Επιχείρηση συναίνεσης ή στρατηγική παγίδευσης- Τα δεδομένα μετά τη συνάντηση στο Προεδρικό

Το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών έχει παρέλθει. Τα φώτα σβήνουν, οι κάμερες μαζεύονται, οι πρωταγωνιστές έχουν αποχωρήσει, οι πρωταγωνιστές έχουν ήδη μπει στη σφαίρα της διαχείρισης της επόμενης μέρας. Τι έμεινε από το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών; «Ήταν μια ευκαιρία να βρεθεί ένας ελάχιστος κοινός παρονομαστής, αλλά κάποιοι δεν θέλουν», λέει στο Koolnews.gr έμπειρο κυβερνητικό στέλεχος.

«Ήταν μια μεθοδευμένη κίνηση παγίδευσης, την οποία έπρεπε να αποφύγουμε. Ο κ. Τσίπρας κυβερνά!» απαντά ανώτερο στέλεχος

της αντιπολίτευσης. Και το μείζον ερώτημα: ποια είναι η προοπτική της κυβέρνησης με φόντο τα πολύ κρίσιμα νομοσχέδια που έρχονται;

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης

Η γνησιότητα των προθέσεων συναίνεσης του πρωθυπουργού διερευνώνται. Άλλωστε, είναι νωπές οι μνήμες από τις εποχές που δεν παρείχε καμία συναίνεση και προέβαινε σε πανηγυρικές δηλώσεις, όταν πετύχαινε τον σκοπό του. Τέτοια συγκυρία ήταν η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, όταν και ο κ. Τσίπρας επέλεξε να μην στηρίξει την κυβέρνηση. Είναι, πλέον, ιστορική η φράση του Ευάγγελου Βενιζέλου «Αγόρι μου, θα σε γ@μ@σουν μόλις αναλάβεις», σε ένα ραντεβού τον δύο τον Δεκέμβριο. Συν τοις άλλοις, ο κ. Τσίπρας επέλεξε να συγκαλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς και την επομένη του δημοψηφίσματος, όταν και αποφάσισε τη μετατροπή του ΟΧΙ σε ΝΑΙ και τότε, πράγματι, τόσο η ΝΔ, όσο και το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι επεδόθησαν, στο μέτρο των δυνατοτήτων τους, σε lobbying στην Ευρώπη υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ. Τέλος, στο τέλος Αυγούστου ο κ. Τσίπρας επέλεξε να προκηρύξει εκλογές. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ζητούσε μετ’ επιτάσεως να συγκληθεί το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, πλην όμως ποτέ δεν εισακούστηκε. Η χώρα πήγε σε εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας ξανακέρδισε εμφατικά και ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος έλεγε σε ύστερο χρόνο για εκείνες τις μέρες: «Να κάτσουμε να μας φορέσουν την οικουμενική…καπέλο; Όχι δα!».

Κυβέρνηση: «ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και…διαπλοκή φταίνε»

Η αλήθεια είναι πως οι κινήσεις της κυβέρνησης ήταν αρκετά προβλέψιμες. Με τον σκόπελο του ασφαλιστικού να έρχεται, είναι δεδομένο πως στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν σοβαρές ανησυχίες. Άλλωστε, τα όσα λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης περί 11 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που διαμηνύουν πως δεν θα ψηφίσουν, δεν απέχουν πολύ από την πραγματικότητα. Χωρίς να είναι βέβαιο πως εν τέλει όντως δεν θα ψηφίσουν, αυτό που είναι σίγουρο είναι πως στο Μαξίμου έχουν φτάσει ανησυχητικά μαντάτα από βουλευτές του κόμματος που θεωρούν πως το να ψηφίσουν τις αλλαγές στο ασφαλιστικό (τις οποίες προεκλογικά έπρεπε να γνωρίζουν) είναι…too much.

Ελλείψει συναίνεσης, λοιπόν, ο πρωθυπουργός πέρασε στην αντεπίθεση. «Κατώτερη των περιστάσεων» η στάση της ΝΔ, «υπονομευτική για τη διαπραγματευτική θέση της χώρας» η στάση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στο ασφαλιστικό, «χρέωσαν με δισεκατομμύρια τα ασφαλιστικά ταμεία με το καταστροφικό PSI» πάλι για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και ουκ έστιν τέλος. "Aυτή η αντίδραση ήταν αναμενόμενη από κάποιους που εκπροσωπούν το παλιό πολιτικό κατεστημένο" έλεγαν την Κυριακή κυβερνητικές πηγές και προσέθεταν πως «η διαπλοκή θέλει οικουμενική κυβέρνηση». Παρά ταύτα, σύμφωνα με έγκυρες πηγές του KoolNews.gr από το εξωτερικό, θέμα διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας από τους δανειστές δεν έχει τεθεί. Πλην όμως, αυτό που έχει δοθεί από την κυβέρνηση, τόσο σε τεχνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, είναι εγγυήσεις πως τα μέτρα που θα έρχονται προς ψήφιση θα τυγχάνουν και κοινοβουλευτικής έγκρισης. Το πώς, παραμένει ένα ερώτημα ανοιχτό σε απάντηση.

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι προσπάθησαν να αποφύγουν την παγίδα

Στη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι είχαν διαγνώσει στην προσπάθεια συνεννόησης μια…μπανανόφλουδα, η οποία θα γινόταν επικίνδυνη, αν την πατούσαν. Αυτός ήταν και ο λόγος που τα τρία κόμματα πήγαν με σκληρή γραμμή στη σύσκεψη και απέφυγαν να δεσμευτούν για μεγάλα ζητήματα, παραπέμποντας τις περισσότερες φορές στις θεσμικές, κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Η ΝΔ διέτρεχε έναν σημαντικό κίνδυνο πριν την σύσκεψη. Με φόντο την σχεδόν τέλεια οργανωτική διάλυση, θα μπορούσε το Συμβούλιο να μετατραπεί σε γαλάζιο Βατερλό, με τον κ. Πλακιωτάκη να είναι διαρκώς στο τηλέφωνο με τους τέσσερις υποψήφιους αρχηγούς, προκειμένου να παίρνει έγκριση και για την…καλημέρα που θα έλεγε. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, ο κ. Πλακιωτάκης συνεννοήθηκε τόσο με τους υποψήφιους αρχηγούς, όσο και με τους τομεάρχες του κόμματος. Μάλιστα, ενδιαφέρον είχε η νέα γαλάζια Τρόικα που προσήλθε στο Προεδρικό Μέγαρο, ήτοι ο κ. Πλακιωτάκης και δίπλα του ο Γιάννης Βρούτσης (κοιν. Εκπρόσωπος) και ο Γιώργος Κουμουτσάκος (τομεάρχης Εξωτερικών). Αποτέλεσμα αυτών ήταν η ΝΔ να δώσει μια αρκετά συμπαγή εικόνα και να καταφέρει μάλιστα να καταγραφούν και οι ενστάσεις Πλακιωτάκη στο ανακοινωθέν της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Συν τοις άλλοις, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι πήγαν υποψιασμένοι στη σύσκεψη. Κατά καιρούς διαρροές ήθελαν και τα δύο κόμματα ως δυνάμει κυβερνητικούς εταίρους, πλην όμως το σενάριο ποτέ δεν ευοδώθηκε. Στο Μαξίμου θα ήθελαν να ξέρουν πως μπορούν να βασίζονται σε αυτά τα κόμματα, πλην όμως τόσο στη Χαριλάου Τρικούπη όσο και στη Σεβαστουπόλεως υπάρχει έντονη καχυποψία και δυσαρέσκεια για της κινήσεις της κυβέρνησης. Η μεν Φώφη Γεννηματά ήταν ίσως η πιο σκληρή απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα, με αποτέλεσμα να έχουν και έντονη σύγκρουση για το Ασφαλιστικό (καταγράφηκε η επιφύλαξη του ΠΑΣΟΚ), ενώ και ο Σταύρος Θεοδωράκης εκτιμά πως η κυβέρνηση οδεύει σε λάθος πορεία. Άλλωστε, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καλεί τον κ. Τσίπρα να το πει, αν νομίζει πως δεν υφίσταται η κυβερνητική πλειοψηφία, καθώς τότε αλλάζουν οι όροι του παιχνιδιού, πλην όμως γνωρίζει πως στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ υπάρχουν αρκετοί βουλευτές που δεν θα ήθελαν να κάνουν σε καμία περίπτωση τα «μαξιλαράκια» του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίστοιχο το κλίμα και στο Ποτάμι, όπου ο κ. Θεοδωράκης, σε επαφές που έκανε με τους συνεργάτες του, εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός για τις αντοχές της κυβέρνησης, αρνούμενος όμως και αυτός να μετατρέψει το κόμμα του σε «σωσίβιο».

Η Ένωση Κεντρώων δεν θέλει να γίνει…ΛΑΟΣ

Μπορεί να υπάρχει έντονη φημολογία αναφορικά με τα επόμενα πολιτικά βήματα της Ένωσης Κεντρώων, πλην όμως ο Βασίλης Λεβέντης δεν θέλησε, τουλάχιστον μπροστά στις κάμερες, να δώσει τροφή σε σενάρια. Μπορεί πηγές μέσα από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών να ανέφεραν πως ο κ. Λεβέντης ήταν ο λιγότερο επικριτικός για τον κ. Τσίπρα, πλην όμως ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων επιμένει σε οικουμενική κυβέρνηση με σαφές μεταρρυθμιστικό στίγμα, προκειμένου να πάρει μπροστά η χώρα. Στενοί συνεργάτες του κ. Λεβέντη έκαναν λόγο για «φιάσκο» μιλώντας για το Συμβούλιο και εξηγούσαν πως το σενάριο πως η Ένωση Κεντρώων θα αποτελέσει «μαξιλαράκι» ανήκει στη σφαίρα του φανταστικού. «Η έκκληση για οικουμενική μεταφράζεται από το #Μαξίμου ως διαπλοκή. Ο πανικός τους για την διατήρηση στην εξουσία είναι έκδηλος...», σχολίαζε στο twitter ο γραμματέας της ΚΟ της ΕΚ Μάριος Γεωργιάδης. Η αλήθεια είναι πως στην πλατεία Καραϊσκάκη δεν θα ήθελαν να μπουν σε κυβέρνηση μόνο με ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, φοβούμενοι μην καταλήξουν…ΛΑΟΣ, πλην όμως η περίπτωση του κόμματος του κ. Λεβέντη θα πρέπει να επαναξιολογηθεί ίσως στο άμεσο μέλλον, ιδίως αν υπάρξει απευθείας επαφή Τσίπρα-Λεβέντη.

Διαβάστε επίσης: To παρασκήνιο του «ναυαγίου» – Οι διάλογοι που τίναξαν στον αέρα τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

The post Επιχείρηση συναίνεσης ή στρατηγική παγίδευσης- Τα δεδομένα μετά τη συνάντηση στο Προεδρικό appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα