Μειώνεται ο ειδικός φόρος πετρελαίου-Πως θα αυξηθούν τα έσοδα

Σε μείζον πολιτικό ζήτημα αναδεικνύεται πλέον η μείωση των φόρων σε πετρέλαιο και εστίαση, καθώς ο Αντώνης Σαμαράς επιθυμεί την άμεση αποκλιμάκωσή τους.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει δύο στόχους εν όψει της έλευσης της τρόικας στις αρχές Ιουνίου:

■ Τη μείωση των ειδικών φόρων στο πετρέλαιο

θέρμανσης-κίνησης.

■ Τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%.

Επτά μήνες εφαρμογής του μέτρου της αυξημένης φορολόγησης του πετρελαίου θέρμανσης ήταν αρκετοί για να αποδειχθεί ότι επρόκειτο για ένα τεράστιο οικονομικό και πολιτικό λάθος. Ο ειδικός φόρος στο πετρέλαιο και ο ΦΠΑ στην εστίαση έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να μειωθούν. Η κατανάλωση του πετρελαίου μειώθηκε κατά 60% με αποτέλεσμα να αυξηθούν μεν τα έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης κατά 119 εκατ. ευρώ, άλλα να μειωθούν πολύ περισσότερο τα έσοδα από τον ΦΠΑ κατά 250 εκατ. ευρώ. Το κράτος δηλαδή εισέπραξε συνολικά 140 εκατ. ευρώ λιγότερα από όσα είχαν προϋπολογιστεί.

«Δεν έχει κανένα νόημα οι πολίτες και να κρυώνουν και τα έσοδα του Προϋπολογισμού να μειώνονται», υποστηρίζουν στην κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, η μείωση του ελλείμματος του 2012 στο 6% (χωρίς την αμιγώς λογιστική εγγραφή των κονδυλίων της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών) και την επίτευξη πλέον πρωτογενών πλεονασμάτων επιτρέπουν να τεθεί άμεσα η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση ώστε αυτή να λειτουργήσει θετικά κατά τη φετινή τουριστική περίοδο.

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με τους κυβερνητικούς εταίρους, επανεξετάζει τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο, ώστε να επιτευχθούν οι ακόλουθοι στόχοι:

Να ελαφρυνθούν τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα. Να αυξηθεί η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης, η οποία θα οδηγήσει σε αύξηση εισπράξεων από ΦΠΑ.Να μη δημιουργηθεί εκ νέου κίνητρο για νόθευση του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης.Να μη δημιουργηθεί δημοσιονομικό κενό, για την κάλυψη του οποίου ενδέχεται να απαιτηθεί η λήψη ισοδύναμων μέτρων.Να αξιολογηθεί το μέτρο της χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης.
Keywords
Τυχαία Θέματα