Με κατεδάφιση απειλείται το σπίτι του Λόρενς Ντάρελ στην Αλεξάνδρεια

14:54 3/1/2014 - Πηγή: KoolNews

Με κατεδάφιση απειλείται η μεσοπολεμική βίλα του Βρετανού συγγραφέα Λόρενς Ντάρελ στην Αλεξάνδρεια, εάν δεν βρεθεί σύντομα ενδιαφερόμενος αγοραστής.

Πρόκειται για τη βίλα Έιμπρον, η οποία χτίστηκε από τον εβραίο αρχιτέκτονα Άλντο Έιμπρον, διακεκριμένο μέλος της ανθηρής εβραϊκής κοινότητας της Αλεξάνδρειας της εποχής. Αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την καλλιτεχνική ζωή της πόλης και στέγασε πολλές προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων ο εξόριστος βασιλιάς της Ιταλίας Βιτόριο Εμανουέλε Γ΄ και οι σπουδαίοι αιγύπτιοι εικαστικοί Σααντ ελ-Καντίμ και Εφάτ

Ναγκουί.

Το 1996 η οικογένεια Έιμπρον πούλησε το οικόπεδο στον αίγυπτιο κτηματομεσίτη Αβδελαζίζ Αχμέτ Αβδελαζίζ, ο οποίος έσπευσε να χτίσει στους κήπους της βίλας δύο συγκροτήματα διαμερισμάτων. Τώρα ετοιμάζεται να κατεδαφίσει την ετοιμόρροπη βίλα για να οικοδομήσει στη θέση της πολυώροφο κτίριο πολυτελών κατοικιών. Μέχρι στιγμής το κτίριο προστατεύεται βάσει απόφασης του 2006 αλλά, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, ο επιχειρηματίας έχει λάβει δικαστική άδεια για να προχωρήσει στην κατεδάφιση και θα το πράξει αν δεν βρεθεί αγοραστής για το ακίνητο εντός του Ιανουαρίου.

«Η Αλεξάνδρεια χάνεται» δήλωσε στον Guardian ο αλεξανδρινός αρχιτέκτονας Μοχάμεντ Αουάντ, ο οποίος βραβεύθηκε πριν από λίγες ημέρες από την Ακαδημία Αθηνών για τις εξαιρετικές υπηρεσίες του υπέρ της διατήρησης και της ανάδειξης της ιστορικής και αρχιτεκτονικής παρακαταθήκης του ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στην Αίγυπτο. Ο Αουάντ είναι ιδρυτής του συλλόγου Alexandria Preservation Trust, μιας ομάδας ακτιβιστών με στόχο τη διάσωση της αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας της Αλεξάνδρειας. «Δίνουμε μάχη», είπε, «αλλά θα χάσουμε τον πόλεμο σε ό,τι αφορά τη διατήρηση της αρχιτεκτονικής της πόλης». Τα μέλη του συλλόγου φοβούνται ότι τα περισσότερα από τα 1.135 κτίρια που προστατεύονται από την απόφαση του 2006 δεν θα σταθεί εφικτό να διασωθούν.

Οι πιθανότητες να βρεθεί αγοραστής είναι ελάχιστες, με την γνωστή βίλα να οδεύει προς κατεδάφιση με άλλα 36 παρόμοια κτίσματα στην Αίγυπτο.

Keywords
Τυχαία Θέματα