Η κυβερνητική «μετάφραση» του ασφαλιστικού

17:14 5/1/2016 - Πηγή: KoolNews

«Βασική σκέψη της κυβερνητικής πρότασης για το ασφαλιστικό είναι η διάσωση της κοινωνικής ασφάλισης με κυρίαρχο στοιχείο ένα ποσό εθνικής σύνταξης για όλους που ορίζεται στα 384 ευρώ» επισημαίνουν κυβερνητικοί κύκλοι σε μια προσπάθεια να διασκεδάσουν τις αρνητικές εντυπώσεις που προκάλεσε η δημοσιοποίηση των ελληνικών προτάσεων προς τους δανειστές για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Γράφει ο Παύλος Ελευθερόπουλος

Με προτροπή του ίδιου του πρωθυπουργού κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης αλλά και του κόμματος έχουν ξεκινήσει ήδη μια επικοινωνιακή αντεπίθεση με σκοπό να αναδείξουν

τα θετικά – όπως υποστηρίζουν – χαρακτηριστικά του «σχεδίου διάσωσης» του Ασφαλιστικού μας συστήματος κάνοντας λόγο για εξασφάλιση της αρχής της ισονομίας και δίκαιη κάλυψη κάθε απασχολούμενου και ασφαλισμένου με βάση το χρόνο που έχει εργαστεί. «Παραπλανούν όσοι μιλούν για μειώσεις στις νέες χαμηλές και μεσαίες συντάξεις λόγω του ποσοστού αναπλήρωσης» υποστηρίζουν κυβερνητικοί κύκλοι επισημαίνοντας πως για συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ, αλλά και ως τα 1.700 ευρώ, «θα είναι μεγαλύτερη η αναπλήρωση, μιας και θα φτάνει ως το 60%».

Δεν θα υπάρξουν νέες μειώσεις στις συντάξεις υποστήριξε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας χθες βράδυ στην ΕΡΤ, ενώ δήλωσε ότι ταυτίζεται σε αυτή τη μάχη, με τον τρόπο που μπορεί, και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στην ΕΡΤ, ανέφερε οι δύο βασικές καινοτομίες της μεταρρύθμισης, θα είναι πρώτον ότι θα υπάρχουν ενιαίοι κανόνες για όλους και δεύτερον ότι καθιερώνεται η εθνική σύνταξη που δεν χρηματοδοτείται από τις εισφορές, αλλά από τη φορολογία. Πρόσθεσε δε ότι η εθνική σύνταξη αποτελεί βάση και ότι θα τη δικαιούνται και ασφαλισμένοι που δεν είχαν σταθερή εργασία ακόμη και αν εργάστηκαν για 15 χρόνια, ενώ τη χαρακτήρισε καλύτερη και δικαιότερη από το ΕΚΑΣ.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος σημείωσε ότι οι «οροφές» που τίθενται για όσους έχουν πάνω από μία συντάξεις είναι πολλαπλάσιες της εθνικής σύνταξης, είτε στο εξαπλάσιο, είτε στο οκταπλάσιο. Στο θέμα των εργοδοτικών εισφορών, ο κ. Πετρόπουλος τόνισε ότι στο πρόσφατο παρελθόν «έχουμε χάσει το λογαριασμό με τις μειώσεις που είχαν κάνει». Στόχος είναι να συλλεχθούν 525 εκατ. ευρώ για να αποφευχθεί οποιαδήποτε μείωση στις επικουρικές και για να γίνει αυτό θα επιβληθεί αύξηση κατά μία ποσοστιαία μονάδα στην πλευρά του εργοδότη και μισή στην πλευρά του εργαζόμενου.

Αναφερόμενος στην Εθνική Σύνταξη των 384 ευρώ, επανέλαβε ότι πρόκειται για το 60% του ενδιάμεσου εισοδήματος, που προσδιορίζει και το όριο της αξιοπρεπούς διαβίωσης. Σε αυτό εάν προστεθούν οι επιπλέον συντάξιμες αποδοχές που είναι απαραίτητες, «μιλάμε για ένα επίπεδο σύνταξης πάρα πολύ ψηλά» σημείωσε ο κ.Πετρόπουλος. Το μέγεθός της μόνο θα αυξάνεται όταν υπάρχει ανάπτυξη, δεν θα «μεταβάλλεται», ξεκαθάρισε. Θύμισε μάλιστα ότι ο 3863 είχε τέτοιες πρόνοιες, συνδέοντας τις συντάξιμες αποδοχές με τον πληθωρισμό και το μέγεθος του ΑΕΠ.

Για υποκρισία και η ανευθυνότητα της αντιπολίτευσης απέναντι στην μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση για την διάσωση του ασφαλιστικού συστήματος και του επιπέδου ζωής των συνταξιούχων δεν έχει προηγούμενο, αναφέρει χαρακτηριστικά σε γραπτή δήλωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος. Σύμφωνα με την Όλγα Γεροβασίλη «στόχος της κυβέρνησης είναι ακριβώς η αποφυγή ενός νέου αδιεξόδου που θα οδηγήσει σε νέες οριζόντιες μειώσεις στο εγγύς μέλλον». Βασική σκέψη της κυβερνητικής πρότασης είναι η διάσωση της κοινωνικής ασφάλισης, με μία μεγάλη σύγκρουση με την νεοφιλελεύθερη σκέψη, σημειώνουν κυβερνητικοί κύκλοι μιας και με το συγκεκριμένο σχέδιο «εξασφαλίζονται και οι μακροχρόνια άνεργοι με τα ελάχιστα μίας αξιοπρεπούς διαβίωσης, καλύπτονται δίκαια απασχολούμενοι και ασφαλισμένοι με βάση το χρόνο εργασίας και εξασφαλίζεται η ισονομία».

The post Η κυβερνητική «μετάφραση» του ασφαλιστικού appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα