Μοναχικός καβαλάρης ο Κουβέλης – «Χάνονται» στην ΔΗΜΑΡ οι φωνές υπέρ της Κίνησης των 58

Στη μοναχική στάση επιμένει η ΔΗΜΑΡ, μιας και χτες επικυρώθηκε στην Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος η εισήγηση του Φώτη Κουβέλη, η οποία ουσιαστικά ισοδυναμεί με «πόρτα» στη λεγόμενη «Κίνηση των 58 για την Κεντροαριστερά».Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης

Η ΔΗΜΑΡ συνεχίζει λοιπόν την αυτόνομη πορεία της, καθώς θεωρεί πως η σύγκλιση πρέπει να προκύψει με βάση τις αρχές του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της απαγκίστρωσης

από το Μνημόνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής δεν σημαδεύτηκε από ένταση, καθώς λίγο έως πολύ τα περισσότερα μέλη της κινήθηκαν στη γραμμή της ηγεσίας.

Αυτά γνωστοποιήθηκαν επισήμως. Ανεπίσημα, τρία μέλη της Κ.Ο. της ΔΗΜΑΡ συνεχίζουν στις δημόσιες παρεμβάσεις τους να κλείνουν το μάτι σε άλλους φορείς της Κεντροαριστεράς για συμπόρευση. Δεν είναι άλλοι από το Γραμματέα του κόμματο, Σπύρο Λυκούδη, τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο, Βασίλη Οικονόμου και τον βουλευτή Γρηγόρη Ψαριανό. Βέβαια, ο καθένας από τους τρεις ακολουθεί και διαφορετική στρατηγική. Τη Δευτέρα ο κύριος Λυκούδης δήλωσε στο ΒΗΜΑ FMπως η προσωπική του άποψη είναι η συμπόρευση και με άλλους παράγοντες της Κεντροαριστεράς, κλείνοντας έτσι το μάτι στην Κίνηση των 58. Πάντως, όπως σημειώνουν οι καλά γνωρίζοντες, ο κύριος Λυκούδης είναι πρόθυμος να θυσιάσει για μια ακόμα φορά την προσωπική του άποψη στο βωμό της εσωκομματικής ομαλότητας, αποφεύγοντας επίσης να διαταράξει την αδελφική φιλία που τον συνδέει επί τριακονταετία με τον Φώτη Κουβέλη.

Ο Βασίλης Οικονόμου τώρα διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με το ΠΑΣΟΚ. και μάλιστα πριν από λίγο καιρό είχε κυκλοφορήσει η πληροφορία στα δημοσιογραφικά γραφεία περί βολιδοσκόπησής του από την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη. Συνεπώς, εμφανίζεται πρόθυμος για ευρύτερες συμπράξεις, ενώ την ίδια τακτική ακολουθεί και ο Γρηγόρης Ψαριανός, χωρίς πάντως να έχει ανοιχτή επικοινωνία με το ΠΑΣΟΚ. ή κάποιον άλλο φορέα της κατακερματισμένης Κεντροαριστεράς.

Ενδιαφέρον επίσης έχει και το γεγονός πως παρά το γεγονός πως στελέχη της Ε.Ε. της ΔΗΜΑΡ υπέγραφαν το κείμενο για την Κεντροαριστερά (Γ. Γεωργάτος, Δ. Τσικαρδάνη κλπ.), η φωνή τους ελάχιστα ακούστηκε στη συνεδρίαση. Συνεπώς, καταγράφηκε μια χαλαρή διαφωνία, η οποία πάντως επισκιάστηκε από την απόφαση του κόμματος. Και σε αυτό το επίπεδο όμως το παρασκήνιο είναι ενδιαφέρον. Όπως σημείωνε άνθρωπος με γνώση της ανθρωπογεωγραφίας της ΔΗΜΑΡ, διαμορφώνεται στο εσωτερικό του κόμματος μια μικρή τάση, η οποία αναμένεται να παρουσιάσει στο συνέδριο του κόμματος το Δεκέμβριο κείμενο θέσεων, με αποτέλεσμα αυτό τον καιρό να γίνονται ζυμώσεις. Βρισκόμαστε λοιπόν κατά τα φαινόμενα μπροστά στη δημιουργία μιας τάσης μεσαίων στελεχών της ΔΗΜΑΡ, τα οποία θα μιλούν ανοιχτά για συμπόρευση με άλλους σχηματισμούς του Κεντροαριστερού χώρου.

Τέλος, αν και δεν εκφράστηκε στην Εκτελεστική Επιτροπή, συνεχίζεται η έντονη δυσφορία σε στελέχη του κόμματος για τη συνεργασία με τον Ανδρέα Λοβέρδο και πολλοί δυσκολεύονται να συνυπάρξουν με τον πρώην Υπουργό. Αντίστοιχα αισθήματα τρέφουν αρκετοί εντός του κόμματος και για τον άλλον πρώην Υπουργό της κυβέρνησης Παπανδρέου, τον Χάρη Καστανίδη, ο οποίος φημολογείται πως βρίσκεται προ των πυλών της Αγίου Κωνσταντίνου.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter

Keywords
Τυχαία Θέματα