Μακρινό όνειρο η αυτοδυναμία – Κλείνει η ψαλίδα ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, κάτω από το όριο οι ΑΝΕΛ

Ανεξαρτήτως της διαφοράς που δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις οι οποίες διενεργούνται τις τελευταίες ημέρες, μετά την εκκίνηση των διαδικασιών για την ανάδειξη προέδρου της Δημοκρατίας, συμφωνούν σε δύο στοιχεία: Δεν υπάρχει ενδεχόμενο αυτοδυναμίας, κλείνει η απόσταση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας.

Ένα ακόμη στοιχείο που δείχνει ότι δεν μπορεί να αναστραφεί είναι ότι δεν υπάρχει πλέον για τον ελληνικό

λαό το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς. Κι αυτό την ίδια ώρα που πυκνώνουν οι πληροφορίες πως τελικά η ΔΗΜΑΡ θα «απορροφηθεί» από τον ΣΥΡΙΖΑ εντάσσοντας βουλευτές και στελέχη της στις εκλογικές λίστες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παράλληλα, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες βρίσκονται αυτή τη στιγμή κάτω από το όριο του 3%, αλλά αρκετά κοντά ώστε τελικά να μην αποκλείεται να καταφέρουν να μπουν στη Βουλή.

Τελευταίο ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως κανένα από τα υπόλοιπα κόμματα δεν προσεγγίζει καν το ποσοστό του 10% κινούμενα αρκετά πιο κάτω, ανεξαρτήτως του ποια σειρά κατάλαμβάνουν. Φυσικά η σειρά έχει εκτός εξαιρετική σημασία καθώς το τρίτο κόμμα θα κληθεί, σε περίπτωση μη εκλογικής αυτοδυναμίας, από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για να λάβει διερευνητική εντολή.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις του Σαββατοκύριακου

Μείωση της ψαλίδας ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία, καταγράφει και η δημοσκόπηση της Rass για την εφημερίδα Τύπος της Κυριακής.

Σε ότι αφορά στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα με 27,1%, και ακολουθεί η ΝΔ με 23,7%. Καθαρά στην τρίτη θέση εμφανίζεται το Ποτάμι με 5,8%, το ΚΚΕ με 5,3%, το ΠΑΣΟΚ με 4,6%, η Χρυσή Αυγή με 4,4% και οι ΑΝΕΛ με 2,8% (3%).

Το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου κυμαίνεται είναι 16,2% (17,9%).

Στην παράσταση νίκης το κλίμα είναι υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το 77,3% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι αν είχαμε τώρα εκλογές θα τις κέρδιζε η αξιωματική αντιπολίτευση.

Όμως, ο Αντώνης Σαμαράς, εξακολουθεί να προηγείται του Αλέξης Τσίπρα στο ερώτημα «ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός»συγκεντρώνοντας 46% έναντι 32,8% του κ. Τσίπρα.

Όσον αφορά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, το 43,6% εκφράζει θετική γνώμη για τον Σταύρο Δήμα και το 32,5% αρνητική. Όμως στο ερώτημα «εάν ήσασταν βουλευτής, θα ψηφίζατε υπέρ ή κατά της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα για την προεδρία της Δημοκρατίας» οι απαντήσεις είναι μοιρασμένες.Το 46,4% απαντά υπέρ και το 45,1% κατά.

Η δημοσκόπηση της Interview

Σε άλλη δημοσκόπηση που έγινε από την εταιρεία Interview για τον τηλεοπτικό σταθμό Βεργίνα TV δύο ημέρες μετά την πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου Δημοκρατίας, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται στο 27,5%, έχοντας τη ΝΔ στο 25%.

Αναλυτικά τα ποσοστά των κομμάτων, σύμφωνα με τα ευρήματα, είναι:

ΣΥΡΙΖΑ 27,5%ΝΔ 25%ΚΚΕ 5.2%ΠΑΣΟΚ 5.1 %Χ.Α 4.5%ΠΟΤΑΜΙ 4.5%ΑΝ.ΕΛ 1.8%ΔΗΜΑΡ 0,9%

Παράλληλα, απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα, οι πολίτες επιθυμούν να εκλεγεί ΠτΔ από την παρούσα Βουλή σε ποσοστό 59% και θεωρούν το Σταύρο Δήμα κατάλληλο για την προεδρία σε ποσοστό 70%.

Στο ερώτημα για ποιος είναι καταλληλότερος να διαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους ο Αντώνης Σαμαράς αναδεικνύεται πρώτος με 41%, ενώ ο κ. Τσίπρας για το ίδιο ερώτημα συγκεντρώνει 24%.

Φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi

The post Μακρινό όνειρο η αυτοδυναμία – Κλείνει η ψαλίδα ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, κάτω από το όριο οι ΑΝΕΛ appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα