Καλαμάτα – Τρίπολη κονταροχτυπιούνται ποιά θα είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021

Την υποψηφιότητα για την ανακήρυξη της Καλαμάτας ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021 ετοιμάζει ο δήμος Καλαμάτας, την οποία επισήμως θα παρουσιάσει αύριο, Τετάρτη 6 Νοεμβρίου. Αντίστοιχη πρόταση, για τη διεκδίκηση της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, κατέθεσε προ ολίγων ημερών ο δήμος Τρίπολης στο 70 Διεπιστημονικό Διεθνές Συνέδριο των Πανεπιστημίων των Πόλεων - Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε στη Μασσαλία.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας τόνισε πως η μεσσηνιακή πρωτεύουσα έχει υπέρ

της σημαντικά επιχειρήματα για την επιλογή της, καθώς «είναι η πόλη από την οποία ξεκίνησε η επανάσταση του 1821 και εδώ συγκεντρώθηκαν οι ηγέτες του αγώνα για να εκπέμψουν το μήνυμα της αποτίναξης του οθωμανικού ζυγού». Στα υπέρ του δήμου είναι η αξιοσημείωτη πολιτιστική της διαδρομή επί δεκαετίες, οι υποδομές που διακονούν τον πολιτισμό με κορυφαία το Μέγαρο Χορού, καθώς και οι διεθνείς εκδηλώσεις, όπως για παράδειγμα το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού, που διοργανώνεται επί σειρά ετών, υπογράμμισε ο δήμαρχος.

Η Οργανωτική Επιτροπή της Τρίπολης στοχεύσει στην ανάδειξη της μοναδικότητάς της, σε σχέση με άλλες υποψήφιες ελληνικές πόλεις, για τη διεκδίκηση του τίτλου και στην ενδυνάμωση των στοιχείων που προσδίδουν στην πόλη της Τρίπολης την ευρωπαϊκή διάσταση που απαιτείται να έχει, προκειμένου να διεκδικήσει με επιτυχία τον τίτλο Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Πολιτισμού. Στα βασικά επιχειρήματα που αναπτύχθηκαν ήταν το γεγονός ότι το 2021 η Ελλάδα θα γιορτάζει τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 εναντίον των Τούρκων, όταν η Τρίπολη ήταν εστία του πολέμου και η πρώτη πόλη που απελευθερώθηκε.

Η πρώτη επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας της Τρίπολης έγινε από τον δήμαρχο της πόλης Γιάννη Σμυρνιώτη στις 25 Σεπτεμβρίου 2013 στη διάρκεια συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου της πόλης.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα