Κόβουν τα δώρα και αφανίζουν τις συντάξεις

Θα ξεκάνει συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους για χατίρι της Τρόικας η κυβερνητική συμμαχία. Μαχαίρι 12% και στα δώρα των χαμηλοσυνταξιούχων. Τέλος στα εποχικά επιδόματα ανεργίας!

Η κοινωνική αδικία και η οργή του λαού για τα νέα μέτρα είναι τα θέματα τα οποία απασχολούν τον Αντώνη Σαμαρά και τους Ευάγγελο Βενιζέλο,

Φώτη Κουβέλη που στηρίζουν την κυβέρνηση. Οι πληροφορίες λένε ότι οι τριβές προς το παρόν είναι έντονες καθώς τα νέα μέτρα θα σοκάρουν τον λαό: Καταργούνται τα δώρα στις κύριες και επικουρικές συντάξεις αλλά και τα δώρα που απέμειναν από τις προηγούμενες περικοπές στο Δημόσιο, περικόπτονται 30 ευρώ από τις συντάξεις ΟΓΑμ, κόβονται επίσης τα εποχικά επιδόματα ανεργίας (460 ευρώ) στους εργαζόμενους που ασχολούνται στον κλάδο του τουρισμού και στην οικοδομή!

Σε όσους αντέδρασαν, ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας απάντησε ότι αν δεν περικοπούν τα δώρα και τα εποχικά επιδόματα ανεργίας τότε η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να βάλει «μαχαίρι» στις χαμηλές συντάξεις των 700 και 800 ευρώ. «Οταν πρέπει να κόψεις 11,6 δις ευρώ τότε κόβεις από παντού» είπε χαρακτηριστικά στους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Το πακέτο των εξαιρετικά επώδυνων μέτρων θα οριστικοποιηθεί στη νέα σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών στις αρχές της επόμενης εβδομάδας καθώς στις 7 Σεπτεμβρίου καταφθάνει η τρόικα στην Αθήνα .

Δώρα συντάξεων

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα Βασικό θέμα συζήτησης ήταν η περικοπή των δώρων σε όλους τους συνταξιούχους και τα επιδόματα αδείας στους δημοσίους υπαλλήλους. Το προσδοκώμενο όφελος αγγίζει τα 2,5 δισ. ευρώ. Από τις συντάξεις του ΟΓΑ αποφεύγονται οι περικοπές των 30 ευρώ, όμως στην πράξη οι συνταξιούχοι των 360 ευρώ θα χάσουν 720 το χρόνο. Οι χαμηλοσυνταξιούχοι, επίσης, θα πληγούν από την περικοπή των δώρων, η οποία προβλέπεται να αγγίξει το 12%.

Συντάξεις

Συζητείται περικοπή τους, η οποία θα έχει εισοδηματικό όφελος στα 4,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι συγκεκριμένες περικοπές πιθανώς να αφορούν συντάξεις από 650 ευρώ και άνω.

Ειδικά επιδόματα

Υπάρχουν ενστάσεις για τις περικοπές αναπηρικών επιδομάτων. Κατατέθηκε πρόταση για μείωση χωρίς εισοδηματικό πλαφόν.

Η ΔΗΜΑΡ που αντιδρά σε πολλά σημεία του πακέτου των νέων μέτρων αντιπροτείνει μεγαλύτερες περικοπές σε: προμήθειες εξοπλισμών υγείας, άμυνα και μισθοδοσία ιερέων (110 εκατομμύρια όφελος). Προτείνει επίσης ένα ποσό από το πακέτο των 11,5 δισ να εγγραφεί με ρήτρα ισοδυνάμου. Κάτι που σημαίνει πως αν η ανάπτυξη ή τα έσοδα από φοροδιαφυγή πάνε καλύτερα, τότε κάποιες περικοπές να μην προχωρήσουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα