Το Μαξίμου ζητά το κεφάλι της Σαββαϊδου – Δυσφορία των Βρυξελλών

Στα άκρα οδηγείται η κόντρα της κυβέρνησης με την Κατερίνα Σαββαϊδου, την ώρα που η επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων περνά σήμερα το κατώφλι της Εισαγγελίας Αθηνών. Πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να αυξήσει την πίεσή του στην κυρία Σαββαϊδου και να ζητήσει πάραυτα την παραίτησή της.

Στην κόντρα αυτή φαίνεται πάντως ότι παρενέβησαν και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αφού από τις Βρυξέλλες

έφτασαν σήματα δυσαρέσκειας για το πολιτικό άδειασμα της κυβέρνησης στην κυρία Σαββαϊδου. Αν και επισήμως οι δανειστές υποστηρίζουν ότι το ζήτημα αποτελεί εσωτερικό θέμα της χώρας, δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το γεγονός ότι η ελληνική διοίκηση είναι για ακόμη μια φορά αντιμέτωπη με το ίδιο πρόβλημα, αυτό δηλαδή της παρέμβασης της εκτελεστικής εξουσίας στη γενική γραμματεία Εσόδων, ένα θεσμό κρίσιμο, η ανεξαρτησία του οποίου είναι κομβικής σημασίας για να λειτουργήσουν σωστά οι φοροελεγκτικοί μηχανισμοί του Υπουργείου Οικονομικών.

Η κυρία Σαββαϊδου κλήθηκε σε απολογία από την Εισαγγελία Αθηνών για απιστία σε υπόθεση φορολογικού προστίμου. Η δεύτερη υπόθεσή της αφορά ένα πλημμέλημα και σχετίζεται με την απόφασή της να δώσει στους τηλεοπτικούς σταθμούς μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο απόδοσης του φόρου των διαφημίσεων στο Δημόσιο.

Δυο μέρες πριν την κατάθεση πάντως του Πολυνομοσχεδίου, όπως αποκάλυψε η Εφημερίδα των Συντακτών, η κυρία Σαββαϊδου έστειλε ένα σχέδιο τροπολογίας που έδινε νομική ασυλία για εισηγήσεις ή αποφάσεις των μελών που οργάνων που προϊσταται. Το Μέγαρο Μαξίμου απέρριψε την τροπολογία που τη θεώρησε προσπάθεια κάλυψης για την κυρία Σαββαϊδου.

Ακολούθησε επικοινωνία του Υπουργού Οικονομικών με την κυρία Σαββαϊδου που της ζήτησε να διευκολύνει την κυβέρνηση.«Έχω συνεννοηθεί με τον Πρωθυπουργό, πρέπει να παραιτηθείς» της είπε ο κ. Τσακαλώτος, ενώ η κυρία Σαββαϊδου φέρεται, όπως αναφέρει η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ να του απαντά, «Δεν είδα στην κυβέρνηση την ίδια ευαισθησία για τους δυο υπουργούς της και τα πόθεν έσχες ».

Η κόντρα κυβέρνησης και γενικής γραμματείας δημοσίων εσόδων έχει πάντως προϊστορία. Ήταν Ιούνιος του 2014 όταν η κυβέρνηση Σαμαρά ζήτησε την παραίτηση του Χάρη Θεοχάρη προκαλώντας την οργή των δανειστών αφού θεωρήθηκε άλλη μια παρέμβαση της πολιτικής εξουσίας στους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους. Η αντικατάσταση του Χάρη Θεοχάρη από την Κατερίνα Σαββαϊδου ήταν για πολλούς ξένους τεχνοκράτες που σχετίζονται με το ελληνικό ζήτημα, η αρχή του τέλους της κυβέρνησης Σαμαρά, αφού από εκείνο το σημείο και μετά, η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία έπαψε να εμπιστεύεται την κυβέρνηση Σαμαρά και τις πραγματικές μεταρρυθμιστικές της προθέσεις.

Κατερίνα Σαββαϊδου, Χάρης Θεοχάρης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γενική Γραμματεία Εσόδων, Εισαγγελία Αθηνών

The post Το Μαξίμου ζητά το κεφάλι της Σαββαϊδου – Δυσφορία των Βρυξελλών appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα