Τύμπανα πολέμου στη Μέση Ανατολή- Δολοφόνησαν ανώτατο στρατιωτικό της Χαμάς

Από μια κλωστή κρέμονται οι ούτως ή άλλως τεταμένες σχέσεις Ισραηλινών και Παλαιστίνιων και οι ηγέτες όλων των δυτικών χωρών προσπαθούν να προλάβουν τη μεγάλη σύρραξη. «Το Ισραήλ θα μετανιώσει τη στιγμή και μόνο που σκέφτηκε να κάνει κάτι τέτοιο. Άνοιξαν οι πύλες της Κολάσεως» προειδοποιεί η Χαμάς.

Όλα ξεκίνησαν όταν το όχημα στο οποίο επέβαινε ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητή της Χαμάς, Αχμέντ Αλ-Τζααμπάρι, επλήγη από ισραηλινά πυρά στη Γάζα και υπέστη ακαριαίο θάνατο. Πρόκειται για τον πλέον υψηλόβαθμο αξιωματούχο που σκοτώνεται από την ισραηλινή εισβολή

στη Γάζα εδώ και τέσσερα χρόνια ενώ σχεδόν αμέσως κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο το ερασιτεχνικό βίντεο της φονικής επίθεσης φανατίζοντας τους Παλαιστίνιους σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατιωτικού σκέλους της Παλαιστινιακής οργάνωσης, η δολοφονία αυτή «άνοιξε τις πύλες της κολάσεως».

Απειλές για χερσαίες επιθέσεις

«Το Ισραήλ θα μετανιώσει τη στιγμή και μόνο που σκέφτηκε να κάνει κάτι τέτοιο. Έχουν ανοίξει οι πύλες της κολάσεως», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος της Χαμάς Αμπού Ζάχρι ενώ η υπηρεσία πληροφοριών εσωτερικού του Ισραήλ, ανακοίνωσε μέσω Twitter, μια σειρά από επιθέσεις στη λωρίδα της Γάζας, τονίζοντας ότι δεν αποκλείει κανένα ενδεχόμενο, ακόμα και μια χερσαία επίθεση στη Γάζα «εφόσον χρειαστεί».

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η ισραηλινή πολεμική αεροπορία πραγματοποίησε έξι ή επτά επιδρομές σε όλη την περιοχή. Σύμφωνα με άλλες πηγές, δεκάδες άρματα έχουν προωθηθεί κοντά στο φράχτη ασφαλείας που χωρίζει τα Παλαιστινιακά Εδάφη από το Ισραήλ.

Σε ανακοίνωσή του ο στρατός υποστηρίζει ότι έπληξε σημεία από τα οποία εκτοξεύονταν πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς εναντίον του ισραηλινού εδάφους. Ένας εκπρόσωπος του στρατού είπε ότι στόχος ήταν οι τοποθεσίες απ” όπου εκτοξεύονται ρουκέτες βεληνεκούς άνω των 40 χιλιομέτρων και υποστήριξε ότι η πολεμική αεροπορία κατάφερε «σημαντικό πλήγμα» στις αποθήκες πυρομαχικών της Χαμάς και άλλων ενόπλων οργανώσεων στη λωρίδα της Γάζας.

Την σύγκληση του Αραβικού Συνδέσμου ζητά ο Αμπάς

Τα Ηνωμένα Έθνη καλούν αμφότερες τις πλευρές σε αυτοσυγκράτηση, ενώ ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ζητά να συγκληθεί κατεπειγόντως ο Αραβικός Σύνδεσμος μπροστά στην κατάσταση που διαμορφώνεται. Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, Ισμαήλ Χανίγια, κάλεσε τα αραβικά κράτη, και κυρίως την Αίγυπτο, να σταματήσουν την επίθεση του Ισραήλ εναντίον του παλαιστινιακού θύλακα, ενώ ζήτησε να συγκληθεί μια έκτακτη αραβική σύνοδος ώστε να αντιμετωπιστεί η επίθεση. Κατόπιν των επιδρομών, το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου εξέδωσε καταδικαστική ανακοίνωση καλώντας το Ισραήλ να τερματίσει άμεσα τις επιθέσεις εναντίον της Λωρίδας της Γάζας.

Ταυτόχρονα, το Κόμμα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης (PLJ), στο οποίο ανήκει ο Αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι προειδοποίησε ότι το Κάιρο «δεν θα επιτρέψει πλέον οι Παλαιστίνιοι να είναι θύματα μιας ισραηλινής επίθεσης, όπως στο παρελθόν». Η αιγυπ

Keywords
Τυχαία Θέματα