Μιχαλολιάκος στον ανακριτή: Απεταξάμην τον ναζισμό και τα κείμενα που έγραφα – Είμαι κατά της βίας

Μετανοιωμένος για τη «γλυκιά του νιότη» εμφανίστηκε ο Νίκος Μιχαλολιάκος ενώπιον εισαγγελέα και ανακριτή την Πέμπτη, χωρίς ωστόσο να τους πείσει με τα επιχειρήματά του.

Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής παρά τα Zeig Heil και τα καθαρά χέρια που χαιρετούν ναζιστικά, δήλωσε ότι αποτάσσεται... μετά βδελυγμίας τον ναζισμό και τα κείμενα που ο ίδιος είχε γράψει πριν

από 35 χρόνια στο περιοδικό της Χρυσής Αυγής. Στο κείμενο της απολογίας του που δημοσιεύει «Το Βήμα» δηλώνει ότι δεν ασπάζεται τον εθνικοσοσιαλισμό της Γερμανίας του Μεσοπολέμου, καταδικάζει όλες τις μορφές βίας και αρνείται ότι γνώριζε για τάγματα εφόδου στο εσωτερικό του κόμματός του. Ιδίως για τα τελευταία ο κ. Μιχαλολιάκος διευκρίνισε πως όταν έλεγε «θα κατεβούμε στους δρόμους» εννοούσε τις νόμιμες συναθροίσεις, όπου θα καταγγέλλονται οι αντιδημοκρατική συμπεριφορά των κομμάτων εξουσίας εναντίον της Χρυσής Αυγής.

«Αρνούμαι κατηγορηματικά την αποδιδόμενη σε εμέ πράξη, διότι ουδέν αποδεικτικό στοιχείο με συνδέει με αυτήν αμέσως ή εμμέσως και επιφυλάσσομαι να απαντήσω με τον πληρέστερο δυνατό τρόπο αλλά και να απαντήσω επί μέρους στα ερωτήματά σας...» δήλωσε ο κ. Μιχαλολιάκος στην αρχή της απολογίας του όταν ερωτήθη για τις πράξεις που του αποδίδουν οι μαρτυρικές καταθέσεις.

Αναφορικά με το καταστατικό με τον τίτλο Πρωτεσίλαος, το οποίο προσκομίστηκε από μάρτυρα στον αντεισαγγελέα Χαράλαμπο Βουρλιώτη και το οποίο αποτελεί ισχυρή βάση του κατηγορητηρίου ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής δήλωσε πως ουδεμία σχέση έχει με το πραγματικό καταστατικό του κόμματος και έκανε λόγο για ψευδεπίγραφα έγγραφα τα οποία «απηχούν ακραιφνείς εθνικοσοσιαλιστικές θέσεις, οι οποίες ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματική ιδεολογία της Χρυσής Αυγής, η οποία υπερασπίζεται αρχές και θέσεις του ελληνικού εθνικισμού».

Ως προς την αρθρογραφία του υπέρ του Χίτλερ στο περιοδικό της Χρυσής Αυγής ο Νίκος Μιχαλολιάκος σημείωσε πως «τότε, πριν από 35 χρόνια, υπήρξε αυτή η αρθρογραφία της οποίας το περιεχόμενο δεν αποδέχομαι σήμερα. Η Χρυσή Αυγή σε ιδεολογικό επίπεδο δεν έχει καμία σχέση με τον γερμανικό εθνικοσοσιαλισμό του Μεσοπολέμου, εκφράζεται μόνο από το εθνικιστικό κίνημα. Γι αυτό ουδέποτε υιοθέτησε εθνικοσοσιαλιστικά σύμβολα, το σύμβολο μας είναι ο αρχαιοελληνικός μαίανδρος...».

Για την «αρχή του αρχηγού» ο κ. Μιχαλολιάκος απάντησε κατηγορηματικά πως δεν υπάρχει και ότι πρόκειται για ψευδεπίγραφο κείμενο ενώ παρατήρησε πως αν και δεν γνωρίζει γερμανικά έχει πληροφορηθεί πως «η λέξη Φύρερ (Fuhrer) είναι γραμμένη λάθος, γεγονός που αποδεικνύει ότι το καταστατικό είναι ψεύτικο αφού κανένας πραγματικός θιασώτης της ιδεολογίας αυτής δεν θα έκανε λάθος...».

Ως προς την εσωτερική οργάνωση του κόμματος ο κ. Μιχαλολιάκος απάντησε πως το κόμμα διευθύνει η Κεντρική Επιτροπή, που είναι κυρίαρχο όργανο και εκλέγει 80 μέλη από τους οπαδούς του κόμματος. Αυτό το όργανο εκλέγει τον γενικό γραμματέα του κόμματος ενώ ερωτηθείς για τους «πυρήνες» τόνισε πως αυτοί «υπάρχουν μόνο στα μικρά μέρη» και παρατήρησε πως όχι μόνο δεν είναι απόλυτος κυρίαρχος αλλά ότι «σε πολλές συνεδριάσεις των οργάνων του κόμματος δεν επικράτησε η γνώμη του».

«Η Χρυσή Αυγή δεν είναι στρατός, καταδικάζω τέτοιες συμπεριφορές και την αμφίεση, αλλά και τον συγκεκριμένο βηματισμό δεν τον υιοθετώ, όπως έχω πει και σε τηλεοπτική μου εμφάνιση. Γενικώς έχω καταγγείλει μέσα και έξω από τη Βουλή κάθε πράξη βίας... Καταδικάζω όλα τα επεισόδια καταστρατήγησης του νόμου» τόνισε χαρακτηριστικά.

Τέλος για τη χρηματοδότηση του κόμματος ο Νίκος Μιχαλολιάκος επέμεινε πως «η μόνη πηγή χρηματοδότησης είναι η κρατική επιχορήγηση» και σημείωσε πως «οχι μόνο δεν χρωστάμε, αλλά έχουμε και 400.000 στην τράπεζα».

Για το πρωινό μετά τη δολοφονία Φύσσα παραδέχεται ότι μίλησε με τον Γιάννη Λαγό για 45 δευτερόλεπτα, αλλά ισχυρίστηκε πως η συνομιλία ήταν μόνο για την επομένη εκδήλωσή του. Είπε ότι είχε παραδώσει επτά συνδέσεις που του είχαν δοθεί, στο κόμμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα