Λονδίνο, Άμστερνταμ ή Βερολίνο – Τέλος στο κόστος περιαγωγής για τα κινητά

21:42 3/4/2014 - Πηγή: KoolNews

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες αποφάσισε σήμερα την κατάργηση των χρεώσεων περιαγωγής που αναμένεται να ισχύσουν από τον Δεκέμβριο του 2015.

«Η ψηφοφορία αυτή είναι ένα απτό παράδειγμα του τι προσφέρει η ΕΕ στους πολίτες. Δείχνει τι σημαίνει Ευρωπαϊκή Ένωση: απαλλαγή από εμπόδια που κάνουν τη ζωή μας δυσκολότερη και ακριβότερη» τόνισε

η Νέιλι Κρους, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για Ψηφιακές υποθέσεις.

Σύμφωνα με το protothema.gr, η δέσμη νομοθετικών μέτρων «συνδεδεμένη ήπειρος» ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο κατά την διάρκεια της ομιλίας του για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2013.

Όταν εγκριθούν τα νομοθετικά μέτρα θα μειωθεί το κόστος για τους καταναλωτές, θα περιοριστεί η γραφειοκρατία στις επιχειρήσεις και θα δημιουργηθεί μια σειρά νέων δικαιωμάτων για τους χρήστες και τους παρόχους υπηρεσιών.

Η Νέιλι Κρους συνέχισε την ομιλίας της λέγοντας πως «Όλοι σχεδόν εξαρτόμαστε καθημερινά από κινητές και διαδικτυακές συνδέσεις. Πρέπει να γνωρίζουμε τι αγοράζουμε, να μην πληρώνουμε ακριβότερα απ' ό,τι χρειάζεται και να έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε γνώμη. Οι εταιρείες, από την πλευρά τους, πρέπει να μπορούν να μας εξυπηρετούν όλους και ο συγκεκριμένος κανονισμός τις διευκολύνει σ' αυτό. Έτσι δημιουργούνται οφέλη για όλους.

Το 2010 υποσχέθηκα ότι μέχρι το τέλος του 2015 θα έχουν καταργηθεί τα τέλη περιαγωγής, και σήμερα είμαστε ένα μόλις βήμα πριν από την επίτευξη του στόχου αυτού.

Πέρα όμως από το ιδιαίτερα εμφανές εμπόδιο της περιαγωγής, σήμερα βρισκόμαστε κοντά στην άρση πολλών άλλων εμποδίων, έτσι ώστε να μπορούν οι Ευρωπαίοι να έχουν πρόσβαση σε ανοιχτές και απρόσκοπτες επικοινωνίες, όπου κι αν βρίσκονται».

Η υπερψήφιση του μέτρου αυτού αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην ολοκλήρωση της «τριλογίας», της διαδικασίας λήψης απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης αποτελεί την συνδιαλλαγή αποφάσεων και τον διάλογο μεταξύ των τριών σωμάτων, της Επιτροπής, του Συμβουλίου και του Κοινοβουλίου, έτσι ώστε να βρεθεί κοινό έδαφος μεταξύ τους.

Από τον Δεκέμβριο του 2015 οι χρεώσεις για κλήσεις σε κινητά εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα ξεπερνούν τα 0,19 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) ανά λεπτό ενώ το κόστος των διασυνοριακών κλήσεων στην Ευρώπη θα έχει ως ανώτατο όριο την τιμή των υπεραστικών κλήσεων.

Κατά τον καθορισμό των τιμών οι εταιρείες θα μπορούν να καλύπτουν αντικειμενικά αιτιολογημένα κόστη αλλά τα αυθαίρετα κέρδη από τις κλήσεις στο εσωτερικό της ΕΕ θα καταργηθούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα