Κέρδη και ζημιές μετά το «φιάσκο» της συναίνεσης – Ο ρόλος του Λεβέντη

Μετά από ένα πυκνό σε εξελίξεις Σαββατοκύριακο, με Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών και Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό, κυβέρνηση και αντιπολίτευση μετρούν κέρδη και απώλειες, με το βλέμμα στραμμένο πλέον στη βουλή και την ψήφιση του Προϋπολογισμού το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στη βουλή.

Κι όλα αυτά ενώ το πολιτικό κλίμα θερμαίνεται συνεχώς, με τους δυο πόλους, κυβέρνηση και αντιπολίτευση να οξύνουν διαρκώς την πολεμική τους. Μετά

το φιάσκο της εξάωρης συζήτησης μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρωθυπουργός στο διάγγελμά του κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι δεν μπορεί να σταθεί στο θεσμικό της ρόλο, ενώ από την πλευρά του ο Γιάννης Πλακιωτάκης χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα «γυμνό βασιλιά», υπονοώντας ουσιαστικά ότι ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί πια να κρύβεται από τις ευθύνες του.

Τα πνεύματα άναψαν ακόμη περισσότερο οι χθεσινοβραδινές διαρροές κυβερνητικών κύκλων που εξηγούσαν ότι η σύγκληση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών έγινε το Σάββατο ώστε κάθε πολιτική δύναμη να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στο λαό, ρίχνοντας ουσιαστικά στην αντιπολίτευση το φταίξιμο για την αποτυχία της συναίνεσης. Το «blame game», ένα παιχνίδι ευθυνών δηλαδή θα συνεχίζεται το επόμενο διάστημα, όσο η χώρα θα έχει μπροστά της δύσκολες ψηφοφορίες στη βουλή, κι ενώ δεν διαφαίνεται καμία χαραμάδα αισιοδοξίας για κάποια έστω ελπίδα συναίνεσης.

Το Μαξίμου μάλιστα προχώρησε ένα βήμα παραπάνω χαρακτηρίζοντας όλες τις σκέψεις περί σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης «σενάρια της διαπλοκής που εκπορεύονται από συγκεκριμένα εκδοτικά συγκροτήματα», την ώρα πάντως που είναι σαφές ότι η κυβέρνηση τρομάζει στη σκέψη ενδεχόμενων διαρροών στις επόμενες ψηφοφορίες στη βουλή και βλέπει προς την πλευρά του Βασίλη Λεβέντη και της Ένωσης Κεντρώων για ένα μαξιλαράκι προστασίας ώστε να αποφύγει τα δυσμενέστερα σενάρια.

Ο κ. Λεβέντης ήταν πάντως ένα από τα πρόσωπα του Σαββατοκύριακου. Δεν ήταν μόνο η πρώτη του παρθενική συμμετοχή σε Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Όλες οι αναφορές του για τον κίνδυνο grexit που δεν ξεπεράστηκε ακόμη, για την ανάγκη συγκρότησης οικουμενικής κυβέρνησης, αλλά και η προγραμματισμένη συνάντηση που θα έχει με τον Πρωθυπουργό την Τετάρτη ζεσταίνουν και πάλι τα σενάρια για συμμετοχή του σε μια διεύρυνση του κυβερνητικού σχηματισμού, την ώρα πάντως που ο ίδιος και οι εκπρόσωποί του διευκρινίζουν με κάθε τρόπο ότι δεν είναι διατεθειμένος να παίξει το ρόλο Κουβέλη ή Καμμένου. Χθες σημείωσε βέβαια ότι 11 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμοι να καταψηφίσουν το ασφαλιστικό νομοσχέδιο όταν αυτό έρθει στη βουλή, χωρίς πάντως να τους κατονομάζει.

Όλα αυτά ενώ ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να αναζητά και να μην βρίσκει την συναίνεση αποκλειστικά και μόνο για το καυτό θέμα του ασφαλιστικού, καθώς εκεί είναι που περιμένει διαρροές και γκρίνιες μέσα στο εσωτερικό του κόμματός του. Η κυβερνητική εκπρόσωπος πάντως διευκρίνησε ότι η κυβέρνηση δε έχει δεσμευτεί ως προς το χρόνο ψήφισης του νομοσχεδίου, καθώς δεν περιλαμβάνεται στο 2ο κύκλο των προαπαιτούμενων και σε κάθε περίπτωση, οι δύσκολες ψηφοφορίες για τη φορολογία των αγροτών και το ασφαλιστικό, μετατίθενται χρονικά για τις αρχές του νέου χρόνου.

Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ χρεώνουν στον Τσίπρα αποκλειστικά το φιάσκο της συναίνεσης, κατηγορώντας τον ότι αυτός πέταξε στο καλάθι των αχρήστων το κεκτημένο της συνεννόησης του καλοκαιριού και θέλουν πολύ προσεκτικά να απομακρυνθούν από το σενάριο συμμετοχής του στην κυβέρνηση. Στο Ποτάμι προσμετρούν στα θετικά της σύσκεψης των αρχηγών, τη δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα για αλλαγή του εκλογικού Νόμου προς το αναλογικότερο, κάτι που αποτυπώθηκε και στο κοινό ανακοινωθέν της Προεδρίας. Σχετική πρόταση για την αλλαγή του εκλογικού Νόμου θα παρουσιάσει πάντως το Ποτάμι αύριο το βράδυ, σε ειδική εκδήλωση. Κύρια χαρακτηριστικά της νέας πρότασης είναι η μείωση του αριθμού των βουλευτών, ο χωρισμός των περιφερειών σε μονοεδρικές, η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και η αντικατάστασή του με ένα μπόνους που θα συνδέεται πάντως με την εκλογική επίδοση του πρώτου κόμματος κτλ.

Αλέξης Τσίπρας, Βασίλης Λεβέντης, ΠΟΤΑΜΙ, ΠΑΣΟΚ, Ένωση Κεντρώων, ασφαλιστικό, Πάνος Καμμένος, ΣΥΡΙΖΑ

The post Κέρδη και ζημιές μετά το «φιάσκο» της συναίνεσης – Ο ρόλος του Λεβέντη appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα