Ο γάμος, η εύφημος μνεία και η ζωή του αστυνομικού-εκτελεστή που έβαλε «φωτιά» στις ΗΠΑ

«The shooter» («ο εκτελεστής») είναι στην καλύτερη των περιπτώσεων η ρετσινιά που συνοδεύει στις ΗΠΑ κάποιον αστυνομικό που για την κοινή γνώμη έχει κάνει εσφαλμένα χρήση όπλου, αφαιρώντας ζωή.

Στην περίπτωση του Ντάρεν Γουίλσον το πιθανότερο είναι ότι θα μνημονεύεται εσαεί ως «butcher» («χασάπης»), καθώς τα φαινόμενα δείχνουν ότι έχει ήδη καταδικαστεί στις συνειδήσεις της πλειονότητας των Αμερικανών.

Πρόκειται για τον άνθρωπο εξαιτίας του οποίου εκτυλίσσονται από το βράδυ της Δευτέρας στις ΗΠΑ

σκηνές βγαλμένες από τη δεκαετία του 60’. Η απόφαση σώματος ενόρκων να μην παραπεμφθεί καν σε δίκη ο 28χρονος λευκός αστυνομικός, που σκότωσε με έξι σφαίρες τον 18χρονο αφροαμερικάνο Μάικλ Μπράουν στο Φέργκιουσον του Μιζούρι, έχουν αναβιώσει την εποχή που οι διαδηλώσεις και τα επεισόδια λόγω των φυλετικών διακρίσεων βρισκόταν στην κορύφωση τους.

Οι δώδεκα ένορκοι, εννέα λευκοί και τρεις μαύροι, συνεδρίασαν επί τρεις περίπου μήνες διεξάγοντας «εις βάθος έρευνα» για το τραγικό συμβάν της 9ης Αυγούστου, προκειμένου να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι δεν στοιχειοθετείται κατηγορία σε βάρος του αστυνομικού.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι βρισκόταν σε αυτοάμυνα και ότι προηγήθηκε πάλη με τον 18χρονο προτού ανοίξει πυρ. Τον χαρακτήρισε «άκρως επιθετικό» και υποστήριξε ότι τον έβρισε χυδαία, καθώς και ότι είχε για αρκετή ώρα, απειλητικά, το χέρι στη ζώνη του. Όπως αποδείχτηκε ο Μπράουν ήταν άοπλος και σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες προσπαθούσε να παραδοθεί όταν πυροβολήθηκε, έχοντας τα χέρια ψηλά. Οι συνήγοροι του Γουίλσον τόνισαν σε ανακοίνωση τους ότι ο πελάτης τους «ακολούθησε τους κανόνες της εκπαίδευσής του και τον νόμο», στην προσπάθεια του να αμυνθεί. Είναι αλήθεια ότι η αμερικανική νομοθεσία ευνοεί τη χρήση ένοπλης δράσης από αστυνομικούς, αντιστοιχώντας πολλές περιπτώσεις με «κατάσταση αυτοάμυνας».

Δεύτερος γάμος και εύφημος μνεία

Ποιος είναι όμως ο Ντάρεν Γουίλσον που για ένα μεγάλο μέρος της αμερικανικής κοινής γνώμης αποτελεί ιδεολογικό απόγονο της Κου-Κλουξ-Κλαν; Λίγα στοιχεία της προσωπικής ζωής του έχουν γίνει γνωστά για αυτόν ακόμα και στον αμερικανικό Τύπο, καθώς φαίνεται ότι το αστυνομικό σώμα ενεργοποίησε με μεγάλη ταχύτητα μια προστατευτική ασπίδα για τον 28χρονο, ενισχύοντας στεγανά και αμυντικό μηχανισμό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις σήμερα, Τρίτη, ήρθε στο φως της δημοσιότητας ότι Γουίλσον παντρεύτηκε ξανά πριν από ένα μήνα! Το διαζύγιο από τον πρώτο γάμο του εκδόθηκε το Νοέμβριο του 2013 και ακριβώς 11 μήνες μετά παντρεύτηκε την κατά εννιά χρόνια μεγαλύτερη συνάδελφο του, Μπάρμπαρα Σπράντλινγκ.

Σε διαπραγματεύσεις για την αποζημίωση

Ο Γουίλσον μπήκε στο σώμα το 2006 και από τον περασμένο Αύγουστο βρίσκεται σε έμμισθη διαθεσιμότητα, ενώ λίγες ημέρες πριν το θανάσιμο επεισόδιο του είχε αποδοθεί εύφημος μνεία για την προσφορά του την ώρα του καθήκοντος! Πρακτικά είναι πια ελεύθερος να επιστρέψει κανονικά στην υπηρεσία του, σύμφωνα όμως με τις προβλέψεις ειδικών αυτό δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ.

«Νομίζω ότι δεν θα ήταν σώφρον να επιστρέψει στο Φέργκιουσον, αλλά και οπουδήποτε αλλού για να κάνει την ίδια δουλειά. Και μόνο μια τυπική περιπολία του θα είναι ικανή να πυροδοτήσει θύελλα αντιδράσεων και να αποτελέσει αφορμή για τη στοχοποίηση του, εν ώρα υπηρεσίας», εκτίμησε μιλώντας στο «CNN» ο νομικός αναλυτής Μαρκ Ο’ Μάρα. «Από εδώ και στο εξής θα φοράει το μανδύα του ανθρώπου που σκότωσε ένα νεαρό μαύρο αγόρι, προκαλώντας σάλο απ’ άκρου σ’ άκρου στη χώρα. Νομίζω ότι τόσο το αρμόδιο υπουργείο όσο και η ομοσπονδιακή αστυνομία γνωρίζουν ότι θα είναι προς όφελος όλων να βρεθεί μια οικονομική φόρμουλα ώστε να φύγει από το σώμα άμεσα».

Πράγματι, σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον του αστυνομικού τμήματος του Φέργκιουσον, ο Γουίλσον βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με αξιωματούχους προκειμένου να υποβάλλει την παραίτηση του. Προφανώς αυτές οι διαπραγματεύσεις αφορούν το ύψος της αποζημίωσης. Οποιο και αν είναι όμως το οικονομικό αντίτιμο ο άνθρωπος που «ένωσε» ξανά με ένα κοινό σύνθημα τις πολιτείες των ΗΠΑ θα πρέπει εσαεί να κρύβεται με την ιδιότητα του «shooter» και να φροντίζει για την ασφάλεια του με αυτήν του «butcher»…

The post Ο γάμος, η εύφημος μνεία και η ζωή του αστυνομικού-εκτελεστή που έβαλε «φωτιά» στις ΗΠΑ appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα