Η γυναίκα που διέλυσε τον μύθο του Μουρίνιο

Ή τον λατρεύεις ή λατρεύεις να τον μισείς. Μέση κατάσταση δεν υπάρχει όταν πρόκειται για τον Ζοζέ Μουρίνιο και την φετινή χρονιά αυτοί που χαίρονται να τον βλέπουν να αποτυγχάνει έχουν χτυπήσει… τζακ ποτ. Το «έχασε πάλι ο Μουρίνιο» κοντεύει να γίνει η πιο συνήθης φράση στην ποδοσφαιρική πιάτσα κι όλοι, φαν και εχθροί, προσπαθούν να εξηγήσουν το, φαινομενικά, ανεξήγητο. Τι συμβαίνει με την φετινή Τσέλσι;

Γράφει η Ευγενία Κουντούρη

Η απάντηση είναι πολύ απλή. Φταίνε τα βουντού της Εύα Καρνέιρο. Της πανέμορφης, πρώην, γιατρού της Τσέλσι που δέχτηκε φραστική,

σεξιστική, επίθεση από τον Μουρίνιο στην πρεμιέρα της Πρέμιερ Λίγκ, επίθεση που τελικά οδήγησε και στην απομάκρυνση της από την ομάδα. Σας φαίνεται αστεία αυτή η εξήγηση για την κατάρρευσης της περσινής πρωταθλήτριας του Αγγλικού πρωταθλήματος; Για να δούμε πως καταλήγουμε εκεί.

Τι δεν εξηγείται

Καταρχήν η Τσέλσι είναι μία ομάδα που δεν άλλαξε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Δεν είχε καμία σημαντική και ουσιαστική αποχώρηση, δεν είχε καμία σημαντική προσθήκη. Οι ίδιοι παίκτες που πέρυσι έκαναν… περίπατο στην Πρέμιερ Λιγκ είναι αυτοί πάνω στους οποίους στηρίζεται και φέτος ο Πορτογάλος τεχνικός.

Δεν υπήρξαν καν σοβαροί τραυματισμοί. Εάν για παράδειγμα η Τσέλσι είχε αναγκαστεί για ένα σημαντικό αριθμό αγώνων να χάσει έναν παίκτη σαν τον Αζάρ, ή τον Φάμπρεγκας ή τον Ντιέγκο Κόστα, άντε και να λέγαμε πως αυτό ήταν αρκετό ώστε να αλλάξει την χημεία της ομάδας, να φέρει αναταραχή και συνεπώς να εξηγεί την κατάρρευση. Ούτε κάτι τέτοιο όμως έχει συμβεί.

Τι φταίει λοιπόν; Είναι φανερό πως πέρα από τον Τύπο, την απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα δεν έχει βρει ούτε ο ίδιος ο Μουρίνιο. Αρχικά τα έβαλε με τους παίκτες του. Άφησε στον πάγκο τον Αζάρ, τον ποδοσφαιριστή για τον οποίο πέρυσι έλεγε πως είναι το ίδιο σημαντικός με τον Ρονάλντο και τον Μέσι. Στη συνέχεια έβγαλε από την ομάδα τον Φάμπρεγκας με σκοπό να τον… συνεφέρει. Έκανε «γυμνάσια» στον Μάτιτς βάζοντας τον αλλαγή και αντικαθιστώντας τον μετά από 20 λεπτά.

Και μπορεί στην Ρεάλ να είχε λειτουργήσει το «τρικ», να κατάφερε να επιβιώσει και να βγει τελικά από πάνω όταν «έφαγε» την μέχρι τότε σημαία της ομάδας, τον Κασίγιας, στην Τσέλσι όμως το κόλπο δεν έπιασε. Η ομάδα δεν συνήλθε, ενώ στον αγγλικό τύπο γράφτηκε ευθέως πως με μπροστάρη τον Φάμπρεγκας οι παίκτες της Τσέλσι θέλουν να τον… φάνε. Μήπως είναι αυτή λοιπόν η εξήγηση της κατάρρευσης; Η επιθυμία των παικτών να τον «τελειώσουν»; Όχι.

Καταρχήν έγινε ξεκάθαρο από το σύνολο των ποδοσφαιριστών, μετά τον αγώνα με την Ντιναμό Κιέβου, ότι τον στηρίζουν. Βγήκαν και δήλωσαν ξεκάθαρα πως τη λύση η ομάδα θα την βρει ΜΕ τον Μουρίνιο και πως θα είναι λάθος η απομάκρυνση του. Δεν χρειαζόταν βέβαια καν να μιλήσουν οι παίκτες για να διαπιστώσουμε τις προθέσεις τους. Όσοι παρακολούθησαν τον αγώνα με την Στόουκ θα είδαν και την υπερπροσπάθεια που έκαναν για να πάρουν το ματς.

Έχασαν ένα καράβι γκολ. Πίεζαν συνεχώς, είχαν δοκάρια, χαμένα τετ α τετ, αλλά πολύ απλά η μπάλα δεν έμπαινε στο πλεχτό. Με κανέναν τρόπο κι όσο κι αν προσπαθούσαν οι άμοιροι ποδοσφαιριστές της Τσέλσι δεν κατάφερναν να φτάσουν στον στόχο τους.

Φταίει η διαιτησία;

Αφού λοιπόν ο Μουρίνιο σταμάτησε να ρίχνει (έστω και έμμεσα) την ευθύνη στους ποδοσφαιριστές του, μετά τα έβαλε με την διαιτησία. Είναι πραγματικά μυθικά τα όσα έχει κάνει φέτος, πράγματα που θα έκαναν ακόμα και τον Σούλη Παπαδόπουλο να ντραπεί. Έχει ήδη πληρώσει πρόστιμο 40.000 λίρες κι είδε το ματς με την Στόουκ από το σπίτι του, λόγω τιμωρίας, αφού στο ημίχρονο του αγώνα με την Γουέστ Χαμ επιτέθηκε στον διαιτητή της αναμέτρησης Τζον Μος:

«Όταν εγώ και οι συνάδελφοί μου αφήσαμε τον αγωνιστικό χώρο στο ημίχρονο, τη στιγμή που μπαίναμε στη φυσούνα για να φτάσουμε στα αποδυτήρια, ο προπονητής της Τσέλσι, ο κύριος Μουρίνιο, μας περίμενε προφανώς εκνευρισμένος και άρχισε με επιθετικότητα να μας κάνει ερωτήσεις για τις αποφάσεις μας στο πρώτο μέρος

Δεν μπήκα σε διάλογο μαζί του και του ζήτησα να κάτσει στην είσοδο του δωματίου μου συνοδευόμενος από τον Σάιμον Σάτον, τον άνδρα ασφαλείας της Γουέστ Χαμ. Ο κύριος Μουρίνιο με ρώτησε για ένα τάκλιν, ένα οφσάιντ και μία απομάκρυνση πάνω στη γραμμή» ανέφερε ο διαιτητής στο φύλλο αγώνα που «έκαψε» τον Πορτογάλο τεχνικό και συνέχιζε:

«Του έδωσα σύντομες απαντήσεις στις ερωτήσεις του. Ακολούθως του ζήτησα να φύγει από τα αποδυτήρια. Αρνήθηκε. Του το ζήτησα ξανά. Αφού αρνήθηκε πάλι, ζήτησα από τον κύριο Σάτον να τον συνοδεύσει έξω από το δωμάτιο.

Σε εκείνο το σημείο ο κύριος Μουρίνιο έγινε πολύ επιθετικός. Φώναξε ότι "εσείς οι γ@μημένοι διαιτητές είστε αδύνατοι... Ο Βενγκέρ έχει δίκιο για σένα... είσαι ένας γ@μημένος αδύνατος. Συμβούλεψα τον κύριο Μουρίνιο να μην κάτσει στον πάγκο στο δεύτερο ημίχρονο εξαιτίας των πράξεών του».

Φταίει λοιπόν η διαιτησία; Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι τον «καθάρισαν σαν αυγό» σε ένα ή ακόμα και σε δύο παιχνίδια, αυτό σε καμία περίπτωση δεν εξηγεί την ολική κατάρρευση της ομάδας – μοντέλο του περσινού πρωταθλήματος. Ο Μουρίνιο είναι φανερό πως, πολύ απλά, προσπαθεί να σώσει τα … άσωστα και τα βάζει με όλους προκειμένου να βρει άλλοθι.

Η σχέση λατρείας που έγινε σχέση μίσους

Αφού λοιπόν τα έβαλε αρχικά με τους παίκτες του και στην συνέχεια με τους διαιτητές ήρθε και η σειρά του Αγγλικού τύπου. Οι Άγγλοι δημοσιογράφοι είναι σκληροί. Είναι συχνά αδυσώπητοι. Τον Μουρίνιο όμως κυριολεκτικά τον λάτρευαν. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως ο Τύπος τον καθιέρωσε ως τον «Special one», δηλαδή ως τον «έναν και μοναδικό». Οι Άγγλοι ενδιαφέρονται κυρίως για το σόου κι ο Μουρίνιο ήταν… μαέστρος στο να κάνει το ποδόσφαιρο - θέαμα. Οι δηλητηριώδεις ατάκες του και η ίντριγκα που δημιουργούσε με αυτές έδιναν θέματα και σύσσωμος ο τύπος πανηγύρισε πριν από τρία χρόνια την επιστροφή του.

Ανάλογη ήταν και η διάθεση του Πορτογάλου απέναντι στους εκπροσώπους του Τύπου. Είχε μάλιστα δηλώσει ευτυχισμένος που βρισκόταν και πάλι κοντά τους μετά το πέρασμα του από Ισπανία και Ιταλία. Η πρώτη «ρήξη» ήρθε στην πρεμιέρα. Εάν οι Άγγλοι αγαπούσαν κάποιον περισσότερο από τον Μουρίνιο στην Τσέλσι, αυτή ήταν η σέξι γιατρός της ομάδας, Εύα Καρνέιρο.

Την επίθεση προς το πρόσωπο της και τελικά την απομάκρυνση της, δεν την δέχτηκαν σιωπηρά και ο τεχνικός της ομάδας του Λονδίνου δέχτηκε σκληρή κριτική για το συγκεκριμένο θέμα. Αυτό όμως ήταν μόνο το ξεκίνημα της κόντρας. Η Τσέλσι βρέθηκε να χάνει το ένα ματς πίσω από το άλλο, οι δημοσιογράφοι καυτηρίαζαν τις ήττες, ενώ ένα πρόσφατο θέμα της Daily Mail που έδειχνε σε βίντεο τον Μουρίνιο να σπρώχνει έναν έφηβο οπαδό της Τσέλσι, έφερε το μεγάλο ξέσπασμα του Πορτογάλου.

Αρνείται να μιλήσει πλέον στα ΜΜΕ κι όταν αναγκάζεται να το κάνει από τους κανονισμούς φροντίζει να τους ξεκαθαρίσει πως η σχέση τους πλέον έχει διαλυθεί. «Δεν θα ξαναπάρετε από μένα καλούς και αστείους τίτλους. Θα φερθώ στα αφεντικά σας όπως μου φαίνονται αυτοί. Κανένα σεβασμό. Κανένα σεβασμό» τους είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη τύπου που έγινε στο προπονητικό κέντρο της ομάδας.

Η χειρότερη χρονιά της προπονητικής του ιστορίας

Το μόνο δεδομένο της φετινής χρονιάς για τον Μουρίνιο είναι πως πρόκειται για την χειρότερη χρονιά της προπονητικής του καριέρας. Και μιλάμε για μία τεράστια σε διάρκεια και επιτυχίες καριέρα. Δεν είναι ένας προπονητής που δούλεψε σε μία ομάδα δυο – τρία χρόνια έκανε κάποιες επιτυχίες και άρα μπορούμε να υποθέσουμε πως ίσως και να τον μετρήσαμε λάθος. Μπορεί να είναι προκλητικός στην συμπεριφορά του, συχνά αντιπαθητικός, αλλά είναι ένας καλός προπονητής.

Την φετινή σεζόν όμως σπάει κάθε αρνητικό ρεκόρ. Έχει φτάσει τις 7 ήττες σε 12 παιχνίδια πρωταθλήματος, κάτι που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ για τον ίδιο, αφού ισοφάρισε τις ήττες (7) που είχε στο παρελθόν αλλά σε ολόκληρο πρωτάθλημα κι όχι σε 12 μόνο αγωνιστικές.

Επιπλέον για πρώτη φορά ο Μουρίνιο έχασε τρία συνεχόμενα παιχνίδια πρωταθλήματος, κάτι που έχει να συμβεί μάλιστα στην Τσέλσι 16 ολόκληρα χρόνια.

Η ομάδα του βρίσκεται στην 15η θέση της βαθμολογίας. Ο Πορτογάλος δεν έχει βρεθεί ποτέ και με καμία ομάδα τόσο κοντά στην ζώνη του υποβιβασμού. Ζει πρωτόγνωρες στιγμές στην καριέρα του και καθόλου, μα καθόλου ευχάριστες.

Δύο πράγματα φαίνεται να «σώνουν» μέχρι στιγμής τον Μουρίνιο. Η τεράστια αποζημίωση και οι έλλειψη προφανών λύσεων για να τον αντικαταστήσουν στον πάγκο, αλλά και η λατρεία που του έχουν οι οπαδοί της Τσέλσι, που συνεχίζουν να τον βλέπουν ως αυτόν που οδήγησε την ομάδα από την αφάνεια στην δόξα.

Πως καταλήγουμε στην Εύα Καρνέιρο

Τι φταίει λοιπόν για την κατάρρευση της φετινής Τσέλσι και του μύθου του Ζοζέ Μουρίνιο; Στην Αγγλία κυκλοφορεί πλέον ως αστείο, πως αιτία είναι τα … βουντού της Εύα Καρνέιρο. Η εντυπωσιακή γιατρός είχε δεχτεί επίθεση από τον Πορτογάλο στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος όταν μπήκε στον αγωνιστικό χώρο για να δώσει τις πρώτες βοήθειες στον Αζάρ.

Το ματς με την Σουόνσι ήταν στο 2-2 (που ήταν και το τελικό σκορ), ο Αζάρ βρέθηκε στο έδαφος και η γιατρός μπήκε στο γήπεδο με αποτέλεσμα ο παίκτης να χρειαστεί στην συνέχεια να βγει εκτός αγωνιστικού χώρου, όπως προβλέπεται από τους κανονισμούς. Ο Μουρίνιο εκνευρίστηκε και η κάμερα τον έπιασε να την χαρακτηρίζει, μεταξύ άλλων, τσούλα (slut). Μάλιστα ο εκνευρισμός του ήταν τέτοιος που ζήτησε και τον παραγκωνισμό της από την ομάδα, ο οποίος οδήγησε στην απομάκρυνση της μετά από τρεις εβδομάδες. Από εκείνη την στιγμή λοιπόν ο Ζοζέ δεν έχει δει άσπρη μέρα. Έχει χάσει τον έλεγχο, έχει χάσει την ψυχραιμία του και χάνει έναν – έναν και τους αγωνιστικούς του στόχους.

Είναι όντως τα μάγια της Καρνέιρο η αιτία; Μήπως απλά του γύρισαν μπούμερανγκ τα mind games που έπαιξε στους παίκτες του στο ξεκίνημα τις σεζόν και μετά τις πρώτες αποτυχίες; Φταίει η διαιτησία ή μήπως ο Τύπος;
Δύσκολο να καταλήξουμε κάπου. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο μύθος του καταρρίπτεται. Κι όσοι λατρεύουμε να τον μισούμε θα συνεχίσουμε να διασκεδάζουμε κάθε φορά που... «πάλι έχασε ο Μουρίνιο»…

The post Η γυναίκα που διέλυσε τον μύθο του Μουρίνιο appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα