Λάμψη Καλάθη στον «ελληνικό» τελικό του Eurocup – Λ. Κούμπαν – Μπιλμπάο 75-64

Με πρωταγωνιστή για μία ακόμη φορά τον MVP της φετινής διοργάνωσης, Νικ Καλάθη, η Λοκομοτίβ Κουμπάν κέρδισε με 64-75 την Μπιλμπάο, των Κατσικάρη, Βασιλειάδη και Ζήση, και στέφθηκε πρωταθλήτρια του Eurocup, εξασφαλίζοντας παράλληλα τη συμμετοχή της στην Ευρωλίγκα της επόμενης σεζόν.

H ρωσική ομάδα επέβαλε από νωρίς τον ρυθμό της στον αγώνα, καθώς ήλεγχε το σκορ καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου

ημιχρόνου, με την ομάδα του Κατσικάρη να καταφέρνει να μείνει σε απόσταση αναπνοής μονάχα μέχρι την πρώτη περίοδο, η οποία «έκλεισε» με το υπέρ της 17-16.

Από εκεί και πέρα, Καλάθης και Χέντριξ (πολυτιμότερος παίκτης του τελικού) ηγήθηκαν των προσπαθειών των Ρώσων, ενώ ο Μάριτς έπαιζε καθοριστικό ρόλο μέσα στο ζωγραφιστό, μαζεύοντας πολύτιμα ριμπάουντ για την ομάδα του.

Στην τρίτη περίοδο, ήταν σειρά του Μπράουν να σκοράρει, με την Λοκομοτίβ Κουμπάν να φτάνει τη διαφορά για πρώτη φορά στον αγώνα σε διψήφιο αριθμό (42-31). Στην αντίπερα όχθη, ο Κώστας Βασιλειάδης ήταν εκείνος που με τους πόντους του, κυρίως έξω από τα 6,75, κρατούσε τη Μπιλμπάο στον αγώνα.

Το τέταρτο δεκάλεπτο βρήκε τους Ισπανούς να κάνουν το ένα λάθος μετά το άλλο, επιτρέποντας στη Λοκομοτίβ να φτάσει τη διαφορά μέχρι και στους 20 πόντους (45-65). Στα τελευταία λεπτά, με τους παίκτες της ρωσικής ομάδας να χαλαρώνουν, η Μπιλμπάο πραγματοποίησε μία απέλπιδα προσπάθεια να επιστρέψει στον αγώνα, και έφτασε πολύ κοντά στο να το καταφέρει, ωστόσο το άστοχο σουτ του Ράκοβιτς, ο οποίος έχασε ανενόχλητος κάτω από το καλάθι την ευκαιρία να μειώσει στους έξι, 1:32″ πριν από τη λήψη της αναμέτρησης, ουσιαστικά σφράγισε τη νίκη των Ρώσων, οι οποίοι δεν δυσκολεύτηκαν εν τέλει να επικρατήσουν των αντιπάλων τους με το τελικό 64-75.

Τα δεκάλεπτα: 17-16, 30-38, 45-54, 64-75

Μπιλμπάο (Κατσικάρης): Ζήσης 4, Ράκοβιτς 11, Πίλεπιτς, Χάμιλτον 4, Μουμπρού 10(1), Ερβέλ 2, Μερμάν 8(1), Σάντσεθ, Ραούλ Λόπεθ 5(1), Σαμπ, Βασιλειάδης 16(3), Γκριμάου 4

Λοκομοτίβ Κούμπαν (Πασούτιν): Μπράουν 11, Χέντριξ 14(9 ρ.), Σαβρασένκο, Καλνιέτις 10, Μπίκοφ 7, Λιχοντέϊ, Ζούμπκοφ, Γιασάϊτις 7(1), Μπαρόν 4, Μάριτς 12(10 ρ.), Καλάθης 10 (7ρ., 7ας.), Σελεκέτο

Keywords
Τυχαία Θέματα