Κατασχέσεις ακινήτων για απλήρωτα κοινόχρηστα – Τελικός οφειλέτης ο ιδιοκτήτης

Ο ιδιοκτήτης είναι τελικά υπεύθυνος για την πληρωμή των κοινοχρήστων ακόμη και στην περίπτωση που το διαμέρισμα είναι νοικιασμένο. Ο διαχειριστής της πολυκατοικίας προσφεύγει στη δικαιοσύνη και ζητά διαταγή πληρωμής που μπορεί να φτάσει ακόμη και σε κατάσχεση του ακινήτου.

Στη συνέχεια, αφού πληρώσει το τίμημα, ζητά από τον ενοικιαστή να του καταβάλει τα κοινόχρηστα που έχει πληρώσει.

Ο δικηγόρος Νίκος Σιαμάκης σε άρθρο του στον ιστότοπο capital.gr είναι απολύτως κατατοπιστικός για τη διαδικασία πληρωμής των κοινοχρήστων,

σε περίπτωση που ο ενοικιαστής αρνείται να πληρώσει ή δηλώνει αδυναμία.

Αναφέρει χαρακτηριστικά στο άρθρο του:

Τo πρόβλημα με τα κοινόχρηστα είναι βαθύτερο από ότι μπορεί να φανταστεί ο καθένας μας. Ο νομοθέτης έχει δώσει τη δυνατότητα να μπορεί ο διαχειριστής μετά από απόφαση της Γενική Συνέλευσης του κτηρίου να προχωράει άμεσα σε δικαστικές ενέργειες προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντα της οικοδομής και να επιτύχει την λειτουργία της οικοδομής.

Η δυνατότητα αυτή είναι η διαδικασία της διεκδίκησης των οφειλών ακόμη και με διαταγή πληρωμής. Ο διαχειριστής μέσα σε μικρό διάστημα 2 εβδομάδων έχει τη δυνατότητα να καταθέσει και να πετύχει την έκδοση διαταγής πληρωμής για οφειλές κοινοχρήστων σε βάρος όλων των συνιδιοκτητών που έχουν απλήρωτους λογαριασμούς.

Δεν έχει σημασία το ύψος των οφειλών, ούτε εάν αυτά έχουν καταβληθεί ως ένα μέρος μόνο. Το σημαντικότερο όλων είναι ότι ο διαχειριστής λειτουργώντας στο όνομα και για λογαριασμό της οικοδομής μπορεί να κινηθεί εναντίον των οφειλετών για την διεκδίκηση υπέρ της οικοδομής. Εκείνο που ίσως δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι ότι στα δικαστήρια «σύρεται» ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος/γραφείου, ανεξάρτητα εάν εκείνη τη χρονική στιγμή η ιδιοκτησία του είναι μισθωμένη ή όχι.

Βάσει του κανονισμού του κτηρίου, προκύπτουν τα ποσοστά συνιδιοκτησίας και κατά συνέπεια το ύψος των χρεών των οφειλετών. Η διαταγή πληρωμής εκδίδεται χωρίς την κλήτευση του οφειλέτη-ιδιοκτήτη στο δικαστήριο, ενώ ο διαχειριστής προσκομίζει τα παραστατικά των χρεών, όπως και αντίγραφο του τίτλου ιδιοκτησίας. Εν τέλει, η διαταγή πληρωμής εκδίδεται σε βάρος του ιδιοκτήτη, οποίος θα πρέπει να πληρώσει τα οφειλόμενα ποσά, ενώ στη συνέχεια μπορεί να διεκδικήσει δια της δικαστικής οδού τα χρήματα από τον μισθωτή.

Η κατάσταση γίνεται ακόμη δυσκολότερη, εάν ληφθεί υπόψη ότι σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης δεν αποπληρώσει τα χρέη απειλείται με κατάσχεση του ακινήτου που πραγματοποιείται για λογαριασμό της πολυκατοικίας. Εάν ο ιδιοκτήτης δεν καταβάλει τις οφειλές, τότε θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπος με κατάσχεση ή με προσημείωση υποθήκης ή με εγγραφή στον Τειρεσία ή ακόμη και με κατάσχεση των τραπεζικών του λογαριασμών εφόσον το υπόλοιπο του λογαριασμού του είναι άνω των 1.500 ευρώ ή ακόμη και με κατάσχεση του ενοικίου εις χείρας του μισθωτή του.

Keywords
Τυχαία Θέματα