Καταργήθηκε η θανατική ποινή και ο θανατοποινίτης άσκησε έφεση!

Μια... παράξενη είδηση έρχεται από το Όρεγκον των ΗΠΑ, όπου ο κυβερνήτης της Πολιτείας, Τζον Κιτσχάμπερ, αποφάσισε την κατάργηση -δια παντός- της θανατικής ποινής, με τον καταδικασμένο σε θάνατο, Γκάρι Χάουγκεν, να ασκεί έφεση, υποστηρίζοντας ότι δεν θέλει να ζει άλλο, ανησυχώντας μονίμως ότι η χάρη μπορεί να ανακληθεί.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Όρεγκον αποφάσισε ότι η χάρη δεν μπορεί να αναιρεθεί, και απέρριψε τους ισχυρισμούς του Χάουγκεν ότι η προσωρινή φύση της ανάκλησης της θανατικής ποινής αποτελεί «σκληρή και ασυνήθιστη

τιμωρία».

Ο θανατοποινίτης Γκάρι Χάουγκεν είχε καταδικαστεί για δύο δολοφονίες, και επρόκειτο να εκτελεστεί ένα μήνα μετά την απόφαση του κυβερνήτη Κιστχάμπερ.

Ο κυβερνήτης του Όρεγκον, Τζον Κιτσχάμπερ, προέρχεται από το Δημοκρατικό κόμμα και είναι πολέμιος της θανατικής ποινής. Τον Νοέμβριο του 2011 έδωσε χάρη και στους 36 θανατοποινίτες της Πολιτείας του, ενώ τόνισε πως δεν θα επιτρέψει άλλες εκτελέσεις κατά τη διάρκεια της θητείας του. Ωστόσο υποστήριξε πως δε μπορεί να αλλάξει μόνος του τις ποινές και πρόσθεσε ότι μια απόφαση σχετικά με την υπέρτατη ποινή που θα ισχύει στη Πολιτεία δεν θα αποφασιστεί μόνο από τον ίδιο.

Να σημειωθεί πως εδώ και 50 χρόνια μόνο δύο άνθρωποι έχουν εκτελεστεί στο Όρεγκον, το 1996 και το 1997.

Keywords
Τυχαία Θέματα