Η “Σιδηρά Κυρία” των Oscar

Η Meryl Streep, η σπουδαιότερη εν ζωή ηθοποιός, σύμφωνα με την πλειοψηφία των κριτικών και των αμέτρητων “Streepers”, μεταμορφώνεται σε μια από τις πιο αμφιλεγόμενες πολιτικές φιγούρες της προηγούμενης χιλιετίας και όπως όλα δείχνουν ετοιμάζετε να κερδίσει το Χρυσό Αγαλματάκι. Μετά φυσικά την κατάκτηση της Χρυσής Σφαίρας, πριν από λίγες ώρες. Για αυτό η συνέντευξή της στο Down Town είναι ξεχωριστή.

Απόδοση – Επιμέλεια: Χρήστος Χατζηγιαννάκης

Πείτε

μας λίγα πράγματα για το The Iron Lady.
Η ταινία εκτυλίσσεται στη διάρκεια δύο ημερών στη σημερινή εποχή: η Margaret Thatcher έχει αποφασίσει επιτέλους να αποχωριστεί τα ρούχα του συζύγου της Denis, ο οποίος έχει πεθάνει από καιρό. Είναι μια πολύ σημαντική μέρα για εκείνη και, καθώς ξεχωρίζει τα αντικείμενα του άντρα της, οι αναμνήσεις και η παλιά της ζωή την κατακλύζουν. Είναι μια ιστορία που μιλάει για την παραίτηση, την αποδοχή και την απαγκίστρωση από το παρελθόν.

H Margaret Thatcher θεωρείται μια πολιτικός που δίχασε. Το γεγονός αυτό σας επηρέασε στο να οπτικοποιήσετε την ιστορία της;
Εξαρχής για μένα η ταινία αυτή δεν ήταν πολιτική. Είναι σχεδόν σεξπιρική, με την έννοια του μεγάλου ηγέτη που είναι ταυτόχρονα τρομερός αλλά και τόσο γεμάτος ελαττώματα. Είναι μια ιστορία για την εξουσία, για το πόσο η εξουσία συνθλίβει και για το τι συμβαίνει σ’ έναν άνθρωπο που σφύζει κι ολοκληρώνεται μέσω της δουλειάς του, όταν αυτή φτάνει ξαφνικά σ’ ένα τέλος. Ταυτόχρονα όμως είναι και μια ιστορία που αγγίζει όλους μας και καθρεφτίζει τις ζωές μας –ακόμη κι αν δεν έχουμε ζήσει μια ζωή επική σαν της ηρωίδας–, γιατί μιλάει για το τι θα μας συμβεί όταν τελειώσει η καριέρα μας και βρεθούμε ξαφνικά γερασμένοι κι ανήμποροι.

Πιστεύετε ότι το κοινό θα εκπλαγεί με το πώς παρουσιάζεται η πολιτική στην ταινία;
Μάλλον θα εκπλαγούν με το πόσο α-πολιτική είναι η ταινία αυτή. Είναι σαν να ρωτάμε «Εγκρίνετε τις πολιτικές θέσεις του βασιλιά Λιρ;». Το θέμα εδώ δεν είναι αν επικροτούμε μια πολιτική άποψη ή όχι. Αυτό που εισπράττεις είναι οι παθιασμένες πεποιθήσεις και η ασυμβίβαστη πυγμή της πρωταγωνίστριας, μα σε καμία περίπτωση δεν καλείσαι να κρίνεις τις πολιτικές της θέσεις.

Άλλαξε καθόλου η άποψή σας για τη Margaret Thatcher στη διάρκεια της έρευνας για την προετοιμασία της ταινίας;
Υπάρχει κάτι βαθιά συγκινητικό στο πόσο η Margaret χρειάστηκε να παλέψει όταν ανέλαβε την εξουσία, καθώς και στην απομόνωση που υπέστη από το κόμμα της, το οποίο στην πλειονότητά του αποτελούνταν από άντρες που προέρχονταν από ιδιαίτερα προνομιούχες οικογένειες. Ένας από τους συναδέλφους της δήλωσε πως είχε την αίσθηση ότι αυτό που την έκανε outsider δεν ήταν τόσο το γεγονός ότι ήταν γυναίκα, όσο το ότι προερχόταν από μια χαμηλότερη κοινωνική τάξη. Μια από τις πιο διεισδυτικές σκηνές του σεναρίου είναι αυτή μιας γυναίκας μόνης εν μέσω μιας θάλασσας αντρών: νιώθεις αμέσως αυτή την απομόνωση, αυτή τη μοναχικότητα. Η ίδια είχε πει άλλωστε ότι «το να είσαι πρωθυπουργός είναι μια μοναχική δουλειά», αλλά σα

Keywords
Τυχαία Θέματα