Μεϊμαράκης στη συνέντευξη Τύπου: «Τώρα είναι η τελευταία ευκαιρία για τη χώρα- Καμία υπόσχεση για το συνταξιοδοτικό»

Χωρίς να δώσει υποσχέσεις ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης εξήγησε πως τώρα είναι η τελευταία ευκαιρία για τη χώρα από το βήμα της συνέντευξης Τύπου στο Βελλίδειο. Ο πρόεδρος της ΝΔ εξήγησε τους στρατηγικούς στόχους της ΝΔ

για την επόμενη μέρα της διακυβέρνησης, ενώ παράλληλα εξήγησε πως είναι οι πολιτικές και όχι τα πρόσωπα αυτά που μετράνε για τη συγκρότηση κυβέρνησης την επόμενη μέρα. Μάλιστα, σε ένα πρωτοφανές σκηνικό για πολιτικό σκηνικό, ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε πως δεν μπορεί να υποσχεθεί τίποτα αναφορικά με το συνταξιοδοτικό και τις μειώσεις που έχουν δρομολογηθει.

Από τη Θεσσαλονίκη: Γιώργος Ευγενίδης

Αναλυτικά οι απαντήσεις του Βαγγέλη Μεϊμαράκη

Για το ενδεχόμενο τρίτου προσώπου για την πρωθυπουργία:

Η ΝΔ έχει αποδείξει πως δεν έχει πρόβλημα να θέσει το συμφέρον των Ελλήνων πολιτών πάνω από το εσωκομματικό συμφέρον. Μόνο αν συνεννοηθούμε όλοι σε αυτή τη χώρα, θα μπορέσουμε να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Αν είχαμε συνεννοηθεί από το 2012, η χώρα θα ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Ο κύριος Τσίπρας, συμπορευόμενος με τη ΧΑ, βιαίως έκοψε το νήμα της κυβερνητικής μας θητείας. Οι άλλες χώρες που έχουν Μνημόνιο είτε βγήκαν είτε βγαίνουν από την κρίση. Κυβέρνηση με πολιτικές δυνάμεις που επιθυμούν την παραμονή στην Ευρώπη, να υπάρξει ευρεία συνεννόηση σε μια σειρά θεμάτων. Να απαντήσει ο κύριος Τσίπρας, αν θέλει τη συνεργασία. Σαφώς όμως θα είμαι ο πρωθυπουργός, σε περίπτωση που είμαστε πρώτο κόμμα. Έχω αποδείξει πως αναλαμβάνω ευθύνες, πως στα δύσκολα είμαι πάντα στην πρώτη γραμμή.

Για το ενδεχόμενο η Τρόικα να μην επιτρέψει αλλαγές στο πρόγραμμα:

Με τα δεδομένα που κρίνουμε πως υπάρχουν σήμερα, αναφερθήκαμε στο πώς θα κινηθούμε και πιστεύουμε πως όσα πούμε είναι απολύτως εφικτά. Το επτάμηνο μας κόστισε, απαιτείται συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους. Θα προσπαθήσουμε να είμαστε συνεπείς με όσα έχει δεσμευτεί η χώρα.

Για το γιατί να μπει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, την ώρα που η ΝΔ τον καταγγέλλει ως αναξιόπιστο:

Γιατί τέτοια εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ να μην μπει στην κυβέρνηση; Εγώ θεωρώ πως μπορούμε να συνεργαστούμε με βάση τα όσα υπέγραψε (το πρώτο εξάμηνο, τον πρώτο χρόνο). Γιατί θέλει να μην έξω; Για να μας πετροβολάει; Για να γίνει πάλι αντιμνημονιακός; Πιστεύω πως ο κύριος Τσίπρας βρίσκεται σε τρομακτικό στρατηγικό αδιέξοδο; Είναι τόσο δύσκολο να συμφωνήσουμε στα βασικά; Δεν θέλει; Θα τον προσπεράσω και θα πάω στις άλλες πολιτικές δυνάμεις, αλλά θα τον καταγγείλω στον ελληνικό λαό.

Για τα λάθη της ΝΔ:

Έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας, έχουμε αναφερθεί στα λάθη μας. Θεωρώ πως την ώρα της μάχης είναι ιδιαίτερο θέμα για να αναφερθώ εν εκτάσει σε αυτά, τα αναγνωρίζω όμως. Έχουμε διδαχθεί από αυτά τα λάθη και μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε πως τα λάθη που εσείς θεωρείτε πως έγιναν δεν θα επαναληφθούν. Έχουμε μεγαλύτερη εμπειρία από αυτά που ζήσαμε εκείνη την περίοδο. Πολλές φορές αποδεχθήκαμε, υπό το κράτος του επειγοντος, μέτρα που δεν έβγαιναν. Αλλά υπήρξαν και επικονωνιακά λάθη, όπως η διαχείριση του ΕΝΦΙΑ

Για τα ισοδύναμα:

Αν δεν έχουμε ύφεση -3%, θα έχουμε κάποιους πόρους διαθέσιμους, είτε για μείωση της φορολογίας είτε για κοινωνική πολιτική. Δεσμεύομαι πως εφόσον η ύφεση είναι κάτω από 3%, οι πόροι που μένουν θα κατευθυνθούν προς ευαίσθητες κοινωνικές δομές. Προεκλογικά είπαμε πως το θέμα των αγροτών δεν είναι συντεχνιακό, είναι εθνικό. Εμείς ψεύτικες υποσχέσεις δεν μοιράζουμε, αλλά δεν είναι δυνατό να φορολογείς το αγροτικό εισόδημα με 100% προκαταβολικά, το αγροτικό εισόδημα είναι μεταβλητό. Εγώ αυτό δεν μπορώ να το κάνω δεκτό και θα είμαι πολύ διαβασμένος όταν θα συζητήσω με τους θεσμούς.

Για τις δημοσκοπήσεις:

Διαβάζω περισσότερο τα ποιοτικά στοιχεία. Βέβαια κάποιοι βγάζουν αυτά τα στοιχεία για να επηρεάσουν τους πολίτες. Εσείς πιστεύετε πως ο κύριος Τσίπρας την επόμενη μέρα θα είναι αρχηγός ενός συνεκτικού κόμματος; Το κείμενο των 53 είναι χειρότερο από αυτό της Αριστερής Πλατφόρμας, ενώ στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχουν και βουλευτές που ψήφισαν «παρών». Επειδή η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα και ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιστέψει στα ποσοστά του, της τάξεως του 3%. Αν ο κύριος Τσίπρας δεν συμφωνήσει σε 5 βασικά πράγματα, θα επιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ στα κανονικά του ποσοστά.

Για τα πρόσωπα της επόμενης κυβέρνησης

Το πρόβλημα μου δεν είναι με τα πρόσωπα, είναι με τις πολιτικές. Π.χ., θα δεχόταν ο κύριος Μπαλτάς τις πολιτικες μας; Να ξεκαθαρίσουμε κάτι, το μνημόνιο έχει διαρθρωτικές αλλαγές κυρίως στην παιδεία και στην υγεία. Τα δημοσιονομικά μάλλον έχουν τελειώσει, αλλά οι μεγάλες αλλαγές είναι κυρίως στην παιδεία. Αν ο κύριος Μπαλτας πιστεύει πως μπορεί να τα εφαρμόσει, ας κάνει μια δήλωση. Θα πρέπει πι υπουργοί να γνωρίζουν τις υποχρεώσεις τους και να είναι ψυχολογικά έτοιμοι να πάρουν δύσκολες αποφάσεις. Δεν έχει περιθώριο καθυστερήσεων, δεν έχει περίοδο χαβαλέ, η νέα κυβέρνηση. Η δεύτερη ευκαιρία Τσίπρα θα είναι καταστροφή, τώρα είναι η τελευταία ευκαιρία για τη χώρα

Για τους νέους:

Δεν είναι σωστή η αποστροφή τους για το πολιτικό σύστημα. Και εμείς, όταν ήμαστε νέοι, είχαμε αγανάκτηση, αλλά προσπαθούσαμε να αλλάξουμε τα πράγματα. Τους καλώ να μπουν στη μάχη, να είναι συμμέτοχοι, να έρθουν αν ψηφίσουν. Και, αφού θα έρθουν να ψηφίσουν, να ακούσουν, να κρίνουν, να δουν πρόσωπα και προγράμματα, δεν είμαστε όλοι το ίδιο.

Για τις επενδύσεις και τις Σκουριές:

Δεν έχω πρόβλημα να συναντηθώ με κάθε κοινωνική ομάδα, οφείλουμε να συνεργαζόμαστε με τους φορείς. Προέχει να έχουμε απευθείας επαφή με την κοινωνία. Θα συζητώ πριν από κάθε απόφαση και με τους παραγωγικούς φορείς. Αν ο κύριος Τσίπρας είχε ακούσει και άλλους, εκτός από τον κύριο Βαρουφάκη, μπορεί να μην είχαμε οδηγηθεί σε αυτές τις αποφάσεις. Αλλά πρέπει να υπάρχει και η ανοχή των πολιτών, σήμερα δεν υπάρχει ένα έργο που γίνεται χωρίς τα ΜΑΤ. Θα ήταν πολύ εύκολο για μένα να πάω στις Σκουριές και να με χειροκροτάνε και τι θα έκανα; Θα δίχαζα περισσότερο την κοινωνία, θα έριχνα περισσότερο λάδι στη φωτιά; Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα με έναν τρόπο που δεν θα διχάζει. Και έτσι θέλω να κυβερνήσω.

Για τις... αϋπνίες:

Πολλές φορές δεν κοιμόμασταν από τα προβλήματα συνείδησης με αυτά που μας έφερνε να ψηφίσουμε.

Για τη διερεύνηση ευθυνών για το 7μηνο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ:

Δεν μπορεί να υπάρχει ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής. Δεν μπορώ εύκολα να κατηγορήσω κάποιον εύκολα πως είχε δόλο για μια απόφαση. Άρα, οι ευθύνες είναι πολιτικες, αποδίδονται δια της ψήφου των πολιτών.

Για τις τηλεοπτικές άδειες και το νομοθέτημα ΣΥΡΙΖΑ:

Δεν υπάρχει νομοσχέδιο, υπάρχει πρόταση και η θέση της ΝΔ είναι γνωστή επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ

Για Καραμανλή και Σαμαρά:

Αυτή τη στιγμή ο πολίτης καίγεται. Κανέναν δεν ενδιαφέρει τι κάνει ο Καραμανλής και ο Σαμαράς. Η παράταξη είναι περήφανη που διαθέτει τέτοια κεφάλαια. Για να το πω σκωπτικά, δεν είμαι τόσο σίγουρος πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι τόσο περήφανος σε λίγο για την διακυβέρνηση του κυρίου Τσίπρα.

Για τις συντάξεις:

Δυστυχώς, στο συνταξιοδοτικό δεν μπορούμε να κάνουμε σχεδόν τίποτα.

Για τα εργασιακά:

Ο κύριος Τσίπρας υπέγραψε τις ομαδικές απολύσεις, επί ΝΔ δεν υπήρχε το ζήτημα στο τραπέζι. Υπάρχει διάλογος με τη ΓΣΕΕ για να δούμε πώς θα δώσουμε λύσεις, υπό την προϋπόθεση όμως πως θα υπάρχουν δουλειές.

Για την ανακεφαλαιοποίηση:

Πρέπει να κλείσεις έως το τέλος του έτους, αλλά η ομαλοποίηση θα πάρει λιγο παραπάνω χρόνο.

Για την υπόθεση του Χρήστου Μαρκογιαννάκη και την εμπλοκή του στην υπόθεση Γιακουμάκη:

Μόλις άκουσα πως ασκήθηκε ποινική δίωξη δήλωσα πως με το θέμα θα ασχοληθεί η εκλογική επιτροπή από τη Δευτέρα. Θα γίνει εισήγηση της επιτροπής και θα ληφθεί μια συγκεκριμένη απόφαση.

Για τις κόκκινες γραμμές της διακυβέρνησης ΝΔ:

ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, ΦΠΑ στα νησιά, ΦΠΑ στην εστίαση, αγροτική φορολόγηση είναι στην ατζέντα. Αν δεν υπάρξει μειωμένη ύφεση του -3% στο πρώτο τρίμηνο του 2015, τότε δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα.

The post Μεϊμαράκης στη συνέντευξη Τύπου: «Τώρα είναι η τελευταία ευκαιρία για τη χώρα- Καμία υπόσχεση για το συνταξιοδοτικό» appeared first on KoolNews.

Keywords
ευκαιρια, χωρα, φπα 23, νεα δημοκρατια, θεσσαλονικη, τσιπρας, μνημονιο, τροικα, αναδιαρθρωση, συριζα, δημοσκοπηση, ψηφοδελτια, υπουργοι, νέα, ματ, σαμαρας, ΓΣΕΕ, ΦΠΑ, Αντωνης Σαμαρας, μυστικες δημοσκοπησεις, καθαρα δευτερα, απολυσεις στο δημοσιο, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, μνημονιο 2, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, αλλαγη ωρας 2012, μνημονιο 3, μπλοκα αγροτων, κοινωνια, βουλευτες, βγαινουν, φπα στην εστιαση, χωρες, το θεμα, βημα, θεμα, νησια, προγραμμα, το βημα, τρομακτικο, υγεια, υφεση, ωρα, αγροτικη, ατζεντα, βρισκεται, γινει, γινεται, δευτερα, δηλωση, δωσει, δολο, ευκολο, ευκολα, υπαρχει, εκπαιδευση, εμμονη, επενδυσεις, εστιαση, ευρωπη, ζωης, ιδιο, υποθεση, καιγεται, κυβερνηση, κειμενο, κομμα, λαδι, λαθη, ματ, μειωση, νημα, ομαδα, παντα, προβληματα, προγραμματα, σιγουρος, συζητηση, σειρα, ψυχολογικα, δουλειες, ειπαμε, εθνικο, ιδιαιτερο, θελω να
Τυχαία Θέματα
Μεϊμαράκης, Τύπου, Τώρα, - Καμία,meimarakis, typou, tora, - kamia