Κεντροαριστερά σε…συνέχειες- Ο Βενιζέλος, το προοδευτικό κέντρο και οι ζυμώσεις

Όσο περνούν οι μέρες τόσο περισσότερο θα φουντώνουν οι συζητήσεις για τη διαμόρφωση ενός σχήματος που θα ενώσει το πολυκερματισμένο κέντρο, μετά και την καταλυτική επιρροή της εκλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας. Χθες ήταν η σειρά του Ευ. Βενιζέλου να θέσει τη δική του πρόταση για τη συγκρότηση ενός ενιαίου μετώπου στο προοδευτικό κέντρο με τη συμμετοχή

και του κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη. Στο άρθρο του ο πρώην αρχηγός του ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι η πρόταση της κ. Γεννηματά είναι η αναβίωση του εγχειρήματος της Ελιάς για το οποίο άφησε αιχμές πως κάποιοι εξέφραζαν επιφυλάξεις ή δυσαρέσκεια.

“Το λιγότερο που χρειάζεται ως πρώτο βήμα με δυναμική είναι η κοινή πορεία με το Ποτάμι, αρχίζοντας από την παρουσία στη Βουλή”, έγραψε ο Ευ. Βενιζέλος που θεωρεί ότι στο διάλογο αυτό πρέπει να προσκληθεί και η Ένωση Κεντρώων. Ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλά για το προοδευτικό κέντρο και δεν περιορίζει τη συζήτηση στην κεντροαριστερά, με στόχο τη συσπείρωση δυνάμεων πέραν του χώρου της σοσιαλδημοκρατίας, δηλαδή κυρίως το κοινωνικό φιλελευθερισμό, ανθρώπους και στελέχη δηλαδή που είναι πιθανόν να δείξουν πολιτικό ενδιαφέρον στη Νέα Δημοκρατία, μετά την εκλογή του Κ. Μητσοτάκη.

Η στρατηγική Βενιζέλου δεν είναι ξεκάθαρη αυτή τη στιγμή, υπό την έννοια ότι δεν είναι ορατό το εάν ο ίδιος ενδιαφέρεται να ηγηθεί του προοδευτικού κέντρου, άλλωστε αυτή τη στιγμή, υπάρχουν πολλά στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ που βρίσκονται σε μια πολιτική “χειμερία νάρκη” και βλέπουν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στο χώρο, όπως η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Μιχ. Χρυσοχοϊδης, ο Αλέκος Παππαδόπουλος κτλ. Σε κάθε περίπτωση, βασική μεταβλητής αυτής της εξίσωσης είναι το Ποτάμι και οι σκέψεις του Σταύρου Θεοδωράκη για το εάν θα πρέπει ή όχι το κόμμα του να μετάσχει σε αυτό το διάλογο.

Πάντως ο βουλευτής του κόμματος Σπύρος Λυκούδης χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα την πρόταση της Φώφης Γεννηματά, για συνεργασία με το Ποτάμι, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ενώ χαιρέτισε και τη δήλωση Θεοδωράκη για συμμαχίες με προγραμματικές συμφωνίες και όχι με χειραψίες. Όσον αφορά στα περί ηγεσίας στο κόμμα, τόνισε ότι δεν αμφισβητείται ο Στ. Θεοδωράκης, αλλά σημείωσε ότι τα προβλήματα του κόμματος αφορούν την πολιτική του ταυτότητα και την πολτική του στρατηγική.

Από πλευράς του, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ, Ιωάννης Μανιάτης, πρότεινε τη δημιουργία ενιαίου πολιτικού χώρου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με το Ποτάμι, τονίζοντας ότι κάθε κόμμα που θα συμμετάσχει θα μπορεί να κρατήσει την οργανωτική του αυτοτέλεια, αλλά ξεκαθάρισε ότι ο χώρος αυτός που θα εκφράζει τη σοσιαλδημοκρατία θα είναι ενιαίος με έναν επικεφαλής.

Οι εξελίξεις είναι καθημερινές και με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση και του Βασίλη Λεβέντη, ο οποίος πάντως κρατά κλειστά τα χαρτιά του σε μια ενδεχόμενη συστράτευση με τις υπόλοιπες δυνάμεις και προτιμά να βλέπει το κόμμα του ως μπαλαντέρ μιας κυβέρνησης συνασπισμού. Το παιχνίδι πάντως, τώρα ξεκινά.

The post Κεντροαριστερά σε…συνέχειες- Ο Βενιζέλος, το προοδευτικό κέντρο και οι ζυμώσεις appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα