«Λουκέτο» σε 7.747 επιχειρήσεις τα τρία τελευταία χρόνια – Επιδείνωση περιμένουν οι έμποροι

Τρομακτική η συρρίκνωση των μικρομεσαίων βιοτεχνικών επιχειρήσεων της χώρας σύμφωνα με έρευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε το πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη, δείχνει μέσα στα τρία τελευταία χρόνια - από το 2009 έως το 2012 - 7.747 λιγότερες επιχειρήσεις στα μητρώα του Επιμελητηρίου.

Η ίδια έρευνα παρουσιάζει δυσοίωνο το μέλλον ακόμη και αυτών που μέχρι στιγμής κατάφεραν να επιβιώσουν, αφού υπολογίζει το έτος 2013 να κλείσει με ακόμη μεγαλύτερες απώλειες, καθώς έως το τέλος του

έτους αναμένεται να χαθούν 2.500 μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε σχέση με το 2012, δηλαδή το 6% του δυναμικού του Επιμελητηρίου.

Τα πράγματα όμως δυσκολεύουν και το 2014, καθώς το 41% των ερωτηθέντων επιχειρηματιών θεωρεί πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να μην καταφέρει να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του με αποτέλεσμα να κλείσει.

Ενδεικτικό είναι επίσης ότι το 66% των επιχειρηματιών που συμμετείχαν στην έρευνα δηλώνουν ότι έχουν επηρεαστεί από την κρίση με δραστική μείωση του τζίρου τους και σημαντική έλλειψη ρευστότητας λόγω της μεγάλης καθυστέρησης εξόφλησης των οφειλών από τους πελάτες τους, αλλά και της παντελούς έλλειψης χρηματοδότησης από τις τράπεζες.

Η πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρηματιών αναμένεται μάλιστα να προχωρήσουν το προσεχές διάστημα σε μείωση των γενικών εξόδων προκειμένου να εξασφαλίσουν την ύπαρξη της επιχείρησης τους ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναμένεται να αναπροσαρμόσουν την δραστηριότητα τους σε νέες αγορές και ως τρίτη αναγκαστική επιλογή εμφανίζεται η μείωση του προσωπικού.

Διάχυτη είναι την ίδια ώρα η απαισιοδοξία των επιχειρηματιών για το μέλλον, καθώς μόλις το 9% των ερωτηθέντων διακρίνει κάποια βελτίωση και το 57% θεωρεί ότι η κατάσταση στην αγορά θα επιδεινωθεί με μεγαλύτερες απώλειες για τους επιχειρηματίες, αλλά και τους εργαζόμενους.

Keywords
Τυχαία Θέματα