Καρέ-καρέ η τραγωδία στο Λίβανο – 43 νεκροί και 500 τραυματίες από εκρήξεις [εικόνες & βίντεο]

Τουλάχιστον 43 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες τραυματίστηκαν από τις δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα σε τεμένη της Τρίπολης, στο βόρειο Λίβανο, όπως έγινε γνωστό από πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας. Νωρίτερα, η Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου του Λιβάνου ανέφερε ότι οι τραυματίες ξεπερνούν τους 500.

Οι δύο επιθέσεις, οι πιο αιματηρές που έχουν σημειωθεί στην Τρίπολη μετά τη λήξη του εμφυλίου πολέμου στο Λίβανο, σημειώθηκαν την ώρα

που τελείωνε η προσευχή της Παρασκευής και οι πιστοί αναχωρούσαν για τα σπίτια τους. Οι κάτοικοι της Τρίπολης στη μεγάλη τους πλειονότητα είναι σουνίτες.

Η πρώτη έκρηξη έγινε στο σουνιτικό τέμενος Τάκουα και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 14 άνθρωποι. Ακολούθησε μια δεύτερη έκρηξη, έξω από το τέμενος Αλ Σαλάμ. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών του Λιβάνου, στην περίπτωση αυτή ανατινάχθηκε ένα αυτοκίνητο φορτωμένο με 100 κιλά εκρηκτικών.

Ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς που βρισκόταν στην περιοχή είπε ότι ο κρατήρας που δημιουργήθηκε είχε βάθος 2,5 μέτρα και διάμετρο 4 μέτρα. Το πάτωμα του τεμένους ήταν καλυμμένο με αίμα, ενώ ο δρόμος απ' έξω είχε μαυρίσει από την έκρηξη.

"Σκύβαμε να προσευχηθούμε για δεύτερη φορά όταν εξερράγη η βόμβα. Όταν κατακάθισε η σκόνη κοίταξα τριγύρω και είδα πτώματα", είπε ένας 39χρονος, ο Σαμίρ Τζαντούλ.

1 από 10 < ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΠΟΜΕΝΗ >

Τα τηλεοπτικά κανάλια μετέδωσαν εικόνες στις οποίες διακρίνονται άνθρωποι να τρέχουν πανικόβλητοι ενώ κάποιοι από αυτούς μεταφέρουν θύματα. Κοντά στο τέμενος Τάκουα εξοργισμένοι άνδρες, οπλισμένοι με ΑΚ-47, βγήκαν στους δρόμους και άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα ενώ άλλοι εκτόξευαν πέτρες εναντίον Λιβανέζων στρατιωτών.

Σε ένα βίντεο που μεταδόθηκε από το τοπικό ειδησεογραφικό κανάλι LBC παρουσιάζεται η στιγμή της έκρηξης στο τέμενος αλ Σαλάμ. Από την έκρηξη γκρεμίστηκε ένας τοίχος του κτιρίου και σύννεφα σκόνης κάλυψαν την ατμόσφαιρα και τους πιστούς που έτρεχαν αλλόφρονες να σωθούν. ι η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει την "ενότητα και τη σταθερότητα" στον Λίβανο.

Keywords
Τυχαία Θέματα