Κόλλημα – Γιατί το Σινέ Θησείον είναι το καλύτερο σινεμά του κόσμου

12:48 6/3/2014 - Πηγή: KoolNews

Το Σινέ Θησείο (η και Θησείον για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους), είναι ένα από τα πολλά πράγματα για τα οποία μπορεί να υπερηφανεύεται η Αθήνα.

Είναι ένας κινηματογράφος-στολίδι για την πρωτεύουσα, τον οποίο οι Αθηναίοι επισκέπτονται και τιμούν μέχρι σήμερα. Το Σινέ Θησείον έχει πίσω του μεγάλη ιστορία, την οποία διατηρεί τόσο μέσα από τον ξεχωριστό του χώρο, όσο και από την τοποθεσία του, καθότι βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας

κάτω ακριβώς από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης. Αν και λειτουργεί κανονικά υπάρχει μια ιδιαίτερα προτίμηση για τον χώρο του το καλοκαίρι, καθότι ο υπαίθριος χώρος του, είναι ένα αληθινό στολίδι.

Το Σινέ Θησείον είναι ένας προορισμός που ο κόσμος προτιμά μετά από μια βόλτα στο κέντρο και κυρίως μέσα στο καλοκαίρι. Μάλιστα αν επιχειρήσεις να το επισκεφθείς και μετά το καλοκαίρι, το σινεμά προσφέρει μέχρι και κουβερτούλες ώστε να φροντίσει να μην σε πιάσουν τα κρύα. Η ανθρώπινη αντιμετώπιση της οικογένειας Μανιάκη που «φροντίζει» το σινεμά, κάνει την παραμονή ακόμη πιο όμορφη. Γι’ αυτό τον λόγο ακριβώς περιμένουμε πως και πώς να ανοίξει λίγο ο καιρός.

Για το στόρι, το Σινέ Θησείον είναι ένας από τους πιο παλιούς κινηματογράφους στην Ελλάδα. Διόρθωση, είναι ο παλαιότερος στην Ελλάδα, μιας και χρονολογείται από το 1935, με μια μικρή διακοπή της λειτουργίας του κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Η οικογένεια Μανιάκη το έχει μεταμορφώσει από το 1980 σε ένα μικρό παράδεισο, με αποτέλεσμα να το έχει μετατρέψει σε ανεπίσημο landmark της Αθήνας. Τι το κάνει όμως τόσο ξεχωριστό που περιμένεις κάθε άνοιξη να ξεκινήσεις τις εξορμήσεις σου;

Δεν νομίζω ότι μπορείς να σταθείς μόνο σε ένα κομμάτι. Το σινεμά καταρχάς κερδίζει μόνο και μόνο με την τοποθεσία. Το μάτι σου ανοίγει σε τέτοιο σημείο, που ειλικρινά δεν θα σε ενδιαφέρει και τόσο τι ταινία επρόκειτο να δεις. Είναι η ατμόσφαιρα που σε κερδίζει. Η καταπράσινη πλαγιά κάτω από την Ακρόπολη, ο ανοιχτός ορίζοντας και ο κόσμος που απολαμβάνει βυσσινάδες και τυρόπιτες. Ένα βράδυ έπιασα την κουβέντα με μια παρέα τουριστών από τη Σουηδία. Μου έλεγαν ότι ο κινηματογράφος είναι πολύ διάσημος στη χώρα τους και μάλιστα τα τουριστικά γραφεία τον προτείνουν πάντα ως ένα από τα σημεία που πρέπει να επισκεφθείς στην Αθήνα. Καταρχάς είναι κάτι το οποίο το βλέπεις και από τον εαυτό σου. Είναι δύσκολο να μην «χαζέψεις» με την ομορφιά του Σινέ Θησείον. Από την τοποθεσία του και τα καθίσματα, μέχρι τους πίνακες με προσωπικότητες όπως η Μέριλιν Μονρόε ή ο Τζέιμς Ντιν. Είναι ένα κομμάτι της κλασσικής Αθήνας που παραμένει ζωντανό και που έχει πετύχει στο γεγονός ότι συνεχίζει και γίνεται αρεστό στο Αθηναϊκό κοινό. Μια μικρή απόδειξη, ότι τελικά δεν είμαστε και τόσο απολίτιστοι όσο μας θεωρούν κάποιοι εκεί έξω. Άλλωστε πρόσφατα, το CNN το τοποθέτησε στη λίστα του με τα καλύτερα σινεμά στον κόσμο.

Όμως κάθε σινεμά έχεις και τις προσωπικές απολαύσεις του. Αν λοιπόν μέχρι σήμερα δεν έχεις δοκιμάσει την homemade βυσσινάδα ή τις τυρόπιτες με το εξαιρετικά νόστιμο λιωμένο τυρί, έχεις χάσει ένα μεγάλο κομμάτι από το σύνολο της απόλαυσης που προσφέρει το Θησείον.

Ένας κινηματογράφος που εξιτάρει τις αισθήσεις μας και που το έχουμε συνδέσει με τις πρώτες ανοιξιάτικες μέρες στη πρωτεύουσα. Τις καλύτερες μέρες.

Που θα το βρεις: Αποστόλου Παύλου 7, Θησείο

Keywords
Τυχαία Θέματα