Ο Πάνος Κοκκινόπουλος στο KoolNews.gr: «Η 10η Εντολή είναι για ειδικό κοινό – Ζούμε στην Ελλάδα του φερετζέ»

Ο άνθρωπος που έκανε το έγκλημα να... τρελαίνει τα μηχανάκια της AGB, επιστρέφει πιο δημιουργικός από ποτέ και υπόσχεται να μην απογοητεύσει το κοινό του. Λίγο μετά τη δυνατή πρεμιέρα της ολοκαίνουργιας σεζόν της 10ης Εντολής ο Πάνος Κοκκινόπουλος ανοίγει τα χαρτιά του στο KoolNews.gr και μιλά για τα νέα επεισόδια, τα εγκλήματα με τα οποία αρνείται πεισματικά να ασχοληθεί αλλά και τα «νούμερα» της τηλεόρασης.

Επιμέλεια: Όλγα

Παρθενέα - Γεωργάτσου

Τι θα δούμε στα νέα επεισόδια της 10ης Εντολής; Θα υπάρξουν κι άλλοι κύκλοι; Σε ποιον πασίγνωστο ηθοποιό ανήκει η φωνή των τίτλων έναρξης της σειράς και γιατί ο ανατρεπτικός σκηνοθέτης επιλέγει να σοκάρει το κοινό με θέματα - ταμπού; Ποιος δεν ήθελε την Παναγιώτα Βλαντή στα «Μαύρα Μεσάνυχτα» και γιατί ο Κοκκινόπουλος έδωσε μάχη για το ρόλο της Σιλβής; Αυτά και άλλα πολλά στη συνέντευξη που ακολουθεί.

Γιατί τώρα η 10η Εντολή, τόσα χρόνια μετά και ενώ έχει μεσολαβήσει ο 3ος Νόμος;

Ο 3ος Νόμος ήταν στο Mega. Τώρα ξαναγυρνάμε στο σπίτι μας, τον ALPHA. Από εκεί ξεκίνησε η 10η Εντολή ως Κόκκινος Κύκλος. Στα κανάλια όταν έρχεται ένας καινούργιος διευθυντής, για να δείξει ότι κάνει καινούργια δουλειά θέλει να μετονομάζει κάπως τις σειρές. Έτσι λοιπόν, χωρίς λόγο, ο Κόκκινος Κύκλος μετονομάστηκε 10η Εντολή τότε. Ευτυχώς τώρα, η νέα Διεύθυνση του σταθμού δεν έχει τέτοιο πρόβλημα και δε χρειάστηκε να αλλάξουμε ξανά όνομα στη σειρά.

Έχετε το άγχος της AGB στο νέο σας ξεκίνημα;

Η 10η Εντολή είναι μια σειρά που απευθύνεται σε ειδικό κοινό. Δεν είναι κωμωδία, δεν είναι «Παρά Πέντε». Δεν είναι καθόλου εύπεπτο αυτό που παρουσιάζεται στις οθόνες. Εκ των πραγμάτων, δε θα κάνει τα τρελά νούμερα. Χαίρομαι που σας αρέσει όμως, που την βλέπετε.

Μου έκανε εντύπωση το πόσο προσιτός και ανοιχτός άνθρωπος είστε, την ώρα που βλέπουμε συχνά στο δικό σας χώρο υπεροπτικές συμπεριφορές.

Αυτοί στους οποίους αναφέρεστε δεν είναι άνθρωποι, είναι νούμερα. Είναι τρελά πράγματα αυτά. Τι δηλαδή, βγήκαν δυο φορές στην τηλεόραση και νομίζουν ότι έγιναν κάποιοι; Μην τρελαθούμε.

Πώς ξεκίνησε η αγάπη σας για το Έγκλημα;

Μέσα από τι βία χτίστηκε ο κόσμος που ζούμε. Βία και τέχνη είναι αλληλένδετες. Με ενδιαφέρει η ψυχοσύνθεση του ανθρώπου που είτε είναι θύμα, είτε θύτης, ξεπερνάει τα όριά του. Μ’ αρέσει ο Άλφρεντ Χίτσκοκ και πάντα αγαπούσα τα θρίλερ.

Γιατί δεν βλέπουμε επαναλήψεις της Ανατομίας ενός Εγκλήματος;

Γι’ αυτό θα πρέπει να ρωτήσετε τον Ant1. Είναι καθαρά θέμα καναλιού και δικαιωμάτων υποθέτω.

Δεν απασχολήσατε ποτέ με την προσωπική σας ζωή. Σας έχει στοιχίσει αυτό σε επαγγελματικό επίπεδο;

Τι δουλειά έχει η ζωή μου με τα φώτα; Ποιον απασχολεί; Κανέναν. Εγώ είμαι σκηνοθέτης, είμαι πίσω απ’ αυτά. Οι άλλοι ας λένε ό,τι θέλουν, χέστηκα. Εγώ κρατώ απόσταση.

Πόσο εύκολο είναι να συνεργάζεστε με την πρώην σύζυγο και νυν παραγωγό σας;

Με τη Μπέση Βουδούρη δε συνεργαζόμαστε μόνο, είμαστε οικογένεια. Ήμασταν 8 χρόνια παντρεμένοι, έχουμε χωρίσει εδώ και 20 αλλά είναι για μένα τα πάντα. Έχουμε ένα μαζί παιδί και κοινούς λογαριασμούς. Η Μπέση είναι φίλη μου, αδερφή μου, όλα μου. Αγαπιόμαστε πολύ.

Πάνος Κοκκινόπουλος και Μπέση Βουδούρη.

Έχετε νιώσει πως κάποιοι σας έχουν φερθεί αχάριστα στο χώρο αυτό;

Στα 40 χρόνια που δουλεύω, μόνο ελάχιστες τέτοιες περιπτώσεις έχω να θυμάμαι. Το γεγονός ότι με ένα τηλέφωνο καταξιωμένοι ηθοποιοί έρχονται να παίξουν μια σκηνή, έτσι φιλικά, για μένα είναι το καλύτερο βραβείο.

Τι θα δούμε στον 4ο κύκλο της 10ης Εντολής; Ποιες ιστορίες και ποιους ηθοποιούς;

Θα τα δείτε όλα στην ώρα τους. Ποτέ δε βασίζονται τα επεισόδια αμιγώς σε μία πραγματική ιστορία. Πάντα διαφοροποιούνται ώστε να μην είναι αναγνωρίσιμα τα πρόσωπα και οι καταστάσεις. Δε θέλω να εκθέσω κανέναν. Υπάρχουν κάποιοι ηθοποιοί που είναι σταθερές αξίες, όπως είναι η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, ο Μηνάς Χατζησάββας, η Θέμις Μπαζάκα και ο Στέλιος Μάϊνας. Στο επεισόδιο «Πένθος», που θα δείτε σε λίγο καιρό πρωταγωνιστούν Μπαζάκα – Σκιαδαρέσης. Ο Αντώνης Αντωνίου μένει εκτός προς το παρόν λόγω ALPHA. Μου είπαν «Σε παρακαλώ, μην τον πάρεις», γιατί πρωταγωνιστεί ως «καλός παππούς» στη Μουρμούρα. Το Μάιο που τελειώνει όμως, θα τον δείτε ξανά στη σειρά. Μπέσσυ Μάλφα, Παναγιώτα Βλαντή, Θεοδώρα Τζήμου, Νίκος Ψαράς, Κόρα Καρβούνη, Αργύρης Ξάφης, Νένα Μεντή, Μυρτώ Αλικάκη, Λυδία Φωτοπούλου, θα εμφανιστούν κι αυτοί.

Πόσα επεισόδια έχουν γυριστεί μέχρι στιγμής;

Αυτή τη στιγμή δουλεύουμε το 12ο.

Και σε πόσα θα ολοκληρωθεί ο κύκλος αυτός;

Ο πρώτος κύκλος αποτελείται από 17 επεισόδια. Ελπίζω να μας ενημερώσει σύντομα το κανάλι για το αν θα γίνει και δεύτερος για να προετοιμαστούμε.

Στον 3ο Νόμο μας... κόψατε τη χαρά και μείνατε σε μία μόνο σεζόν. Η 10η Εντολή θα συνεχιστεί και του χρόνου;

Για τον 3ο Νόμο δε φταίμε εμείς, η κρίση φταίει. Όλα τότε ήταν πιο ακριβά και δε γινόταν να συνεχίσει η δουλειά αυτή με τα χρήματα που μας έδιναν. Ευτυχώς δηλαδή γιατί ήμασταν και οι τελευταίοι που πληρωθήκαμε. Τώρα έχουμε πολύ χαμηλότερο budget μεν, μια πολύ καλή παραγωγή δε. Οι καλές δουλειές δε γίνονται με πολλά λεφτά, αλλά με καλές ιδέες και διάθεση. Ούτε οι αμοιβές είναι ίδιες. Εγώ παίρνω το 1/10 του ποσού που έπαιρνα τότε, όμως κάποια στιγμή έπρεπε να σκάσει αυτή η φούσκα. Εγώ προσωπικά θέλω να συνεχιστεί η 10η Εντολή γιατί μ’ αρέσει η καινούργια της μορφή.

Με ποια γνωστά εγκλήματα δε σκοπεύετε να ασχοληθείτε;

Κάποιες ιστορίες δεν μπορούν να μεταφερθούν στην τηλεόραση. Για παράδειγμα τον τύπο που γυρνούσε στη Σαντορίνη με ένα κομμένο κεφάλι στο χέρι δε μπορώ να τον «αλλάξω», να διαμορφώσω την ιστορία. Είναι τόσο χτυπητό που δε μπορώ να το πειράξω γιατί αν το κάνω θα είναι κάτι άλλο, κάτι τελείως διαφορετικό. Θα προτιμήσω κάτι λιγότερο «μπαμ».

Πάνος Κοκκινόπουλος και Όμηρος Πουλάκης στο «Θηρίο».

Παρόλα αυτά στο δεύτερο επεισόδιο, οι τηλεθεατές έκαναν λόγο για την ιστορία του Κώστα Πάσσαρη.

Ας λένε. Ο πρωταγωνιστής είναι ο Πέτρος Καραζήσης. Αν θέλουν να τον λένε Πάσσαρη, ας τον λένε. Η λογική η δική μας είναι «δείτε την ιστορία αυτή, σας θυμίζει κάτι; Σκεφτείτε ότι θα μπορούσε να είχε γίνει και έτσι». Δεν κάνουμε Deadly Women, αλλά μια παραλλαγή, μια αλλοίωση των πραγματικών γεγονότων, ενώ πολλές φορές παίρνουμε στοιχεία από πολλές διαφορετικές ιστορίες, όπως συνέβη στο πρώτο επεισόδιο της φετινής σεζόν.

Βλέπετε λάθη στα παλιότερα επεισόδια;

Πάντα βλέπω λάθη. Απ’ τα λάθη μας μαθαίνουμε. Τα βλέπουμε, τα διορθώνουμε, αργότερα κάνουμε καινούργια και έτσι πάμε μπροστά.

Τις αφηγήσεις στους τίτλους έναρξης σε Κόκκινο Κύκλο, 10η Εντολή και 3ο Νόμο τις γράψατε εσείς; Ποιων τις φωνές ακούμε;

Ναι, τα κείμενα είναι όλα δικά μου. Στον Κόκκινο Κύκλο η φωνή είναι του Μηνά Χατζησάββα και στη 10η Εντολή του Άκη Σακελλαρίου. Στον Τρίτο Νόμο ακούσατε τον Στέλιο Μάϊνα.

Επικοινωνούν μαζί σας οικογένειες των θυμάτων που σας ενέπνευσαν μετά την προβολή των επεισοδίων;

Μετά την προβολή, όχι. Παλιά όμως, το 1993, όταν γύριζα την Ανατομία ενός Εγκλήματος, με είχαν πάρει τηλέφωνο οι γονείς της Ζωής Φραντζή, της οποίας ο σύζυγος την είχε κόψει κομμάτια, και με παρακάλεσαν να μην κάνω ποτέ το συγκεκριμένο επεισόδιο γιατί δεν άντεχαν να ξαναπεράσουν όλα αυτά. Δε με πίεσε κανείς, είδα όμως έναν άνθρωπο συντετριμμένο και έδωσα το λόγο μου να μην το κάνω. Λίγο καιρό μετά πέθαναν από τον καημό τους.

Ο Πάνος Κοκκινόπουλος με την Ηλιάνα Μαυρομάτη στα γυρίσματα του επεισοδίου «Τρία».

Έχετε ασχοληθεί με αμφιλεγόμενα θέματα, όπως το trafficking και η ομοφυλοφιλία. Δε φοβάστε τα αρνητικά σχόλια;

Στην Ελλάδα ζούμε με φερετζέ. Δεν έχουμε κοσμικό κράτος, είμαστε το Ιράν της Ευρώπης. Ούτε τους νεκρούς μας δεν μπορούμε να κάψουμε γιατί οι παπάδες αντιδρούν για τα φράγκα. Τι να φοβηθώ; Ασχοληθήκαμε με το trafficking και δεχθήκαμε μόνο θετικά σχόλια. Μας έστειλε ένα mail ο υπεύθυνος της Διεθνούς Οργάνωσης ενάντια του Trafficking, λέγοντας «Ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό που είδαμε». Το ίδιο και ο Ορέστης Μοσκόβ, ο πρόεδρος της «Ανεξάρτητης Αρχής ενάντια στην Κακοποίηση των Γυναικών», ο οποίος έστειλε mail στη Λένα Παπαληγούρα ευχαριστώντας τη. Λάβαμε εκατοντάδες τηλεφωνήματα την επομένη της προβολής του επεισοδίου, σα να ξυπνήσαμε ένα πράγμα που κοιμότανε.

Ο κόσμος «κοιμάται» ή εθελοτυφλεί;

Όλα συμβαίνουν πίσω από τις κλειστές πόρτες της «άγιας» ελληνικής οικογένειας. Οικογένειες στις οποίες οι άντρες κάνουν το σταυρό τους και δέρνουν τη γυναίκα και τα παιδιά τους.

Υπάρχει κάποιο έγκλημα που σας έχει συγκλονίσει παρά τα όσα έχετε δει;

Τα συγκλονιστικότερα εγκλήματα είναι αυτά που γίνονται κρυφά. Τα εγκλήματα της καθημερινότητας. Δεν έχει να κάνει με το αίμα, αλλά με τη συμπεριφορά. Δείτε πως λειτουργούμε, πως μιλάμε, πως οδηγούμε, πως παρκάρουμε. Οι άνθρωποι είναι τρελαμένοι πια, μπορούν να σκοτώσουν ο ένας τον άλλο για ένα προσπέρασμα. Γι’ αυτό και το πρώτο επεισόδιο ήταν τόσο σοκαριστικό, επίτηδες. Ήθελα να ταρακουνήσω τον κόσμο απέναντι σε αυτό το φαινόμενο.

Στα Μαύρα Μεσάνυχτα μας δώσατε την εντύπωση πως γνωρίζετε πολύ καλά τη νύχτα. Από που αντλήσατε όλες αυτές τις πληροφορίες;

Δεν έχω ιδέα από νύχτα. Ούτε εγώ ούτε οι σεναριογράφοι. Ό,τι ξέρουν όλοι, ξέραμε κι εμείς: ναρκωτικά και προστασίες. Γι’ αυτό πλάσαμε έναν χαρακτήρα εξίσου άσχετο με εμάς, τον Θράσο. Έμαθα μαζί με εσάς πολλά μέσα από τα Μαύρα Μεσάνυχτα.

Γιατί μας αφήσατε με ένα τόσο «ανοιχτό» τέλος;

Το ανοιχτό τέλος είναι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα, γι’ αυτό και παραξένεψε πολύ κόσμο. Το τέλος ήταν τέτοιο γιατί δεν ξέραμε αν θα συνεχιστεί και τρίτη σεζόν. Το κανάλι πίεζε να συνεχίσουμε, αλλά εγώ δεν ήθελα με τίποτα. Δε με ενδιαφέρει εμένα η τηλεθέαση, εγώ θέλω να περνάω καλά, να μη βαριέμαι. Κουράστηκα κι εγώ όπως και κάποιοι ηθοποιοί. Άλλοι βέβαια ήθελαν πολύ να συνεχιστεί. Όλοι όμως στο τέλος μετάνιωσαν που δεν υπήρξε 3ος κύκλος επεισοδίων.

Η Σιλβή ήταν τελείως κόντρα στην Παναγιώτα Βλαντή. Γιατί την επιλέξατε για το ρόλο;

Γιατί ήξερα ότι μπορεί να το κάνει. Όταν πρότεινα στο Mega την Παναγιώτα για Σιλβή, δεν τη θέλανε. Λέγανε «παραείναι γλυκιά, δεν θα τα καταφέρει» και τους απαντούσα πως δεν την ξέρουν καλά. Επέμεινα και πέρασε το δικό μου γιατί ήμουν σίγουρος ότι ένας καλός ηθοποιός μπορεί να κάνει τα πάντα. Ο ρόλος της Σιλβής τη «σφράγισε». Ήταν εξαιρετική.

Σας έχουν πλησιάσει νέοι ηθοποιοί για να δοκιμαστούν;

Βεβαίως. Συνέχεια κάνω δοκιμαστικά με νέους ανθρώπους. Αυτόν τον καιρό ας πούμε, ετοιμάζω ένα επεισόδιο που παίζει ένας καινούργιος ηθοποιός, ο Κωνσταντίνος Μπιμπής. Τώρα δεν τον ξέρει κανείς, αλλά σε 5 χρόνια θα είναι περιζήτητος.

Εσείς έχετε δει κάποιον ο οποίος σας άρεσε πολύ και τον αναζητήσατε;

Τον «Ζαν Κλοντ» που αγαπήσατε όλοι. Τον Μάκη Παπαδημητρίου τον είχα δει τυχαία σε μία διαφήμιση και μ’ άρεσε πολύ. Τότε να φανταστείτε είχε μαλλιά. Δεν τον έβρισκα πουθενά, δεν ήξερα ποιος είναι. Έπειτα ένας φίλος τον έφερε σε μένα για να τον δοκιμάσω. Μόλις μου έδειξε μια παλιά του φωτογραφία του λέω: «Βρε εσύ είσαι; Το ξέρεις ότι σ’ έψαχνα δυο χρόνια»;

Ένα μικρό δείγμα του καστ της 10ης Εντολής.

Γιατί προτιμάτε ηθοποιούς του θεάτρου και πώς επιλέγετε ποιος από όλους του ανθρώπους της ομάδας σας είναι ιδανικός για να υποδυθεί τον εκάστοτε χαρακτήρα;

Προτιμώ τους ηθοποιούς που δεν είναι φθαρμένοι τηλεοπτικά. Έχω γυρίσει επεισόδια με τη Λυδία Φωτοπούλου, την Κόρα Καρβούνη, την Θεοδώρα Τζήμου, την Στεφανία Γουλιώτη, τον Αργύρη Ξάφη και τον Όμηρο Πουλάκη κανείς από τους οποίους δεν κάνει πλέον τηλεόραση. Λειτουργώ με το ένστικτο και δεν πέφτω έξω, όμως το κάστινγκ το κάνω πάντα μαζί με τη Μπέση Βουδούρη.

Σας ιντριγκάρει η βία, το έγκλημα ή τα κίνητρα ενός δολοφόνου;

Σε κάθε ιστορία αρπάζομαι από μια σκηνή που γεννά το μυαλό μου και χτίζω ένα σενάριο. Το κάνω για πάρτη μου, γιατί με καυλώνει για να το πω και έτσι. Έχω όμως στο μυαλό μου ότι η ιστορία δεν πρέπει να παρουσιαστεί βάσει του ψώνιου μου, αλλά έχοντας στο μυαλό μου ότι θα τη δει ένα κοινό. Ο καλός ο σκηνοθέτης να ξέρετε, φαίνεται από την απόσταση μεταξύ πρόθεσης και αποτελέσματος. Γι’ αυτό ο καλύτερος Έλληνας σκηνοθέτης ήταν και θα είναι για πολλά χρόνια ακόμη ο Αγγελόπουλος.

Έχουν υπάρξει –ή τουλάχιστον προσπαθήσει να υπάρξουν- μιμητές του Πάνου Κοκκινόπουλου;

Όταν ξεκινήσαμε τον Κόκκινο Κύκλο με μια μηχανή στο χέρι και έναν ντοκιμαντερίστικο φωτισμό, μας βρίζανε. Αργότερα, μέχρι και στα καθημερινά σίριαλ υιοθετήθηκε η συγκεκριμένη τεχνική. Η 10η Εντολή πλέον έχει διαφορετικό στυλιζάρισμα, πιο κινηματογραφικό. Στην τηλεόραση έχουμε συνηθίσει να τα λέμε τα πράγματα, να τα αναμασάμε. Εγώ προτιμώ να τα δείχνω. Θέλω πιο ενεργητικούς θεατές.

The post Ο Πάνος Κοκκινόπουλος στο KoolNews.gr: «Η 10η Εντολή είναι για ειδικό κοινό – Ζούμε στην Ελλάδα του φερετζέ» appeared first on KoolNews.

Keywords
ελλαδα, agb, νέα, mega, alpha, ant1, αμιγώς, budget, μπαμ, women, συγκεκριμένο, mail, ρια αντωνιου, νουμερα τηλεθεασης, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, eurobank alpha, alpha eurobank, Καλή Χρονιά, Θόδωρος Αγγελόπουλος, αγγελοπουλος, θεμα εκθεσης 2012, τελος του κοσμου, η ζωη, ξανα, μιλα, αμοιβες, τηλεθεαση, γυναικα, δουλεια, ηθοποιοι, ηθοποιος, θεμα, θριλερ, ιραν, κοντρα, λυδια, ναρκωτικα, οθονες, ομηρος, σαντορινη, τα νεα, τηλεοραση, τηλεφωνο, φωτογραφια, ωρα, agb, alpha, ant1, mail, mega, αγαπη, αγχος, αιμα, αμιγώς, ανθρωπος, γεγονος, γινει, γινονται, γονεις, γυρισματα, δευτερο, διευθυνση, δειτε, δικη, δειγμα, εγκληματα, ευκολο, ειπαν, ενστικτο, επρεπε, ερχεται, ερχονται, τεχνη, ζωη, ζωης, ζωη μου, ιδεα, ιδεες, ιδιο, η δικη, η φωνη, θεοδωρα, θυμιζει, θυτης, διαφημιση, κυκλος, κωμωδια, λαθη, λεφτα, λογο, μαυρα μεσανυχτα, μαλλια, μηχανακια, μικρο, μορφη, μυαλο, νενα μεντη, νυχτα, ξερετε, παντα, οικογενεια, ολγα, ομοφυλοφιλια, ονομα, ορια, ορεστης, παιδι, παιδια, παμε, πορτες, ρολο, σεζον, σειρες, σεναριο, σιγουρος, συγκεκριμένο, συζυγο, συνεχεια, συντομα, σειρα, σιριαλ, σπιτι, σχολια, τρελα, τριτη, φταιει, φωνη, χερι, χιτσκοκ, χαρα, κωνσταντινος, αντρες, ανηκει, budget, δουλειες, ελληνικα, επεισοδια, κειμενα, κρυφα, μπροστα, ομηρο, σκηνη, θελω να, θεματα, θετικα, women, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα