Η Κέρκυρα φοράει τα «καλά της» και σπάει κανάτες!

19/04/2014: Με φόντο τα περίφημα καντούνια, τα στενά πλακόστρωτα σοκάκια της παλιάς πόλης, τα ενετικά αρχοντικά και μια φύση που φοράει τα καλά της, το Πάσχα στην Κέρκυρα τα συνδυάζει όλα: κατανυκτική ατμόσφαιρα, ανοιξιάτικο τοπίο και φυσικές ομορφιές, έθιμα και παραδόσεις που δε συναντάμε πουθενά αλλού. Είναι μια μεγάλη γιορτή στην οποία συνυπάρχουν αρμονικά η ορθόδοξη χριστιανική πίστη και η καταλυτική παρουσία του προστάτη της,

Αγίου Σπυρίδωνα, οι βενετσιάνικες επιρροές και η τοπική κουλτούρα, σε ένα ανοιξιάτικο τοπίο μοναδικής ομορφιάς και μυσταγωγίας.

Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί, στην Παναγία των Ξένων, πραγματοποιείται το έθιμο του τεχνητού σεισμού, ως αναπαράσταση του σεισμού μετά την Ανάσταση που περιγράφεται στο Ευαγγέλιο και γίνεται μια ακόμη λιτανεία του σεπτού σκηνώματος του αγίου Σπυρίδωνα, μαζί με την περιφορά του επιταφίου της εκκλησίας του Αγίου. Στις 11 πριν το μεσημέρι, όταν οι καμπάνες αναγγέλλουν την πρώτη Ανάσταση, λαμβάνει χώρα το εντυπωσιακό έθιμο με τις κανάτες. Οι Κερκυραίοι, ρίχνουν από τα παράθυρα και τα μπαλκόνια τους λεγόμενους «μπότηδες», δηλαδή πήλινες κανάτες, γεμάτες με νερό. Λέγεται ότι το έθιμο προήλθε από τους Ενετούς, οι οποίοι συνήθιζαν την Πρωτοχρονιά να πετούν από τα παράθυρά τους παλιά αντικείμενα, για να τους φέρει ο νέος χρόνος καινούργια, ενώ σύμφωνα με μια άλλη εξήγηση, με το σπάσιμο των κανατών και τους κρότους, επιταχύνεται ο ερχομός της Άνοιξης.

Mετά το σπάσιμο των κανατιών, οι Φιλαρμονικές παίζουν χαρούμενα εμβατήρια στους δρόμους της πόλης, ενώ στην «Πίνια», το παλιό εμπορικό κέντρο της πόλης, αναβιώνει το έθιμο της «μαστέλας», κατά το οποίο ένα βαρέλι στολίζεται με μυρτιές και κορδέλες και οι περαστικοί καλούνται να ρίξουν σε αυτό κέρματα για το καλό. Το βράδυ, ντόπιοι και ξένοι, συρρέουν κατά χιλιάδες στις κεντρικές πλατείες της Πόλης και των χωριών, για την Ανάσταση που γιορτάζεται με ξεχωριστή λαμπρότητα.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα