Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τον ΕΝΦΑ – Αφορολόγητο, συντελεστές και ΦΑΠ καθορίζουν το ύψος

Το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ απέστειλε ένα δελτίο, όπου έχει περιληπτικά όλα όσα θα ζητήσει από την κυβέρνηση να αλλάξει από το υπάρχον πλαίσιο, ώστε να υπάρξει, όπως τεκμαίρεται από τα σημεία, μικρότερη επιβάρυνση και να μη φανεί δυσβάσταχτο το απαιτούμενο ποσό.

Ρεπορτάζ: Άγγελος Μόσχοβας

Τα βασικά στοιχεία του σχεδίου της Χαρ. Τρικούπη προβλέπει μικρότερα ποσά από αυτά που προέβλεπε το πλαίσιο που είχε συγκροτηθεί από την κυβέρνηση.

Επιγραμματικά, γίνεται πάλι αναφορά στο μεικτό σχήμα

κύριου και συμπληρωματικού φόρου. Ο κύριος είναι προς όλους, ενώ ο συμπληρωματικός είναι παρόμοιος με τον ΦΑΠ και υπολογίζεται στο σύνολο της αξίας των αστικών ακινήτων στην κατοχή φυσικών και νομικών προσώπων με αφορολόγητο και προοδευτική κλίμακα για τα μεν και αναλογικό συντελεστή για τα δε.

Όπως επισημαίνει η ανακοίνωση, το ποσό που θα εισπραχθεί είναι το ίδιο, αλλά με ανακατανομή της είσπραξης, αφού όσοι πλήρωναν ήδη θα κληθούν να πληρώσουν λιγότερο, όσοι δεν πλήρωναν καθόλου, θα δώσουν ένα ποσό πολύ μικρό ώστε να μην υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση, ενώ όσοι έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία θα πληρώσουν παραπάνω, αλλά με αύξηση ως και 90% μικρότερη από αυτή που περιελάμβανε το προηγούμενο σχέδιο.

Για τα αγροτεμάχια η επιβάρυνση ως επί το πλείστον θα είναι ήσσονος σημασίας και δε θα ξεπερνά τις μερικές δεκάδες ευρώ στο χρόνο. Αρκετά λεφτά θα δώσουν όσοι έχουν κτίσμα ή οίκημα εντός του οικοπέδου, αφού θα πληρώσουν ξεχωριστά το κάθε ένα, αλλά με μεγαλύτερο συντελεστή αφορολόγητου, από 200 χιλιάδες σε 300.000 αντικειμενικής αξίας.

Περιληπτικά η πρόταση του ΠΑΣΟΚ εδώ.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα