Καζάνι που βράζει η Παιδεία – Ξεκινούν πενθήμερες απεργίες από 16 Σεπτεμβρίου

Αντιμέτωπη με τις πιο μαζικές κινητοποιήσεις στο χώρο της Παιδείας τα τελευταία 40 χρόνια βρίσκεται η κυβέρνηση. Σύσσωμο το εκπαιδευτικό προσωπικό όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης οδεύει προς μία περίοδο κινητοποιήσεων.

Χθες το βράδυ το συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευση αποφάσισε κινητοποιήσεις οι οποίες θα έχουν την μορφή επαναλαμβανόμενων πενθήμερων απεργιών αρχής γενομένης από την Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου.

Το προεδρείο της ΟΛΜΕ ανακοίνωσε πως την απόφαση δέχτηκε

και επικύρωσε ποσοστό άνω του 90% των προέδρων της ΕΛΜΕ, καθώς θετικά στην απόφαση των καθηγητών αντέδρασαν 72 από τους 85 προέδρους των τοπικών ενώσεων.

Αύριο ανοίγει η αυλαία της νέας σχολικής χρονιάς με τους δασκάλους να μην θέτουν σε κίνδυνο τη λειτουργία του σχολείου τις πρώτες τρεις ημέρες της λειτουργίας του. Μάλιστα στο διάστημα αυτό οι καθηγητές θα ενημερώσουν γονείς και μαθητές με απώτερο σκοπό να κερδίσουν την εμπιστοσύνη και την υποστήριξή τους όσον αφορά τις κινητοποιήσεις τους. Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχει επιστολή με τα αιτήματα των καθηγητών η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα.

Παράλληλα η ΕΛΜΕ αποφάσισε εκτός από το κλείσιμο των σχολείων το διάστημα από τις 16 έως τις 20 Σεπτεμβρίου την εκ νέου συνεδρίαση των προέδρων των τοπικών Ενώσεων το Σαββατοκύριακο 21-22 Σεπτεμβρίου για να αποφασιστεί η περαιτέρω στάση τους.

Εντωμεταξύ σήμερα θα υπάρξει κοινή συνάντηση των προεδρείων των ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και ΟΙΕΛΕ για τη συγκρότηση ενός πανεκπαιδευτικού μετώπου. Σήμερα και αύριο θα πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις των δασκάλων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ στις 12 Σεπτεμβρίου θα αποφασιστεί η στάση των δασκάλων και ο τρόπος κινητοποίησής τους. Παράλληλα σύμφωνα με ανακοίνωσή της η ΔΟΕ θα συμμετάσχει στην 48ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου.

Από την άλλη πλευρά το υπουργείο δηλώνει αισιόδοξο πως το νέο σχολικό έτος θα ξεκινήσει χωρίς ελλείψεις και παλινωδίες στο εκπαιδευτικό δυναμικό αλλά και χωρίς προβλήματα που αφορούν την έλλειψη βιβλίων. Οι εξελίξεις παρακολουθούνται από το αρμόδιο υπουργείο, το οποίο διαμηνύει ότι δεν υπάρχει θέμα επιστράτευσης των καθηγητών όπως στο τέλος της περυσινής χρονιάς.

Με καζάνι που βράζει μοιάζει επίσης η τριτοβάθμια εκπαίδευση καθώς εξαιτίας της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων, αναμένεται μία εξεταστική περίοδος μετ’ εμποδίων. Εμπόδια όμως φαίνεται να εντοπίζονται και στη διαδικασία εγγραφής των νεοεισερχόμενων στις ανώτερες σχολές, οι οποίες ξεκινούν αύριο και ολοκληρώνονται την 27η Σεπτεμβρίου.

Η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών πήρε την απόφαση να ανασταλεί η λειτουργία του πανεπιστημίου για μία εβδομάδα ως ένδειξη διαμαρτυρίας στην διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων.

Οι ίδιοι οι υπάλληλοι προχωρούν σε δύο 48ωρες απεργίες ενώ σε ανακοίνωση που εξέδωσαν καλούν τους πρωτοετείς φοιτητές να μην προσέρχονται στις σχολές για την εγγραφή τους.

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ακολούθησε παρόμοια τακτική με την συνέλευση των μελών ΔΕΠ να αποφασίζει χθες απεργία μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου.

Οι διοικητικοί υπάλληλοι του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προχώρησαν σε δύο επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες καθώς και σε νέα πενθήμερη από τη επόμενη εβδομάδα ακολουθώντας τον δρόμο που επέλεξαν οι διοικητικοί υπάλληλοι σε Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Παράλληλα σε αναστολή της λειτουργίας του προχώρησε από σήμερα Τρίτη το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, σύμφωνα με την απόφαση της γενικής του συνέλευσης.

Θερμό αναμένεται να είναι το κλίμα και στη Βουλή στην αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης με φόντο τις κινητοποιήσεις στην εκπαίδευση. Χθες, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης υποστήριξε σε υψηλούς τόνους ότι με τον ερχομό του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία θα καταργηθούν οι ρυθμίσεις που αφορούν την διαθεσιμότητα και την κινητικότητα των εκπαιδευτικών, αποκαθιστώντας τις αδικίες που έχουν δημιουργηθεί.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα