Η απολογία Κάντα οδηγεί τη γερμανική εισαγγελία σε νέα προκαταρκτική για μίζες

09:49 9/2/2014 - Πηγή: KoolNews

Στην Εισαγγελία Διαφθοράς στην Αθήνα επαφύεται πλέον η Εισαγγελία του Μονάχου για να αποκαλυφθεί αν και κατά πόσο έγιναν παράνομες πληρωμές στην πώληση των αρμάτων μάχης «Leo-2» (Λέοπαρντ) προς την Ελλάδα. Η αρχική έρευνα της Εισαγγελίας του Μονάχου για τα έτη 2004 - 2006, με βασικό ύποπτο ένα τότε στέλεχος της KMW, δεν είχε δείξει κάτι, αλλά η απολογία του Αντώνη Κάντα αναζωπυρώνει την έρευνα.Με βάση την πρώτη απολογία του Αντώνη Κάντα,

η γερμανική εισαγγελία διεξάγει νέα προκαταρκτική και ταυτόχρονα ανταποκρίνεται στο αίτημα της Εισαγγελίας Διαφθοράς στην Αθήνα για δικαστική συνδρομή.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή στην έντυπη της έκδοση, στέλεχος της KMW που ήταν στις διαπραγματεύσεις ισχυρίζεται ότι «Εμείς δεν κάναμε τέτοιες πληρωμές». «Υποστήκαμε διεξοδική εξέταση της πρότασής μας και δώσαμε το υψηλότερο ποσοστό συμπαραγωγής». Παράλληλα, ο κ. Θωμά Λιακουνάκο λέει στην Καθημερινή ότι το ποσό που έβαλε η εταιρεία Axon στα ταμεία της, από την κυρία σύμβαση, είναι 26 εκατ. ευρώ. Οι εισαγγελικές πηγές βρίσκουν αυτό το ποσό μικρό σε σχέση με το μέγεθος της σύμβασης (1,47% της σύμβασης), αν και ο κ. Λιακουνάκος έχει φορολογηθεί «εξονυχιστικά» την τελευταία δεκαετία από τις χωρίς να έχουν βρεθεί ύποπτα σημεία στα βιβλία του.

Η περιγραφή του κ. Κάντα στην κατάθεσή του ότι ο κ. Λιακουνάκος τού άφησε σακ βουαγιάζ με 600.000 ευρώ στον καναπέ του γραφείου, οδηγεί τους εισαγγελείς στο Μόναχο και την Αθήνα να θέτουν το ερώτημα προς την προμηθεύτρια εταιρεία «πόσα χρήματα και με ποιον τρόπο» διοχετεύθηκαν στην εταιρεία του κ. Λιακουνάκου. Τον ισχυρισμό του Αντώνη Κάντα φυσικά ο κ. Λιακουνάκος τον διαψεύδει.

Η γερμανική εταιρεία από την άλλη επιρρίπτει στο ελληνικό Δημόσιο ότι παρακρατεί, χωρίς να απομειώνει, ένα ποσό της τάξεως των 100 εκατ. από την κύρια σύμβαση και εγγυητικές επιστολές καλής εκτέλεσης ύψους 700 εκατ. για τα αντισταθμιστικά που έχουν ολοκληρωθεί, με εξαίρεση ένα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η KMW, που στην αίτησή της έκανε λόγο για εξαγωγική ασφάλιση και ότι το ελληνικό Δημόσιο δεν θα ήταν σε θέση να εξοφλήσει τα άρματα «Leo-2», έχει λαμβάνειν 28 εκατ. από την τελευταία δόση για τα άρματα. Στελέχη της εταιρείας δικαιολογούν την παράδοση περισσότερων αρμάτων χωρίς πληρωμή, με το φόβο ότι θα κηρύσσονταν έκπτωτοι, αφού η ελληνική κυβέρνηση, μέσω του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη, είχε παρακαλέσει για «μία πιο αργή» παράδοση των αρμάτων, τρία τη φορά αντί για έξι, επειδή δεν ήταν σε θέση να πληρώνει, επιθυμία που δεν διατυπώθηκε εγγράφως ποτέ από το ΥΕΘΑ.

Έτσι, οι σχέσεις της γερμανικής κατασκευάστριας με τις πιστώτριες γερμανικές τράπεζες βρίσκονται ένα βήμα απ΄το γκρεμό. Όπως αποκάλυψαν ανώνυμα στελέχη της KMW στην «Κ», η εταιρεία ανταποκρίθηκε πλήρως στις υποχρεώσεις της εν αντιθέσει με το ΥΕΘΑ, το οποίο παραπέμπει σε μια εκκρεμή απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτος για την απελευθέρωση των εγγυητικών επιστολών.

Ο κ. Λιακουνάκος από τη δική του μεριά φαίνεται να έχει προτείνει στη γερμανική εταιρεία και να έχει απορριφθεί, την αξιοποίηση της βιομηχανικής υποδομής που απαξιώνεται (π.χ.ΕΛΒΟ) για after sales service των χιλίων αρμάτων Λέοπαρντ που διαθέτει η χώρα μας.

Η τακτική του ανακριτή κ. Μάλλη που «ενοχλεί» τους Ελβετούς

Ο ανακριτής Γ. Μαλλής χρησιμοποίησε την ακόλουθη τακτική που κινητοποίησε τους Ελβετούς τραπεζίτες για να πάρουν τα μέτρα τους: Φώναξε έναν τραπεζικό στο γραφείο του για να ανοίξει έναν λογαριασμό στον Αντώνιο Κάντα και με τη βοήθεια της κ. Ελένης Ράικου, έπεισε τον δικηγόρο του κατηγορουμένου να του ζητήσει να αρχίσει να βάζει σε αυτόν χρήματα που είχε σε Σιγκαπούρη και Ελβετία. Κίνηση που πιθανώς εξόργισε την Ελβετία, αφού αν εφαρμοστεί αυτή η τακτική για κάθε Έλληνα κατηγορούμενο, σύντομα κινδυνεύει να χάνει εκατομμύρια.

Γι’ αυτό όπως είπε στους Έλληνες ομολόγους του ο Ελβετός εισαγγελέας Ουρς Κοέλι, αυτό που μπορούν να ελπίζουν είναι να ζητήσει η ίδια η κυβέρνηση με επίσημες επιστολές τη διανομή των χρημάτων με το ελβετικό κράτος. Αλλιώς, όλο το ποσό θα καταλήγει στην Ελβετία. Κάτι που όμως είναι χρονοβόρο και μπορεί να βάλει σε κίνδυνο αυτά τα λεφτά που θα καταλήξουν στην Ελλάδα, διότι στην υπόθεση Κάντα η εισαγγελική παραγγελία για το μπλοκάρισμα ενός εκατομμυρίου από τον λογαριασμό του ήρθε μόλις στις 20/12/2013 και αφού εισαγγελείς και δικηγόροι στην Αθήνα είχαν καταφέρει το ακατόρθωτο: να «επαναπατρίσουν» κεφάλαια από παράνομες δραστηριότητες.

Keywords
Τυχαία Θέματα