Λύση με κοινά οφέλη προκρίνουν Βασιλείου-Ταλάτ για το Κυπριακό

H λύση του Κυπριακού πρέπει να ωφελήσει και τις δύο κοινότητες, υποστήριξαν ο πρώην πρόεδρος Γιώργος Βασιλείου και ο πρώην πρόεδρος των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ σε δημόσια συζήτηση που διεξήχθη σήμερα με θέμα « Κύπρος, κρίση και λύση».

Οι δύο άνδρες το 2004 είχαν ταχθεί υπέρ του Σχεδίου Ανάν.

Την συζήτηση , την οποία οργάνωσε ο Όμιλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας (ΟΠΕΚ) και συντόνισε η δημοσιογράφος

Ραλλύ Παπαγεωργίου, παρακολούθησαν η Ευρωπαία Επίτροπος , Ανδρούλα Βασιλείου, διπλωμάτες και πολίτες από τις δύο κοινότητες της Κύπρου. Η συζήτηση έγινε στο «Σπίτι της Συνεργασίας», στη «νεκρή ζώνη» στην Λευκωσία.

Το κυριότερο πρόβλημα στο Κυπριακό είναι οι δύο κοινότητες να καταλάβουν η μια την άλλη, επεσήμανε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ σημειώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις «πρέπει να σχεδιαστούν πολύ προσεκτικά» . Μάλιστα συμφώνησε με την θέση του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, χωρίς να αναφερθεί άμεσα σε αυτόν, λέγοντας πως «αυτή τη φορά μια αποτυχία θα είναι καταστροφική και η διόρθωση της θα είναι πολύ δύσκολη. Δεν αντέχουμε άλλο».

Ο κ. Ταλάτ είπε ότι η λύση θέλει βούληση και αποφασιστικότητα, αλλά και καλή προετοιμασία της κοινής γνώμης για την ανάγκη για λύση. Τα πολιτικά κόμματα, ανέφερε, σε κάθε βήμα πρέπει να εξηγούν τις εξελίξεις και τη σημασία τους και τα οφέλη που θα προκύψουν.

Ο τουρκοκύπριος πολιτικός επεσήμανε πως πρέπει να γίνει αποδεκτό ότι οι δύο κοινότητες έχουν διαφορετικές ανησυχίες και διαφορετικές αντιλήψεις των θεμάτων. « Όταν η μια πλευρά δεν προσπαθεί να καταλάβει τι σκέφτεται η άλλη πλευρά, δεν είναι εύκολο να προχωρήσεις», είπε και υποστήριξε ότι «στην Κύπρο, αυτό είναι το πρόβλημα».

Σύμφωνα με τον κ. Ταλάτ οι προηγούμενες εμπειρίες πρέπει να ληφθούν υπόψη, ώστε να βρεθούν τρόποι για να βρεθεί σχέδιο λύσης αποδεκτό και από τις δύο κοινότητες. «Αυτό είναι το κλειδί του προβλήματος», τόνισε και υπογράμμισε ότι «το καλύτερο μέτρο εμπιστοσύνης είναι η αλληλοκατανόηση».

Για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ο κ. Ταλάτ εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία επειδή όπως τόνισε στην «κυβέρνηση» βρίσκεται το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΤΡΚ). Η παρουσία του ΡΤΚ «είναι μια ευκαιρία σε αυτή τη συγκυρία και αναμένω ότι, όταν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, θα βρούμε τρόπους να προχωρήσουμε προς την κατεύθυνση της λύσης», είπε.

Ο κ. Ταλάτ συμφώνησε πως μια λύση «δύο κρατών» δεν είναι εφικτή, ούτε λογική.

Σε ερώτηση για το θέμα του ανοίγματος των Βαρωσίων (περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου) ο κ. Ταλάτ είπε ότι δεν είναι εναντίον, αλλά, υποστήριξε, στο παρόν στάδιο «θα ήταν πολύ δυσκολότερο από το να λύσουμε το Κυπριακό. Θα χαθούμε, πιστέψτε με».

Ακόμη, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ υποστήριξε ότι για τους τουρκοκυπρίους η λύση είναι θεμελιώδους σημασίας. Την χαρακτήρισε «ζήτημα ζωής, ώστε να ζουν σαν άνθρωποι, σαν πολίτες μιας χώρας». Το πρόβλημα, υποστήριξε, είναι ότι οι ελληνοκύπριοι «δεν χρειάζονται τη λύση: δεν είναι κάτι αναγκαίο γι' αυτούς».

Στα οφέλη και στην ανάγκη για λύση του Κυπριακού αναφέρθηκε ο πρώην πρόεδρος Γιώργος Βασιλείου, δηλώνοντας ότι «η ανάγκη για σταθερότητα είναι προφανής σε όλους», λαμβανομένων υπόψη των σοβαρών προβλημάτων στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

«Η Κύπρος, στο ανατολικότερο άκρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε ο κ. Βασιλείου, «θα μπορούσε να αποτελέσει την αναγκαία βάση σταθερότητας και ασφάλειας».

Όπως ανέφερε ο κ. Βασιλείου, «το σημαντικότερο μήνυμα που θα έστελνε η επιτυχής ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, είναι ότι επιτέλους το Κυπριακό έχει λυθεί, ότι η Κύπρος είναι μια ασφαλής και σταθερή χώρα, μια χώρα που μπορεί κάποιος να εμπιστευθεί και να επενδύσει σε αυτήν χωρίς επιφυλάξεις». Μια λύση για να επιτύχει —είπε ο πρώην πρόεδρος— πρέπει να προσφέρει οφέλη σε όλους τους εμπλεκόμενους: τους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους, την Τουρκία, την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο κ. Βασιλείου εξέφρασε την γνώμη ότι δεν υπάρχει «μαγική λύση» και ότι πρέπει να αρχίσουν σοβαρές και ολοκληρωμένες διαπραγματεύσεις. Επίσης, εξέφρασε ικανοποίηση, γιατί οι διαπραγματευτές των δύο κοινοτήτων θα έχουν επαφές με την Τουρκία και την Ελλάδα. Οι φόβοι και οι επιφυλάξεις σημείωσε που έχουν εκφρασθεί δεν δικαιολογούνται. Τέλος ο κ. Βασιλείου εξέφρασε την ελπίδα να αρχίσουν σύντομα σοβαρές συνομιλίες, «που θα στοχεύουν στην επίτευξη συμφωνίας μέσα σε μερικούς μήνες».

Σε εισαγωγική ομιλία εκ μέρους του ΟΠΕΚ, ο Κυριάκος Πιερίδης, ανέφερε ότι έχουν περάσει ένδεκα χρόνια από τότε που ο ΟΠΕΚ ανέπτυξε την πρώτη δημόσια συζήτηση με μεικτό πάνελ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων πολιτικών.

«Ήταν και τότε παρόντες, ανάμεσα στους βασικούς ομιλητές, ο κ. Ταλάτ και ο κ. Βασιλείου, στο χωριό Πύλα, στις 19 Δεκεμβρίου 2002», είπε ο κ. Πιερίδης.

Ο ΟΠΕΚ θεωρεί, όπως ανέφερε ο κ. Πιερίδης, ότι «ήρθε η ώρα για την Κύπρο να δει τη νέα εποχή με το φακό της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Κύπρου» και πως «οι δύο κοινότητες μπορούν να απαλλαγούν από τα μνημόνια της μιας και της άλλης Τρόικας και να καθορίσουν τις τύχες τους, στηριγμένες πάνω στη δυναμική που θα εκπέμψει η απόφαση για επίλυση και βιώσιμη ανάπτυξη».

Keywords
Τυχαία Θέματα