Η Τρόικα θέλει καθαρό πλεόνασμα- Παγώνει κάθε συζήτηση για ρυθμίσεις χρεών και φόρων

Φρενάρει η Τρόικα τα σχέδια για αλλαγές και βελτιώσεις στις ρυθμίσεις πληρωμής χρεών και φόρων που εδώ και δύο μήνες βρίσκονται σε εξέλιξη καθώς διαπίστωσε ότι η ροή των κρατικών εσόδων παρατηρεί βελτίωση και δεν επιβάλλεται επιπρόσθετη διευκόλυνση για τους φορολογούμενους.

Παράθυρο αφήνει πάντως υπέρ μικροοφειλετών, εφόσον βέβαια υπάρξει υπερ-απόδοση από τα μέτρα της αναγκαστικής είσπραξης και τις κατασχέσεις εις βάρος όσων έχουν περιουσίες αλλά δεν πληρώνουν τους απαιτούμενους φόρους.

Υπό

αυτό το σκεπτικό, ψαλιδίζει λοιπόν η Τρόικα τις κυβερνητικές εκτιμήσεις περί πλεονάσματος που μπορεί να προκύψει φέτος αφού θα το μετρήσει εφόσον φτάσουν οι δαπάνες στο ύψος που προβλέπει ο αρχικός προϋπολογισμός, στην περίπτωση δηλαδή και μόνο που καταβληθούν τα 6,85 δις. ευρώ που προβλέπει έως το τέλος του 2013 για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (και πολλά εκατομμύρια ακόμα για πληρωμές σε ιδιώτες κλπ.) επειδή οι επικεφαλείς της Τρόικας φοβούνται το ενδεχόμενο να αυξηθεί ξανά η ύφεση και να πέσουν έξω στις προβλέψεις.

Το ζήτημα αυτό ήταν εξάλλου μεταξύ των βασικών θεμάτων που έπεσαν στο τραπέζι των συζητήσεων κατά την συνάντηση της Τρόικας με το υπουργείο Οικονομικών. Η συζήτηση έγινε υπό το φως των νέων δεδομένων από τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, που έδειξαν μια αισθητά βελτιωμένη εικόνα στην είσπραξη φόρων σε σύγκριση με τα προσωρινά στοιχεία που είχαν εκδώσει από το υπουργείο για την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου.

Τότε, η αίσθηση ήταν πως τα έσοδα από άμεσους φόρους (εισοδήματος, περιουσίας κλπ) τον Αύγουστο είχαν πέσει υπερβολικά σε αντίθεση με τα συνολικά έσοδα που «διασώθηκαν» από μια υπέρβαση στις εισπράξεις εμμέσων φόρων. Και τα δύο αυτά στοιχεία ήταν αρνητικά, γιατί έδειχναν πως τόσο η κυβέρνηση όσο και η Τρόικα είχαν πέσει έξω στους υπολογισμούς τους και θα έπρεπε να ληφθούν μέτρα, ώστε να μην κινδυνεύσει το οικονομικό Πρόγραμμα από υπερβολικές διακυμάνσεις που εγκυμονούν απρόβλεπτες παρενέργειες στην πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Αντιθέτως, λένε στο οικονομικό επιτελείο, μετά από διορθώσεις σε λάθη καταχωρήσεων που είχαν παρατηρηθεί στα στοιχεία των πληρωμών που έστελναν οι τράπεζες, διαπιστώθηκε πως η εξέλιξη και των άμεσων και των έμμεσων φόρων ήταν ομαλή και εντός των στόχων του οκταμήνου, δίνοντας την αίσθηση πως ανακτάται το χαμένο έδαφος και αναπτύσσεται μια ομαλή δυναμική στις εισπράξεις, όπως θέλουν να συμβαίνει οι τεχνοκράτες.

Με τα δεδομένα αυτά, υπουργείο Οικονομικών και Τρόικα εκτιμούν ότι εργάστηκαν μέχρι στιγμής αποδοτικά και πως οι νέες ρυθμίσεις χρεών και ο νέος τρόπος πληρωμής του ΦΠΑ (με προκαταβολή από 10 ευρώ) αλλά και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που ξεκίνησαν να εφαρμόζονται με νέα ένταση από τον Αύγουστο, βρίσκονται στην σωστή κατεύθυνση.

Ειδικότερα τον Αύγουστο, μετά τις ανακατανομές που επήλθαν με την οριστικοποίηση των προσωρινών στοιχείων, οι άμεσοι φόροι υπερέβησαν το μηνιαίο στόχο κατά 259 εκατ. ευρώ ή 14,1% ενώ οι έμμεσοι φόροι κατά 63 εκατ. ευρώ ή 3,4%.

Ειδικότερα όσον αφορά τον Αύγουστο υπέρβαση σημείωσαν:

α) Οι φόροι παρελθόντων οικονομικών ετών κατά 154 εκατ. ευρώ ή 91,4 %, λόγω της έναρξης είσπραξης των ΦΑΠ 2011 & 2012.

β) Οι φόροι περιουσίας κατά 75 εκατ. ευρώ ή 115,9%,

γ) Ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων κατά 78 εκατ. ευρώ ή 51,1%,

δ) Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 25 εκατ. € ή 2,9%,

ε) Ο Φ.Π.Α. λοιπών προϊόντων, που αποτελεί και τη μεγαλύτερη κατηγορία εισπράξεων κατά 94 εκατ. ευρώ ή 12%

Περιορισμένες αρνητικές αποκλίσεις έναντι των στόχων εστιάστηκαν σε κατηγορίες εσόδων όπως ο Ε.Φ.Κ. και Φ.Π.Α καυσίμων.

Με τα δεδομένα αυτά, τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών μιλούν για πρωτογενές πλεόνασμα 2,86 δισ. ευρώ.

Αν αφαιρεθούν όμως τα 1,5 δισ. ευρώ οι αποδόσεις κερδών από ομόλογα Κεντρικών Τραπεζών της ευρωζώνης –τις οποίες δεν υπολογίζει η Τρόικα- το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού ανήλθε σε 1,36 δισ. ευρώ.

Η εικόνα θα ήταν πολύ διαφορετική βέβαια αν το δημόσιο είχε επιστρέψει φόρους 644 εκατ. ευρώ, όπως υπολόγιζε ότι θα συμβεί στο οκτάμηνο. Τότε το πλεόνασμα θα ήταν 700 εκατ. ευρώ. Αν πάλι είχε πληρώσει 1,3 δισ. ευρώ επιπλέον για το ΠΔΕ και έδινε 3,85 δισ. ευρώ αντί μόλις 2,54, τότε θα προέκυπτε πρωτογενές έλλειμμα 600 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον καθυστερούν και πληρωμές 300 εκατ. για οικογενειακά επιδόματα και 200 εκατ. ευρώ για επίδομα πετρελαίου θέρμανσης.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα