Η ΕΛ.ΑΣ. εξάρθρωσε μαφιόζικη οργάνωση εκβιαστών, που είχε πλοκάμια στην αστυνομία

Τρεις αστυνομικοί κατηγορούνται ως μέλη μαφιόζικων οργανώσεων που εκβίαζαν και απειλούσαν τουλάχιστον 150 καταστήματα σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Τρεις πολυμελείς σπείρες εξάρθρωσε το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής, που είχαν «ρημάξει» μικροεπιχειρηματίες, από περιπτεράδες μέχρι ιδιοκτήτες φούρνων της γειτονιάς. Στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης συνελήφθησαν 21 άτομα, μεταξύ των οποίων και τα αρχηγικά στελέχη, ενώ σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος συνολικά 76 ατόμων - εκ των οποίων τα 37 ως βασικά μέλη και τα 39 ως περιφερειακά.

Τα αρχηγικά μέλη της

πρώτης ομάδας είναι ένας 46χρονος δάσκαλος πολεμικών τεχνών και ένας 35χρονος που «επόπτευαν» 12 άτομα. Το κύκλωμα των μαφιόζων πουλούσε προστασία σε περισσότερα από 30 καταστήματα, στις περιοχές Βύρωνα, Καλλιθέας, Κουκακίου, Νέου Κόσμου, Γαλατσίου, Δάφνης και Αγίου Δημητρίου.

Η δεύτερη ομάδα είχε ως «αρχηγούς» έναν 39χρονο Αλβανό υπήκοο και έναν 33χρονο Έλληνα. Με ακόμη πέντε μέλη και εκβίαζαν 50 καταστήματα σε Ηλιούπολη, Γλυφάδα, Ζωγράφου, Γκάζι, Ψυρρή και Κεραμεικό. Η τρίτη ομάδα είχε τέσσερις αρχηγούς και 13 μέλη, που πωλούσε προστασία σε 70 καταστήματα σε όλη την Αττική.

Σε ρόλο «ποντικών»

Ο ρόλος των τριών αστυνομικών, που υπηρετούν σε τροχαία και αστυνομικά τμήματα, έχει διασαφηνιστεί επακριβώς από τους συναδέλφους τους του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών. Το βασικό τους «καθήκον» ήταν η παροχή πληροφοριών στους «αρχηγούς» των εκβιαστικών ομάδων σχετικά με τις έρευνες της Αστυνομίας.

Αναβαθμισμένο ρόλο είχε ένας από τους τρεις, που φαίνεται να είχε και ρόλο «εισπράκτορα». Οι τρεις οργανώσεις συνεργάζονταν, μοίραζαν τις περιοχές δραστηριοποίησης και τα καταστήματα στα οποία παρείχαν προστασία.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., οι τρεις οργανώσεις συνεργάζονταν μεταξύ τους, μοίραζαν τις περιοχές δραστηριοποίησης και τα καταστήματα στα οποία παρείχαν προστασία, ενώ είχαν μέλη τα οποία ενεργούσαν από κοινού κατά την προσέγγιση των καταστηματαρχών και την είσπραξη της «προστασίας».

Οι κακουργηματικές πράξεις που διέπραξαν οι κατηγορούμενοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν είχαν καμία επαγγελματική δραστηριότητα, διακρίνονταν από αυξημένη απαξία και αντικοινωνικότητα, ενώ όλα τα μέλη είναι σεσημασμένα για ομοειδείς πράξεις (εκβιάσεις, ναρκωτικά, όπλα κ.τ.λ.).

Όπως λένε οι αστυνομικοί, πρόκειται για ιδιαίτερα βίαια άτομα, που δεν δίσταζαν να χτυπήσουν άτομα και να προκαλέσουν επικίνδυνες σωματικές βλάβες με τη χρήση αντικειμένων (σιδηρογροθιές), ακόμα και για ασήμαντους λόγους.

Επιπλέον αναζητούνται 55 άτομα, εκ των οποίων, μέχρι στιγμής, έχουν ταυτοποιηθεί τα 22. Πρόκειται για 15 Έλληνες ηλικίας από 22 έως 60 ετών, τρεις γυναίκες με ελληνική υπηκοότητα ηλικίας 32, 45 και 54 ετών, και τέσσερις υπηκόους Αλβανίας ηλικίας 32, 32, 39 και 47 ετών.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε ποινική δικογραφία -κακουργηματικού χαρακτήρα- για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της εκβίασης κατ’ επάγγελμα, της κλοπής, της μαστροπείας, της πλαστογραφίας, της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου κ.λ.π.

Πηγή: Έθνος

The post Η ΕΛ.ΑΣ. εξάρθρωσε μαφιόζικη οργάνωση εκβιαστών, που είχε πλοκάμια στην αστυνομία appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα