Κλιμακώνεται ο φραστικός πόλεμος Κίνας – Ιαπωνίας για τα νησιά Σενκάκου

Κλιμακώνεται ο φραστικός πόλεμος ανάμεσα σε Κίνα – Ιαπωνία αναφορικά με την ζώνη αεράμυνας πάνω από την θάλασσα της ανατολικής Κίνας καθώς υπήρξαν επικρίσεις από την πλευρά της πρώτης προς τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Σίνζο Άμπε.Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το Σάββατο, ο κ. Αμπέ δήλωσε ότι η πρόσφατη ανακοίνωση της γειτονικής χώρας που ζητάει την αναγνώριση της ζώνης αεράμυνας πάνω από την θάλασσα της ανατολικής Κίνας «παραβιάζει την ελευθερία της εναέριας κυκλοφορίας» και ζήτησε να καταργηθεί.

Από την άλλη

πλευρά, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, υποστήριξε την κινεζική απόφαση μιλώντας μάλιστα για εκμετάλλευση της κατάστασης από την Ιαπωνία: «Εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκειά μας για το γεγονός ότι ο ιάπωνας ηγέτης εκμεταλλεύτηκε το γεγονός αυτό για να συκοφαντήσει την Κίνα», τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Χονγκ Λέι.

Η ζώνη αεράμυνας πάνω από τη θάλασσα της ανατολικής Κίνας έχει προκαλέσει, διαμαρτυρίες όχι μόνο από την πλευρά της Ιαπωνίας αλλά και σε ΗΠΑ, Νότιο Κορέα. Η συγκεκριμένη ζώνη περιλαμβάνει τα διαφιλονικούμενα νησιά Σενκάκου που βρίσκονται κάτω από ιαπωνική διοίκηση ενώ τα διεκδικεί η Κίνα που τα αποκαλεί Ντιάογιου.

«Τα Ντιαογιού είναι αναπόσπαστο έδαφος της Κίνας. Η κατάληψη και κατοχή από την Ιαπωνία των νησιών αυτών είναι παράνομη και άκυρη», τόνισε ο Χονγκ Λέι ενώ πρόσθεσε ότι η ζώνη αεράμυνας δεν παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, τις διεθνείς πρακτικές και την ελευθερία της εναέριας κυκλοφορίας.

«Η κινεζική πλευρά έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει την κυριαρχία της και την εδαφική της ακεραιότητα. Αυτό είναι απολύτως νόμιμο», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών και κατέληξε λέγοντας ότι «η προσπάθεια της Ιαπωνίας να παραπλανήσει τη διεθνή κοινή γνώμη είναι καταδικασμένη σε αποτυχία».

Δημοσίευση by Koolnews.gr.
Keywords
Τυχαία Θέματα