«Η Λεπέν πλησιάζει»: Με τη λέξη «σοκ» υποδέχτηκε τη νίκη της Ακροδεξιάς ο γαλλικός Τύπος

Σε μια Γαλλία τραυματισμένη ακόμη από τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου και με την ανεργία να καλπάζει, οι φόβοι για την άνοδο της Ακροδεξιάς στη χώρα επιβεβαιώθηκαν με τον πλέον επίσημο τρόπο.

Η Γαλλία ξύπνησε το πρωί της Δευτέρας υπό το «σοκ» της ιστορικής νίκης του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου (FN) στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών, καθώς το κόμμα της Μαρίν Λεπέν εξασφάλισε την πρωτιά σε έξι από τις 13 περιφέρειες της

χώρας και το Σοσιαλιστικό Κόμμα απέσυρε τους υποψηφίους του από τις δύο πιο ευαίσθητες περιφέρειες, τη Νορ-Πα-ντε-Καλέ-Πικαρδία και την Προβηγκία-'Αλπεις-Κυανή Ακτή.

Τη λέξη «Σοκ» έχουν τίτλο στα πρωτοσέλιδά τους -κάτι σπανιότατο για τις δύο γαλλικές εφημερίδες- η (συντηρητική) Le Figaro και η (κομμουνιστική) L'Humanité.

Δεκαοκτώ μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2017, η εφημερίδα Le Parisien/Aujourd'hui en France βλέπει πλέον «Το Εθνικό Μέτωπο στις πόρτες της εξουσίας», ενώ για τη Libération, (το FN) «Πλησιάζει».

Το κόμμα της Λεπέν αναδείχτηκε ο μεγάλος νικητής, καθώς με καταγεγραμμένο το 95% των ψήφων συγκέντρωσε κατά μέσο όρο ένα ποσοστό της τάξης του 28,6%, αφήνοντας στη δεύτερη θέση το κόμμα του Νικολά Σαρκοζί με 27,4% και στην τρίτη τους σοσιαλιστές του Φρανσουά Ολάντ (23,5%). Η ανησυχία σε όλη την Ευρώπη έχει αποκτήσει πλέον... σάρκα και οστά.

Ο δεύτερος γύρος έχει προγραμματιστεί για τις 13 Δεκεμβρίου. Οι περιφερειακές εκλογές είναι η πρώτη εκλογική αναμέτρηση στη χώρα μετά τις πολύνεκρες τζιχαντιστικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου και η τελευταία πριν από τις προεδρικές του 2017.

Σάρωσε και η ανιψιά Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν

Το FN ήρθε πρώτο σε τουλάχιστον έξι περιφέρειες από τις 13, μεταξύ των οποίων τρεις βασικές περιοχές: στον βορρά (Νορ-Πα-ντε-Καλέ-Πικαρδία), όπου επικεφαλής του ψηφοδελτίου είναι η πρόεδρός του, στη νοτιοανατολική χώρα (Προβηγκία-Άλπεις-Κυανή Ακτή), όπου ηγείτο η ανιψιά της, Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν, και στην ανατολική περιφέρεια (Αλσατία-Καμπανία-Αρδέννες-Λορένη), με μπροστάρη τον υπεύθυνο στρατηγικής του κόμματος, Φλοριάν Φιλιπό.

Μαρίν Λεπέν και Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν έλαβαν αντίστοιχα 40,6% και 41,67% στις αντίστοιχες περιφέρειές τους.

Η 26χρονη Μαριόν δεν ξεπέρασε μόνο τη θεία, αλλά «συνέτριψε» τον 60χρονο υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών, για χρόνια δήμαρχο της Νίκαιας και πρώην υπουργό Κριστιάν Εστροζί, που συγκέντρωσε μόλις το 26,5%.

«Πρόκειται για ένα καταπληκτικό αποτέλεσμα» είπε η Μαρίν Λεπέν στις πρώτες της δηλώσεις μετά την ανάδειξη του Εθνικού Μετώπου ως νικητή των εκλογών. «Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για ποσοστά έως και 30%, το Εθνικό Μέτωπο θα είναι το πρώτο κόμμα χωρίς ανταγωνισμό», πρόσθεσε.

Στο νότο, η Μαρεσάλ-Λεπέν χαιρέτισε ένα «απολύτως ιστορικό ποσοστό», που σημαίνει «το τέλος ενός παλιού συστήματος».

Ήττα για Σαρκοζί και Ολάντ

Η νίκη Λεπέν μεταφράστηκε ως μεγάλη ήττα τόσο των Ρεπουμπλικάνων του Σαρκοζί και των κεντροδεξιών συμμάχων του που συγκέντρωσαν το 27% των ψήφων σε εθνικό επίπεδο, όσο και των Σοσιαλιστών του Ολάντ που δεν ξεπέρασαν το 23%: απέσπασαν δηλαδή έξι μονάδες λιγότερες σε σχέση με το 2010.

«Οι αληθινοί χαμένοι είμαστε εμείς. Απόψε είναι η ήττα του Σαρκοζί και το κατάλαβε» δήλωνε απογοητευμένος, κεντροδεξιός, πρώην υπουργός.

Η ήττα είναι ιδιαίτερα πικρή και για τους Σοσιαλιστές του Ολάντ, καθώς η παράταξή του γεύεται την πέμπτη συνεχόμενη εκλογική ήττα. «Θα μετανιώνουμε σε όλη μας τη ζωή τον διχασμό μας», λένε στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, διαπιστώνοντας την επείγουσα ανάγκη ανασυγκρότησης των δυνάμεων. «Είναι όμως κάτι τέτοιο εφικτό με το τωρινό δυναμικό;» διερωτούνται οι αναλυτές.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα ανακοίνωσε ότι αποσύρει τους υποψηφίους του τουλάχιστον από τις περιφέρειες του Νορ-Πα-ντε-Καλέ-Πικαρδία (Nord-Pas-de-Calais-Picardie) και Προβηγκία-Αλπεις-Κυανή Ακτή (Provence-Alpes-Cote d' Azur, PACA) στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών για να συμβάλει στη συγκρότηση ενός «ρεμπουμπλικανικού φράγματος», που θα κλείσει τον δρόμο στο ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο.

Είναι οι δύο περιφέρειες, στις οποίες επικεφαλής των ψηφοδελτίων του Εθνικού Μετώπου είναι οι δύο ηγερίες του κόμματος, η Μαρίν Λεπέν και η ανηψιά της και εγγονή του ιδρυτή του.

«Όχι» σε συμμαχία από τον Σαρκοζί

Νωρίτερα και αμέσως μετά την ανακοίνωση των εκλογικών προβλέψεων, ο Νικολά Σαρκοζί και ηγέτης της δεξιάς αντιπολίτευσης έσπευσε να αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο συμμαχίας με τη γαλλική αριστερά στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών για τη συγκρότηση κοινού μετώπου κατά της άκρας δεξιάς.

Ο Νικολά Σαρκοζί απέκλεισε το ενδεχόμενο οποιασδήποτε «ένωσης ή απόσυρσης» ψηφοδελτίων του κόμματός του «Οι Ρεπουμπλικανοί», το οποίο δήλωσε ότι αποτελεί «την μόνη δυνατή εναλλακτική λύση» στις περιοχές όπου κινδυνεύει να κυριαρχήσει το Εθνικό Μέτωπο.

Το σίγουρο είναι ότι ριζώνει πλέον ένα τριμερές κομματικό σύστημα στην πολιτική ζωή της Γαλλίας, με το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο, δίπλα στη δημοκρατική δεξιά των Ρεπουμπλικανών του Σαρκοζί και τους Σοσιαλιστές.

Στο σύνολο της μητροπολιτικής Γαλλίας, το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν έλαβε 28,42%, ποσοστό 2,5 φορές υψηλότερο από το αντίστοιχο 11,42% του πρώτου γύρου που είχε συγκεντρώσει στις περιφερειακές του 2010.

Από το 2012 και μετά η πορεία της ακροδεξιάς υπήρξε εντυπωσιακά ανοδική: στις προεδρικές του 2012 η Μαρίν Λεπέν συγκέντρωσε 17,9%, στις ευρωεκλογές 25%, ποσοστό που ξεπέρασε στις νομαρχιακές που ακολούθησαν και σήμερα προσεγγίζει το 30%.

Με αυτά τα δεδομένα οι αναλυτές αναγνωρίζουν ότι η ψήφος στην Λεπέν δεν μπορεί πλέον σήμερα να θεωρηθεί ως ψήφος διαμαρτυρίας, αλλά μάλλον ως ψήφος αποδοχής.

Σύμφωνα με τον δημογράφο Ερβέ Λε Μπρα πρόκειται για μια ψήφο που μοιάζει με «κλήρωση λαχείου»: οι Γάλλοι δείχνουν διατεθειμένοι να δοκιμάσουν, γιατί όχι, αυτό που δεν έχουν ακόμα δοκιμάσει. Ακούν τα μηνύματα, πειστικά ή μη, επιχειρούν όμως, «έστω και εάν δεν πολυξέρουν το που θα τους βγάλει».

The post «Η Λεπέν πλησιάζει»: Με τη λέξη «σοκ» υποδέχτηκε τη νίκη της Ακροδεξιάς ο γαλλικός Τύπος appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα