Λίγη ξεφτίλα ακόμα

Η επιγραφή στην πόρτα της «Κόλασης» του Δάντη έγραφε «Lasciate ogne speranza, voi ch'intrate», δηλαδή «Όσοι εισέρχεσθε, εγκαταλείψατε κάθε ελπίδα εδώ». Τι κρίμα που δεν την πήραμε στα σοβαρά πριν εισέλθουμε στο «θαυμαστό κόσμο» του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ντρέπεται για λογαριασμό τους ο Γιάννης Τσαούσης

Αυτό που συνέβη στον αγώνα της Λάρισας με τον Εργοτέλη ήταν τόσο σπάνιο (και προφανώς τόσο διασκεδαστικό) που το σχετικό βίντεο παίζει παντού. Μπορείς να το βρεις σχεδόν σε όλα τα σάιτς, το έδειξαν όλες οι αθλητικές εκπομπές, ενώ διακινήθηκε πολύ και στα social media.

Ως τί όμως; Κατά βάσιν ως blooper, ως χαβαλές: «Χα χα, δείτε δυο μαντράχαλους που κουβαλάνε τον παίκτη και ο ένας παραπάτησε δυο φορές». Αυτό, όντως, είναι ένα κωμικό κομμάτι του συμβάντος. Αλλά όχι η ουσία του.

Αυτή, όπως ο διάβολος, κρύβεται στις λεπτομέρειες. Αυτές στην αρχή του βίντεο, που απεικονίζουν τον Μπανούση να σηκώνει τον τραυματία ολόκληρο απο το έδαφος τραβώντας τον από τη φανέλα και αυτές που μάθαμε εκ των υστέρων από τον παθόντα Λεονάρντο Κούτρη, ο οποίος είπε ότι οι δύο τραυματιοφορείς τον έβρισαν και τον μούτζωσαν πριν τον πετάξουν κάτω σαν σακί με πατάτες μόλις πέρασαν την τελική γραμμή.

«Σοκάρεσαι;». «Πρώτη φορά το βλέπεις;». «Σιγά το πράμα». «Να μην κάνανε καθυστερήσεις και να μην πέφτανε κάτω σαν κυρίες όλη την ώρα». Τα «επιχειρήματα» υπέρ των θυτών ηχούν ήδη στ’ αυτιά μου, κάποια απ’ αυτά (διανθισμένα με πολλά μπινελίκια) έχουν ήδη γραφτεί, ως σχόλια. Δεν απέχουμε πολύ από το να βλέπουμε πλέον την ώρα των αγώνων «φιλάθλους» καθισμένους σε καρότσες αγροτικών με καραμπίνες στα χέρια, όπως γίνεται εδώ και χρόνια στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Ούτως ή άλλως και το σκηνικό στη Λάρισα, Φαρ Ουέστ α λα Λούκι Λουκ θύμισε. Με τον «κανάγια» Κούτρη να πετάγεται έξω από το μπαρ σαν τσουβάλι, μόνο πίσσα και πούπουλα δεν είχε αυτή η σκηνή.

«Τί ψάχνεις τώρα, μωρέ; Εδώ ο τόπος διαλύεται και κάθεσαι κι ασχολείσαι με λεπτομέρειες;». Ναι. Γιατί δεν πρόκειται για λεπτομέρειες, αλλά για βασικά στοιχεία (και δείκτες συνάμα) ενός πολιτισμού που αποκτηνώνεται με ταχύτατους ρυθμούς. Με μια διαρκώς διογκούμενη αίσθηση ματαιότητας για τα πάντα να πλανάται στη χώρα, φαντάζει δονκιχωτικό και ίσως άσκοπο να αναρωτηθούμε πόσες φορές πρέπει κάποιος να ξύσει τον πάτο του βαρελιού μέχρι αυτός να ξεκολλήσει, εντούτοις οι προφανείς ερωτήσεις πρέπει να τεθούν, έστω και κατόπιν εορτής:

1. Γιατί ο διαιτητής κ. Αγγελάκης δεν απέβαλε τον Μπανούση;
2. Ο παρατηρητής του αγώνα, ως καθ’ ύλην αρμόδιος για τη συμπεριφορά των αξιωματούχων των ομάδων, επιλήφθηκε του συμβάντος μετά το τέλος του παιχνιδιού;

Σύμφωνα με το άρθρο 11 του πειθαρχικού κώδικα της ΕΠΟ -όπως αυτός αναθεωρήθηκε τον Ιούνιο του 2015- αξιωματούχος ομάδας (στους οποίους συμπεριλαμβάνονται οι τραυματιοφορείς) που εξύβρισε ή βιαιοπράγησε -λόγω ή έργω- εναντίον αντίπαλου ποδοσφαιριστή τιμωρείται με πρόστιμο 1000 έως 12000 ευρώ και απαγόρευση εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους από 15 μέρες έως πέντε μήνες. Η δε ΠΑΕ με την οποία συνδέεται ο αξιωματούχος (η Λάρισα, εν προκειμένω) τιμωρείται με χρηματική ποινή έως 30000 ευρώ.

Στον αέρα αιωρούνται δύο ακόμα ερωτήσεις, που εν μέρει έχουν απαντηθεί:

1. Οι θύτες, γνωστοί στην πόλη της Λάρισας με τα προσωνύμια «Ινδιάνος» και «Πακ Μαν», αισθάνθηκαν την ανάγκη να απολογηθούν ή να παραιτηθούν πριν τους παραιτήσουν ή η ζωώδης αντίδραση που κυριάρχησε «εκεί, στου μακελειού την άψη» δεν άφησε χώρο για την εκπλήρωση των ελάχιστων ηθικών τους υποχρεώσεων;

Σύμφωνα με τον Κούτρη, ο ένας από τους δύο του ζήτησε «συγνώμη» μετά το τέλος του παιχνιδιού. Την γνωστή «ελληνική demi-συγνώμη» βέβαια, του τύπου «συγνώμη, αλλά να μην πέφτεις όταν κερδίζετε και να μην κάνεις καθυστερήσεις», αλλά κάτι είναι κι αυτό.

2. Η ΠΑΕ Εργοτέλης εξέδωσε ανακοίνωση για το συμβάν. Ο ΠΣΑΠ το ίδιο. Η ΠΑΕ Λάρισα είπε κάτι;

Αμέ, στην επίσημη σελίδα της στο Facebook αναρτήθηκε την Κυριακή το απόγευμα ένα (ανυπόγραφο) ποστ, κομμάτι του οποίου λέει τα εξής: «Τωρα το οσο εχει ο καιρος γυρίσματα .....ενα θα σας πω: Οταν εμεις θα μεγαλουργουμε ξανα εσεις θα ακολουθείται φθηνουσα πορεια για την αφανεια γιατι οι προστατε σας σας εγκατελειψαν.Και να ξερετε και κατι ακομη......στον επαναληπτικό στο παγκρητιο αν υπαρχετε ακομη ημαστε σιγουροι οτι το Ηράκλειο θα κανει κερκιδα υπερ της ΑΕΛ......επειδη εκει δεν σας γουσταρουν και θα χασετε ετσι με το στανιο ΚΑΙ εκει μεσα......».

Ναι. Όπως το διαβάσατε. Αυτό ακριβώς, τίποτ’ άλλο.

The post Λίγη ξεφτίλα ακόμα appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα