Μια «ακτινογραφία» των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής – Ποιοί είναι και τι ηλικίες έχουν

Την ίδια ώρα που η ελληνική κοινωνία είναι συγκλονισμένη από την τραγική δολοφονία και το πολιτικό σύστημα αμήχανο αναρωτιέται αν η Χρυσή Αυγή θα έπρεπε ή όχι να τεθεί εκτός νόμου, είναι σημαντικό να ρίξει κανείς μια ματιά στον πυρήνα των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής.

Με σημερινό δημοσίευμά της η Καθημερινή,

κάνει μια «ακτινογραφία» στο προφίλ των ψηφοφόρων συμβάλλοντας στο να κατανοήσουμε που απευθύνεται η ρητορική της αλλά και τα χαρακτηριστικά των υποστηρικτών της.

Από στοιχεία δημοσκοπήσεων που έχουν στην διάθεσή τους τα κόμματα λοιπόν, ο Γιώργος Τερζής αναφέρει ότι η Χρυσή Αυγή «παρουσιάζει έναν ισχυρό πυρήνα ψηφοφόρων και σταδιακή διαμόρφωση ενός προφίλ σκληρής δεξιάς, στοιχείο που εξηγεί και τους υψηλούς τόνους που υιοθετούν τα στελέχη της ενάντια στην Αριστερά».

Ενδεικτικό είναι μάλιστα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν πρίν από την χθεσινή δολοφονική επίθεση, η Χ.Α. εμφανίζει όχι μόνο υψηλή συσπείρωση (85% όσων την ψήφισαν το 2012) αλλά τείνει μάλιστα να διπλασιάσει τις δυνάμεις της».

«Οι εισροές της φαίνεται να προέρχονται κυρίως, από την Ν.Δ. ενώ σχεδόν από μία μονάδα (δηλαδή περίπου 60.000 ψήφους) κερδίζει από όσους το 2012 προτίμησαν την αποχή ή ψήφισαν ΑΝΕΛ και ΣΥΡΙΖΑ».

Σημαντικό στοιχείο που εξηγεί και την ενίσχυση των ποσοστών της είναι ότι κατακτά σταδιακά ένα ακροατήριο με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Οι ψηφοφόροι της είναι κυρίως μέσης ηλικίας 34-44 και 45-54 αλλά παράλληλα επεκτείνεται και στις ηλικιακές ομάδες 55-64 και άνω των 65.

Μάλιστα όπως αναφέρεται το ανησυχητικό είναι διαμορφώνεται σταδιακά ένα κομμάτι υποστηρικτών που «κατασταλάζει» και διαμορφώνει μια «δεξιά συνείδηση» από υποστηρικτές που μέχρι πρότινος επέλεγαν την Ν.Δ. ή το ΛΑΟ.

Όπως καταλήγει μάλιστα ο συντάκτης, «στις πλέον πρόσφατες δημοσκοπήσεις, πάνω από το 50% όσων δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν Χ.Α. αυτοπροσδιορίζονται ως δεξιοί, ενώ ένας στους τέσσερις αρνείται να τοποθετηθεί μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς. Προκαλεί, τέλος, εντύπωση ότι 20% των ψηφοφόρων της Χ.Α. δηλώνουν, ισομερώς, είτε κεντροαριστεροί είτε κεντροδεξιό».

Φωτογραφία: Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα