Ο Μπερλουσκόνι κατεβαίνει για πρωθυπουργός και η Ιταλία καταρρέει λόγω κρίσης. Τυχαίο;

Τον βαρύ χαρακτηρισμό «μούμια» επέλεξε η Liberation να αποδώσει στο Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Η γαλλική εφημερίδα με αυτόν τον τρόπο θέλησε να ταυτίσει το πολιτικό come back του Καβαλιέρε με κάτι που έχει παρέλθει, αλλά παρ’ όλα αυτά τριγυρνά ανάμεσά μας. Ή έτσι θέλει τουλάχιστον…

Η Ιταλία μπαίνει σε μία νέα πολιτική κρίση, λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι πως θα διεκδικήσει εκ νέου

την πρωθυπουργία. Τυχαίο; Ίσως. Σημασία έχει πως ο Μάριο Μόντι αντιλήφθηκε πως δεν μπορεί άλλο να είναι ο εγγυητής της πολιτικής σταθερότητας της χώρας του και παραιτήθηκε.

Όλα ξεκίνησαν όταν η κεντροδεξιά παράταξη απέσυρε την στήριξή της στην τεχνοκρατική κυβέρνηση του Μάριο Μόντι. Ο Ιταλός πρωθυπουργός έχασε ένα σημαντικό κομμάτι υποστήριξης το οποίο του προσέδιδε ένα σεβαστό κύρος και την απαραίτητη ευκινησία προκειμένου να προωθήσει επώδυνες αλλά αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Λίγες μέρες μετά, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο και του ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί αφού πριν έχει ψηφιστεί ο νέος προϋπολογισμός. Επέλεξε μάλιστα η συνάντηση να πραγματοποιηθεί Σάββατο, όπου τα χρηματιστήρια ήταν κλειστά. Έτσι απέφυγε μία άμεση αμηχανία στις αγορές.

Σαν να μην έφτανε αυτό, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έκανε την επανεμφάνισή του. «Επιστρέφω με λύπη στην πολιτική ζωή» είπε. Θα περίμενε κανείς να είναι πιο ενθουσιασμένος. Η επικοινωνιακή του πολιτική διαφορετική από αυτήν που μας έχει συνηθίσει. Έχει το ύφος ταπεινού πολιτικού ο οποίος ορμώμενος από το πατριωτικό καθήκον είναι «αναγκασμένος» να εμπλακεί ξανά με την πολιτική προκειμένου να σώσει την χώρα του. Αυτοπαρουσιάζεται κατά κάποιο τρόπο ως «μεσσίας», καθώς όπως και ο ίδιος έχει πει η οικονομική κατάσταση της χώρας του είναι τώρα χειρότερη από αυτήν που την άφησε όταν και παραιτήθηκε. Ένας από τους λόγους της νέας αυτής στρατηγικής είναι πως προσπαθεί να αυξήσει και τα δημοσκοπικά ποσοστά του κόμματός του που βρίσκονται στο 15,5%.

Ο Καβαλιέρε θέλει να σώσει την Ιταλία, ωστόσο οι διεθνείς αγορές αλλά και Ευρωπαίοι Αξιωματούχοι, δεν επιθυμούν να τον δουν ξανά στο τιμόνι της χώρας. Ο Μάρτιν Σουλτς τον χαρακτήρισε «απειλή για την Ευρώπη και την Ιταλία», ενώ αμέσως μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, τα δεκαετή ομόλογα ανήλθαν στις 323 μονάδες, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν πέσει κάτω από τις 300. Αν συνεχιστεί αυτή η ανοδική πορεία τότε η Ρώμη θα βρεθεί ξανά στο στόχαστρο των αγορών.

Ο Μπερλουσκόνι μπορεί να γνωρίζει πως δεν συγκεντρώνει πολλές ελπίδες για να καθίσει ξανά στην πρωθυπουργική καρέκλα ωστόσο ευελπιστεί να ενώσει το κόμμα του και να έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα στην Γερουσία προκειμένου να μπλοκάρει αποφάσεις τις κεντροαριστερής κυβέρνησης που ενδεχομένως θα έχει σχηματιστεί. Η κεντροαριστερά αυτήν την στιγμή συγκεντρώνει στις δημοσκοπήσεις ένα ποσοστό της τάξης του 37%.

Μέσα στο σύννεφο αυτό της αβεβαιότητας που πιθανόν να καλύψει την ιταλική πολιτική σκηνή, συνεργάτες του Μάριο Μόντι τονίζουν πως η από

Keywords
Τυχαία Θέματα