Μετά το μαδριλένικο stardust πάλι τα κεφάλια μέσα- Επιστροφή στη γαλάζια καθημερινότητα

Μιας και όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν, έτσι και η…οικογενειακή εκδρομή της Μαδρίτης για τη ΝΔ έφτασε στο τέλος και όλοι επιστρέφουν ή επέστρεψαν ήδη στη βάση. Πάντως, οι αναμνήσεις από το ταξίδι δεν είναι και οι καλύτερες σε συλλογικό επίπεδο, μιας και φάνηκε πως το κόμμα βρίσκεται σε φάση εσωκομματικής περιδίνησης, με τον Άδωνι Γεωργιάδη να κάνει ανοιχτά λόγο για έλλειψη συνοχής της αποστολής της ΝΔ, ενώ (θετική) αίσθηση προκάλεσε η αναγνώριση που επεφύλαξαν

για τον Αντώνη Σαμαρά κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι του ΕΛΚ.

Όπως και να έχει, το συνέδριο του ΕΛΚ αποτελεί πια παρελθόν για τη ΝΔ, με τους υποψήφιους προέδρους του κόμματος να επιστρέφουν στην πεζή πραγματικότητα και…τα κεφάλια να μπαίνουν πάλι μέσα.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης

Η επιστροφή από ένα όμορφο μέρος σε μια άχαρη κατάσταση είναι οπωσδήποτε οδυνηρή, πλην όμως πλέον το συνέδριο του ΕΛΚ ανήκει πια στο παρελθόν. Αυτό όμως που δεν μπορεί να λήξει με μια επιστροφή είναι το-στην καλύτερη περίπτωση-αμήχανο κλίμα που επικράτησε σε πολλές στιγμές, με τους διεκδικητές της γαλάζιας ηγεσίας, ιδίως την πρώτη μέρα, να έχουν ελάχιστες, τυπικές επαφές μεταξύ τους.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ήταν άλλωστε αυτός που ανακίνησε το θέμα, τόσο ιδιωτικώς όσο και δημοσίως. Αρχής γενομένης από… το πρωινό του ξενοδοχείου στη Μαδρίτη, όταν και, ευρισκόμενος στο ίδιο τραπέζι με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και άλλα στελέχη της ΝΔ έθιξε το ζήτημα της απουσίας κοινών δράσεων των υποψηφίων προέδρων της ΝΔ και ενεκάλεσε τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη για το ότι δεν τους σύστησε σε κανέναν ξένο αξιωματούχο.

«Δεν βγάλαμε ούτε μια φωτογραφία όλοι μαζί φέρεται ειπών ο κύριος Γεωργιάδης, για να πάρει σιβυλλική απάντηση από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη πως ο λόγος για τον οποίο διευρύνθηκε το προσκλητήριο προς τους τρεις υποψήφιους προέδρους της ΝΔ ήταν για να ενημερωθούν για τα τρέχοντα διεθνή ζητήματα εκ του σύνεγγυς.

Πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες από τη Μαδρίτη, το κλίμα τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου στη γαλάζια αποστολή ήταν αρκετά καλύτερο εν συγκρίσει με την πρώτη μέρα, όταν οι υποψήφιοι αρχηγοί κυκλοφορούσαν ξεχωριστά. Ενδεικτικό είναι πως ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είχε πάντα στο πλευρό του είτε κάποιους ευρωβουλευτές (όπως την Ελίζα Βόζενμπεργκ ή τη Μαρία Σπυράκη) είτε άλλους συνεργάτες τους (Θεόδωρο Αμπατζόγλου, Πηνελόπη Γαβρά, Ευριπίδη Στυλιανίδη, Σάκη Ιωαννίδη, Γιάννη Σμυρλή και άλλους), ενώ ο Απόστολος Τζιτζικώστας είχε κυρίως στο πλευρό του έναν συνεργάτη του και ο Άδωνις Γεωργιάδης βρέθηκε σε αρκετές φάσεις μόνος.

Πλην όμως, τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου η εικόνα που δόθηκε ήταν καλύτερη. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης συναντήθηκε σε διάδρομο με τον Αντώνη Σαμαρά, με τον οποίον μίλησαν για θέματα του ΕΛΚ, ο Άδωνις Γεωργιάδης επίσης βρέθηκε με τον πρώην πρωθυπουργό, ενώ και το κλίμα μεταξύ των στελεχών ήταν αρκετά βελτιωμένο.

Πάντως, κατά την αναχώρησή του από τη Μαδρίτη ο Άδωνις Γεωργιάδης έριξε εκ νέου καρφί, ανεβάζοντας φωτογραφία που τον δείχνει να συνομιλεί στο αεροπλάνο με την Ντόρα Μπακογιάννη, τον Γιώργο Πατούλη και τον Κώστα Αγοραστό, με τον υποψήφιο πρόεδρο της ΝΔ να γράφει «ευτυχώς στο αεροπλάνο του γυρισμού κάναμε την πιο ουσιαστική συζήτηση για το Κόμμα μας που ακόμη πουθενά δεν κάναμε».

Ο Σαμαράς…ενώνει

Σε κάθε περίπτωση, κρίσιμο ρόλο για την εικόνα ενότητας της ΝΔ έπαιξε ο Αντώνης Σαμαράς. Ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε σε πάνελ για τον λαϊκισμό με την πρωθυπουργό της Νορβηγίας Έρνα Σόλμπεργκ και τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο.

Ο κύριος Σαμαράς στην ομιλία του τόνισε ότι ο λαϊκισμός δεν αποτελεί ιδεολογία αλλά «αρρώστια», ότι συνδέεται με ακραία κόμματα απ’όλες τις πλευρές του πολιτικού φάσματος, αλλά ξεπερνά τον εξτρεμισμό, όπως συνδέεται με τη δημαγωγία, αλλά δεν είναι μόνο δημαγωγία.

Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι ο λαϊκισμός καταγγέλλει όλους τους αντιπάλους του ως «εχθρούς του λαού» και υπόσχεται τα πάντα στους πάντες. Για την ομιλία του ο πρώην πρωθυπουργός, αλλά και για την γενικότερη πολιτική του στάση απέσπασε θερμά λόγια από τον γενικό γραμματέα του ΕΛΚ Αντόνιο Λόπεθ-Ιστουρίθ, ο οποίος τον προσφώνησε λέγοντας πως «Ο Αντώνης Σαμαράς είναι ο άνθρωπος που θέλεις να έχεις μαζί σου όταν βρίσκεσαι σε κρίση. Για το θάρρος, την ηρεμία, τη διορατικότητα, το ρεαλισμό και την πρακτικότητά του».

Την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά παρακολούθησαν σχεδόν όλα τα παρόντα μέλη της γαλάζιας αποστολής, του Βαγγέλη Μεϊμαράκη προεξάρχοντος (αν και δεν έμεινε πολύ και κατευθύνθηκε στην ολομέλεια), ενώ ο Απόστολος Τζιτζικώστας έκατσε στην πρώτη σειρά και χειροκρότησε τον πρώην πρωθυπουργό.

Μάλιστα, αμέσως μετά την ομιλία του ο κύριος Σαμαράς τα είπε σε χαλαρό κλίμα με τον κύριο Τζιτζικώστα και τον επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννη, ενώ στη συνέχεια, στην ολομέλεια του συνεδρίου, με αφορμή την παρουσία του κυρίου Σαμαρά συγκεντρώθηκαν σχεδόν όλα τα παρόντα μέλη της γαλάζιας αποστολής στο ίδιο σημείο.

Όπως και να έχει, σύμφωνα με πηγές του KoolNews.gr από κύκλους της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, ο κύριος Σαμαράς αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την αποστολή της ΝΔ και όσοι τον συνάντησαν συνομίλησαν μαζί του σε θερμό κλίμα.

Και τώρα πάλι τα κεφάλια μέσα

Με τη λήξη του… stardust του συνεδρίου του ΕΛΚ στη Μαδρίτη, οι γαλάζιοι παράγοντες επιστρέφουν στην σκληρή ελληνική πραγματικότητα, με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να επικεντρώνεται και πάλι στα αντιπολιτευτικά του καθήκοντα, μιας και το Σάββατο ψηφίζεται στην ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες.

Με τη σειρά του ο Απόστολος Τζιτζικώστας θα εκδράμει σε Εύβοια και Θεσσαλία από σήμερα έως και την Κυριακή, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρώτα θα αναρρώσει απολύτως (ανέβασε 39 πυρετό και δεν μπόρεσε να ταξιδέψει στη Μαδρίτη) και στη συνέχεια θα κάνει τις προγραμματισμένες περιοδείες του σε Παλλήνη, Μαραθώνα και Τρίπολη το Σάββατο, ενώ την Κυριακή θα βρεθεί στο Ναύπλιο, στο Άργος και στο Μπραχάμι.

Παράλληλα, σήμερα στις 18:30 συνεδριάζει εκ νέου η ΚΕΦΕ, προκειμένου να ασχοληθεί με τα τελευταία οργανωτικά ζητήματα που εκκρεμούν.

Το κυριότερο είναι η εταιρεία που θα αναλάβει τις γαλάζιες εκλογές, με την ΚΕΦΕ να ενημερώνεται από τους εκπροσώπους της επιτροπής Προμηθειών και του γενικού διευθυντή της ΝΔ Κώστα Τσιμάρα για τις προσφορές που υφίστανται (είχαν υποβάλλει αίτηση επτά εταιρείες, εκ των οποίων τέσσερις προσφορές κατέπεσαν). Παράλληλα, την ΚΕΦΕ θα απασχολήσουν και έτερα οργανωτικά ζητήματα, όπως το πού θα στηθούν εκλογικά κέντρα και κάλπες, τα τερματικά που θα απαιτηθούν κ.α. Πάντως, σε καμία περίπτωση δεν αναμένεται το τεταμένο κλίμα προηγούμενων συνεδριάσεων

The post Μετά το μαδριλένικο stardust πάλι τα κεφάλια μέσα- Επιστροφή στη γαλάζια καθημερινότητα appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα