Ο Πειραιάς γίνεται λιμάνι της Hewlett Packard!

Μια συμφωνία «μαμούθ» μεταξύ της Hewlett – Packard, της Cosco και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ αναβαθμίζει τον Πειραιά και κάνει την Ελλάδα κόμβο για τη μεταφορά των τεχνολογικών προϊόντων από την Ασία και την Αμερική προς την Ευρώπη.

Η υλοποίηση της τριπλής συμφωνίας δρομολογείται μέσα στον Δεκέμβριο και την Τετάρτη πήρε το «πράσινο φως» από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα η HP θα χρησιμοποιεί τον Πειραιά ως κεντρικό κόμβο διανομής των προϊόντων της για την Κεντρική Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική, ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου και χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Από τον Πειραιά τα προϊόντα θα διανέμονται είτε από τη θάλασσα μέσω της Cosco είτε σιδηροδρομικά με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Η συμφωνία με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ αναμένεται να υπογραφεί μέσα στον Δεκέμβριο οπότε και έχει προγραμματιστεί η παράδοση της σιδηροδρομικής σύνδεσης με το Ικόνιο οπότε και η μεταφορά από το λιμάνι θα γίνεται απευθείας με τρένο.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Hewlett-Packard δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο σιδηρόδρομο αφού εκτιμάται ότι μειώνει κατά 8 ημέρες το χρόνο μεταφοράς των εμπορευμάτων τους προς την Κεντρική Ευρώπη!

Μάλιστα όπως επισημαίνει η εφημερίδα «Ημερησία» στόχος είναι πριν το τέλος του χρόνου να ξεκινήσει η διοχέτευση προϊόντων της HP μέσω του ελληνικού σιδηρόδρομου στην Κεντρική Ευρώπη.

Η συμφωνία θα δημιουργήσει για πρώτη φορά στη χώρα μας μια εφοδιαστική αλυσίδα για μεταφορά εμπορευμάτων από το λιμάνι του Πειραιά προς την Κεντρική Ευρώπη, αλλάζοντας τα δεδομένα για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και δημιουργώντας νέες προοπτικές ανάπτυξης αφού η Ελλάδα καθίσταται κόμβος για την μεταφορά προϊόντων από την Ασία προς την Κεντρική Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου με τους εκπροσώπους των εταιρειών χαρακτήρισε τη συμφωνία «ψήφο εμπιστοσύνης για την Ελλάδα, σε αυτή την προσπάθεια που κάνουμε σήμερα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».

«Με αυτή τη συμφωνία επαναβεβαιώνεται ο ρόλος που μπορεί να παίξει η χώρα μας με τις υποδομές που διαθέτει στον παγκόσμιο επιχειρηματικό χάρτη. Και ταυτόχρονα θα αυξηθεί, εάν προχωρήσει, όπως θα θέλαμε, αυτή η συμφωνία, ο όγκος των συναλλαγών στον Πειραιά, αλλά και το μεταφορικό έργο της ΤραινΟΣΕ», τόνισε ο κ. Σαμαράς σημειώνοντας πως έτσι δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας.

Η διαδρομή θα γίνεται ως εξής:

1. Από το λιμάνι του Πειραιά τα εμπορεύματα θα μεταφέρονται μέσω της σιδηροδρομικής σύνδεσης με το Ικόνιο, η οποία αναμένεται να παραδοθεί στα μέσα Δεκεμβρίου.

2. Μετά θα φτάνουν μέσω του άξονα ΑθήναΘεσσαλονίκη – Προμαχώνας στην Ειδομένη.

3. Από εκεί αλλάζοντας μηχανές θα περνούν στα Σκόπια, στη Σερβία, την Ουγγαρία, την Αυστρία και τελικά την Τσεχία.

Πρόκειται για μια διαδρομή η οποία θα ολοκληρώνεται μέσα σε περίπου τέσσερις ημέρες όταν οι εναλλακτικές διαδρομές απαιτούν σήμερα δώδεκα ολόκληρες ημέρες για να φτάσουν τα εμπορεύματα στην Τσεχία.

Η HP ιδρύθηκε το 1939 και τα κεντρικά της γραφεία βρίσκονται στο Πάλο Άλτο, σ

Keywords
Τυχαία Θέματα