας από κρίση που έχει σήμερα σχεδιάσει το κυβερνητικό επιτελείο. «Δεν έχουμε λόγο ύπαρξης στα κυβερνητικά έδρανα με μια ήττα στο θέμα των κόκκινων δανείων» εξομολογείται στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, εννοώντας πως μια αναγκαστική υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας ενός τόσο μεγάλου αριθμού πολιτών, θα είναι και το κύκνειο άσμα για το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα και για τον ίδιο προσωπικά. Διότι μπορεί ο πρωθυπουργός να απολαμβάνει από χθες των θερμών εναγκαλισμών του Φρανσουά Ολάντ, το μυαλό του όμως τρέχει αγωνιωδώς στα εφιαλτικά σενάρια που θα ακολουθήσουν στην περίπτωση που οι δανειστές δεν δείξουν την παραμικρή διάθεση να μετριάσουν τις απαιτήσεις τους στο θέμα των κόκκινων δανείων.

Σήμερα, μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας σκοπεύει να μοιραστεί τις ανησυχίες του με τον Γάλλο προσκεκλημένο από τον οποίο ευελπιστεί πως θα κερδίσει μια υπόσχεση στήριξης από την Γαλλία όταν το αγκάθι φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο της διαπραγμάτευσης. Εκεί, ουσιαστικά θα φανεί και εάν ο Φρανσουά Ολάντ εννοεί και είναι διατεθειμένος να κάνει πράξη τα όσα με θέρμη υποστήριξε χθες για την χώρα μας. Είναι γεγονός πως τόσο η ελληνική όσο και η γαλλική πλευρά έμειναν αρκετά ικανοποιημένες από την χθεσινή πρώτη ημέρα της επίσημης επίσκεψης του Γάλλου προέδρου στην Αθήνα η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα ανοίγοντας ένα νέο δρόμο πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές. Τα αποτελέσματα για την κυβέρνηση πάντως θα είναι ακόμη πιο ουσιαστικά αν καταφέρει σήμερα ο πρωθυπουργός να κατοχυρώσει την γαλλική συμπαράσταση όταν θα κληθεί να δώσει «πολιτική λύση» στο πρόβλημα των κόκκινων δανείων.

The post Ο πόλεμος των κόκκινων δανείων appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα