Η ΕΚΤ αποκαλύπτει: Θα λάβουμε αντισυμβατικά μέτρα για την στήριξη της οικονομίας

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι προανήγγειλε χαμηλά βασικά επιτόκια, ανησυχητικά χαμηλό πληθωρισμό και ασθενική ανάκαμψη για τα επόμενα δύο χρόνια αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης περαιτέρω, μη συμβατικών μέτρων ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας.Σε περίπτωση που οι αποπληθωριστικές πιέσεις συνεχιστούν ή επιδεινωθούν η λήψη των μέτρων δείχνει αναγκαία σύμφωνα με ρεπορταζ του Νίκου Χρυσολωρά για την εφημερίδα Καθημερινή. Τα μη συμβατικά αυτά μέτρα θα μπορούσαν, στην εσχάτη

των περιπτώσεων, να περιλαμβάνουν αρνητικά επιτόκια ή ακόμη και την αγορά τραπεζικών ή κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, χωρίς όρους.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε χθες να διατηρήσει το βασικό επιτόκιο στα ιστορικά χαμηλά του 0,25%, με τον κ. Ντράγκι να επισημαίνει ότι χρειάζεται χρόνος για να αποδώσουν καρπούς οι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής, αναφερόμενος στη μείωση των επιτοκίων του περασμένου μήνα. Η πρόβλεψη της ΕΚΤ είναι ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα περιοριστεί στο 1,1% το 2014 και στο 1,5% το 2015, δηλαδή πολύ χαμηλότερα από τον επίσημο στόχο της ΕΚΤ για πληθωρισμό «χαμηλότερα από, αλλά κοντά στο 2%». Το γεγονός αυτό συνεπάγεται, σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι, ότι τα βασικά επιτόκια «θα παραμείνουν στα σημερινά ή σε χαμηλότερα επίπεδα, για όσο χρειαστεί, και η νομισματική πολιτική θα είναι χαλαρή», αναφέρει η Καθημερινή.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης αναφέρθηκε επίσης «ποσοτικής χαλάρωσης», κατά το αμερικανικό πρότυπο, δηλαδή της απευθείας αγοράς τραπεζικών ή κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, στη δευτερογενή αγορά, ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα. Αντιθέτως, ο κ. Ντράγκι απέκλεισε, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, το ενδεχόμενο άμεσης παρέμβασης της Φρανκφούρτης ώστε να μειωθεί η ισοτιμία του ευρώ, υποστηρίζοντας ότι οι ηγέτες των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου (G20) έχουν ταχθεί κατά τέτοιων παρεμβάσεων.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το ρεπορταζ, το σήμα που εξέπεμψε η Φρανφκούρτη είναι ότι δεν θα επιτρέψει να παγιδευθεί στον φαύλο κύκλο του αποπληθωρισμού και της ασθενικής ανάπτυξης που σημάδεψε την ιαπωνική οικονομία τη δεκαετία του 1990. Μολονότι ο κ. Ντράγκι επέμεινε πως η Ευρωζώνη σήμερα έχει πολλές διαφορές με την Ιαπωνία του 1990, διαβεβαίωσε ότι τα μέλη του Δ.Σ. της τράπεζας έχουν «πλήρη επίγνωση των κινδύνων που συνεπάγεται μια παρατεταμένη περίοδος χαμηλού πληθωρισμού».

Αφησε μάλιστα σαφέστατες αιχμές κατά του επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας (Bundesbank), Γενς Βάιντμαν, ο οποίος είχε αντιδράσει και μειοψηφήσει τον προηγούμενο μήνα στην απόφαση για τη μείωση των επιτοκίων, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού. «Ο καθένας μπορεί να έχει τις απόψεις του, αλλά τα γεγονότα και η πραγματικότητα δικαίωσαν τις αποφάσεις μας», τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης.

Φωτογραφία Eurokinissi

Δημοσίευση by Koolnews.gr.
Keywords
Τυχαία Θέματα