Λάβρος η Εισαγγελέας κατά του Σμπώκου: Ήταν ο βοσκός του μαύρου χρήματος του Άκη

Ο πρώην υπουργός δωροδοκούνταν παίρνοντας μετρητά σε βαλίτσες είπε η Γεωργία Αδειλίνη - Πρότεινε ενοχή Σμπώκου, Ζήγρα και της λογίστριας Ευφ.Λαμπροπούλου - Για τον πρώην γενικό διευθυντή Εξοπλισμών η εισαγγελέας τόνισε ότι μετέφερε χρήματα σε βαλίτσες, αποκόμισε και ο ίδιος περιουσιακά οφέλη - «Λέτε ψευτιές», εξερράγη ο Τσοχατζόπουλος - Είστε προκλητικός όταν μιλάτε για σκευωρία, του απάντησε η εισαγγελέας.

Σκληρή η απόφαση της

εισαγγελέως Γεωργίας Αδειλίνη για τον πρώην υπουργό Αμύνης Άκη Τσοχατζόπουλο. Η εισαγγελέας ανέφερε ότι «Πήρε τόσες πολλές μίζες που έχασε το λογαριασμό» κατά την δεύτερη μέρα της αγόρευσής της στο Τριμελές Εφετείο.

Η εισαγγελέας της πολύκροτης δίκης περιέγραψε με λεπτομέρειες την δράση του κ. Τσοχατζόπουλου καθώς και αυτή των συνεργατών του Γιάννη Σμπώκου (πρώην γενικού διευθυντή εξοπλισμών επί υπουργίας Τσοχατζόπουλου και Νίκου Ζήγρα (ξάδελφος του πρώην υπουργού που αποκάλυψε σημαντικές πτυχές της υπόθεσης) προτείνοντας την ενοχή και των δύο.

Διαπίστωσε την ύπαρξη μαύρου χρήματος με τα οποία δωροδοκήθηκε ο πρώην υπουργός Αμύνης καταλογίζοντας συμβόλαια οπλικών συστημάτων σε συγκεκριμένες εταιρίες.

Τόνισε επιπλέον, ότι οι μίζες που εντοπίστηκαν από την ανάκριση είναι επουσιώδες μπροστά στα χρήματα που προκύπτει ότι υπάρχουν σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Κάνοντας αναφορά στον πρώην γενικό διευθυντή εξοπλισμών επί υπουργίας Τσοχατζόπουλου Γιάννη Σμπώκο, η κ. Αδειλίνη δήλωσε συγκεκριμένα ότι «Ο επονομαζόμενος και «Βοσκός», που κατάγεται από τα Ανώγεια, όπως ο βοσκός φυλάει τα πρόβατα, αυτός φυλούσε τα χρήματα του πρώην υπουργού».

Η εισαγγελέας τόνισε ότι ο Γιάννης Σμπώκος - ο bosko όπως τον αποκαλεί στις σημειώσεις ο Άκης Τσοχατζόπουλος- ήταν πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του πρώην υπουργού Άμυνας που «μετέφερε μεγάλα ποσά σε βαλίτσες και τσάντες».

Η εισαγγελέας έκανε λόγο για ύπαρξη οικονομικών διαφορών όπου, όπως ανέφερε είχαν οι δύο άλλοτε στενοί συνεργάτες. Επικαλούμενη έγγραφα του ίδιου του Άκη Τσοχατζόπουλου ανέφερε ότι «Άλλοτε ο πρώην υπουργός ζητάει από τον bosko 10 εκατ. ευρώ και άλλοτε 80 εκατ. ευρώ».

Εξοργισμένος ο Άκης Τσοχατζόπουλος, αρνήθηκε για ακόμα μια φορά την ενοχή του καθώς και την εγκυρότητα των σημειώσεων αναφέροντας, «Πού τα βρήκατε αυτά; Από πού προκύπτουν; Δεν είναι έγγραφα. Δεν τα υπογράφει κανείς. Είναι προσωπικές σημειώσεις. Λέτε ψευτιές».

Συνέχισε όμως η εισαγγελέας αναφέροντας ότι ο κ. Σμπώκος «Ήταν από τους στενούς συνεργάτες του πρώην υπουργού, από τότε που εκείνος έπαιρνε μίζες. Είναι εκ των πρωταγωνιστών στην υπόθεση και αποκόμισε και ο ίδιος μεγάλα περιουσιακά οφέλη». «Απορώ», κατέληξε η κυρία Αδειλίνη «πόσο οι δυο κατηγορούμενοι (Τσοχατζόπουλος - Σμπώκος) έχουν δικαίωμα να υποτιμούν τον κοινό νου».

«Ηγετικός ο ρόλος Ζήγρα»

«Ο Νίκος Ζήγρας επιμελούνταν προσωπικά για την διακίνηση μετρητών με βαλίτσες μέσω του Ντίνου Μιχαηλίδη, Μπέλτσιου και άλλων με τελικό αποδέκτη τον πρώην υπουργό», υπογράμμισε η κ. Αδειλίνη όσον αφορά τον ρόλο του κ. Ζήγρα (εξάδελφου του πρώην υπουργού), ο οποίος έχει «κάψει» με τις καταθέσεις του στην δικαιοσύνη τον Άκη Τσοχατζόπουλο όσο και άλλους συγκατηγορούμενούς του.

Ηγετικός μάλιστα ήταν ο ρόλος που του απέδωσε η κ. Αδειλίνη λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Από το σύνολο του αποδεικτικού υλικού καταδεικνύεται ο ηγετικός ρόλος του Ζήγρα στην υπόθεση». Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «Ήταν ο εξ απορρήτων του πρώην υπουργού, υπήρξε βασικός συνεργάτης του, εξάλλου και ο ίδιος αποκόμισε σημαντικά ποσά από τα μαύρα χρήματα».

Παρά την ηγετική του παρουσία όμως η Εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή του Ν. Ζήγρα για την πράξη της κατάθεσης 140.000 ευρώ (40.000 ευρώ επί τρία) σε λογαριασμό της Βίκυς Σταμάτη. Η εισαγγελέας δέχθηκε ότι ο εξάδελφος του πρώην υπουργού δεν είναι ο καταθέτης των χρημάτων, αλλά ο ίδιος ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος κατά την κυρία Αδειλίνη «χρησιμοποίησε το διαβατήριο του Ν. Ζήγρα».

«Η Λαμπροπούλου βοήθησε στη συγκάλυψη»

Εμπλοκή και στην πρώην λογίστρια του Τσοχατζόπουλου ανέφερε η Εισαγγελέας για την Ευφροσύνη Λαμπροπούλου που εκπροσωπούσε offshore εταιρίες.

Ουσιαστική και όχι τυπική η εμπλοκή της στην υπόθεση συγκάλυψης παράνομου χρήματος, που αρχίζει το 1998, ήταν σύμφωνα με την Εισαγγελέα η πρώην λογίστρια. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «Αμέσως μετά την αγορά της Δεινοκράτους έκανε εικονικό μίσθωμα στην Αρετή Τσοχατζοπούλου. Διαχειρίστηκε χρήματα της Torcaso. Άνοιξε λογαριασμό για τη Νobilis. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το ρόλο της στη συγκάλυψη της υπόθεσης. Σκοπός της ήταν να προσπορίσει στον πρώην υπουργό μεγάλα ποσά».

Για την πρώτη σύζυγο του Άκη Τσοχατζόπουλου Γκουντρούν Μολντενάουερ η εισαγγελέας ανέφερε πως η ίδια γνώριζε ότι ήταν αποδέκτης μαύρου χρήματος του πρώην υπουργού.

Αβάσιμοι οι χαρακτηρισμοί περί εξαπάτησης από τον πρώην Υπουργό είναι οι ισχυρισμοί του Νίκου Καρατζά, ιδιοκτήτη του βιβλιοπωλείου «Ιανός», σύμφωνα με την εισαγγελέα.

Για τους Οράτιο Μελλά και Κωνσταντίνο Αντωνιάδη, ανέφερε ότι από την εταιρεία τους Μorelia διακινήθηκαν τεράστια ποσά και ότι παρείχαν εξυπηρετήσεις στον πρώην υπουργό παρά το γεγονός ότι από το 2004 γνώριζαν ότι υπήρχε αρνητική δημοσιότητα για τον Ακη Τσοχατζόπουλο λόγω της σύστασης της επιτροπής για τους Tor-M1.

Ένοχη έκρινε η εισαγγελέας και την Ταλιτά Μαρία Τσεκούρα. Αντίθετα, εξέφρασε αμφιβολίες ως προς την εμπλοκή του δικηγόρου Σπυρίδωνα Χαρζηνικολάου αλλά και του Ν. Ζαχαριάδη.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα