Κι όμως το Ιράκ μας χρωστάει 126 εκατομμύρια ευρώ!

Τι κι αν το Ιράκ από το 2003 βρίσκεται σε πόλεμο; Όπως φαίνεται χρωστάει στην Ελλάδα αρκετά χρήματα από αγορά εξοπλισμών τα οποία όμως δεν πληρώνει εξαιτίας κωλυσιεργίας του ελληνικού Δημοσίου!

Την αποκάλυψη έκανε ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης ο οποίος κατηγορεί το ελληνικό Δημόσιο ότι κωλυσιεργεί και δεν ενεργοποιεί εδώ και τέσσερα χρόνια τη διμερή συμφωνία που έχει συναφθεί με το Ιράκ για την εξόφληση από πλευράς του δευτέρου ποσού ύψους 126 εκατ. δολαρίων.

«Η

ενεργοποίηση της εν λόγω συμφωνίας προϋποθέτει την κύρωσή της από τη Βουλή, κάτι το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει, γιατί οι αρμόδιοι φορείς δεν την έχουν στείλει στη Βουλή 4 χρόνια μετά την υπογραφή της» ανέφερε μεταξύ άλλων στην ερώτησή του ο κ. Μιχελάκης ζητώντας εξηγήσεις και στοιχεία σχετικά με αντίστοιχες συμφωνίες οι οποίες εκκρεμούν προς κύρωση από την ελληνική Βουλή.

Το Ιράκ οφείλει στη χώρα από προμήθεια εξοπλιστικών από την ΕΑΣ (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα Α.Β.Ε.Ε.) το ποσό των 126 εκατ. δολαρίων. Μάλιστα, στις 11 Οκτωβρίου 2008 και στο πλαίσιο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας υπεγράφη στην Ουάσιγκτον από τους υπουργούς Οικονομικών της Ελλάδας Γιώργου Αλογοσκούφη και του Ιράκ Μπακέρ Τζαμπρ Αλ-Ζουμπαΐντι διμερής συμφωνία διακανονισμού των οφειλών του Ιράκ προς το ελληνικό Δημόσιο.

Οπως αναφέρει ο κ. Μιχελάκης «η ανωτέρω σύμβαση κρίθηκε εύλογα τότε ως ιδιαίτερα επωφελής για την Ελλάδα, γιατί αντίθετα με τις οφειλές του Ιράκ προς άλλα κράτη, οι οποίες διεγράφησαν σε ποσοστό έως και 85%, η οφειλή προς τη χώρα μας διατηρήθηκε στο 100% των απαιτήσεων μας, με τη συμφωνία να καταβληθεί σε 44 δόσεις εντός 21 ετών (2019-2040)».

Οπως υπογραμμίζει στην ερώτησή του ο κ. Μιχελάκης η κωλυσσιεργία στην κύρωση της συμφωνάις έχει ως συνέπεια να επιτείνεται δραματικά η δεινή οικονομική θέση της Ε.Α.Σ., που προήλθε το 2004 από τη συγχώνευση της «Α.Ε. Ελληνικού Πυριτιδοποιείου & Καλυκοποιείου» (ΠΥΡ.ΚΑΛ) και της «Ελληνικής Βιομηχανίας Οπλων Α.Ε.» (Ε.Β.Ο.) και αποτελεί τη μεγαλύτερη αμυντική βιομηχανία της χώρας μας.

«Την ώρα που ο ελληνικός λαός υποχρεώνεται σε πρωτόγνωρες και αιματηρές οικονομικές θυσίες δεν συγχωρείται καμία ολιγωρία στην είσπραξη οφειλών προς το Δημόσιο», επισημαίνει ο κ. Μιχελάκης ζητώντας από την κυβέρνηση να δώσει σχετικές διευκρινίσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα