Χαλκός σαν χρυσάφι

13:17 4/6/2013 - Πηγή: KoolNews

Γράφει η Κέζα Λώρη

Οι αστυνομία αναλαμβάνει μια ακόμη αποστολή. Θα φυλάσσει τις διαδρομές των τρένων. Δεν είναι αστείο. Ο χαλκός από το εναέριο δίκτυο ηλεκτροκίνησης απαλλοτριώνονται από κυκλώματα, γνωστά ως μαφίες του χαλκού. Η ζημιά που έχει γίνει στα τρένα υπολογίζεται κοντά στα 25 εκατομμύρια ευρώ. Πέρα από το υλικό που εξαφανίζεται υπάρχει και ο κίνδυνος για τους επιβάτες. Ο μηχανοδηγός ίσως να μην προλάβει να φρενάρει αν δει ότι κάτι λείπει στο δίκτυο. Αναλαμβάνουν λοιπόν 35 ειδικοί φρουροί.

Το κράτος για μια ακόμη φορά λειτουργεί ανάποδα. Βάζει μια

μικρή ομάδα ανθρώπων να ελέγχει ένα είδος εγκλήματος που επεκτείνεται σε πολλούς άλλους τομείς. Οι κλοπές χαλκού είναι τόσο διαδεδομένες που αφορούν κάθε έλληνα πολίτη. Αρπάζονται μετασχηματιστές από εργοστάσια και κολόνες της ΔΕΗ, καπάκια φρεατίων, βάνες ύδρευσης χωραφιών, σωληνώσεις φυσικού αερίου από πολυκατοικίες. Εξαφανίζονται καμπάνες με τη βοήθεια ανυψωτικών μηχανημάτων, κολυμπήθρες από εξωκλήσια και μεταλλικά σκεύη από νεκροταφεία. Ακόμη και προτομές έχουν κλαπεί από πλατείες.

Υπολογίζεται ότι περίπου 4.000 άτομα δραστηριοποιούνται στην κλοπή χαλκού. Από τις συλλήψεις που έχουν γίνει κατά καιρούς προκύπτει ότι οι δράστες είναι Πακιστανοί και Ρομά από την Αλβανία και τη Βουλγαρία. Εχουν καταγραφεί αυτά. Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη καθώς όσοι συλλαμβάνονται επ’ αυτοφώρω, αφήνουν πίσω τους άξιους συνεχιστές. Το ερώτημα λοιπόν είναι γιατί δεν γίνεται έλεγχος στα χυτήρια. Υπάρχουν τα νόμιμα και τα παράνομα. Για την περίπτωση που δεν γνωρίζουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, αναφέρουμε σε ποιες περιοχές βρίσκονται οι παράνομες μάντρες των κλεπταποδόχων: Μάνδρα, Ασπρόπυργο, Ανω Λιόσια, Βοτανικό, Ταύρο.

Ας υποθέσουμε ότι θέλει κοπιώδη έρευνα για να ευρεθούν τα χυτήρια και οι μάντρες που αγοράζουν τα κλεμμένα σε χαμηλές τιμές. Αγοράζουν με 4 ευρώ το κιλό ενώ το ελληνικό κράτος για τα δημόσια έργα αγοράζει με περισσότερα από 100 ευρώ το κιλό. Ποιοι άλλοι είναι οι ενδιαφερόμενοι; Σε μια εποχή που η τιμή του χαλκού έχει ανέβει στα ύψη και το υλικό γίνεται δημοφιλές στον κλάδο των κατασκευών, μπορεί να επεκταθεί η έρευνα των αρχών: να δούμε πού πάει το κλεμμένο υλικό μετά τα χυτήρια. Πού πάει χωρίς παραστατικά. Αραγε ξέρει κάποιος ή μπορεί να υποθέσει, ποιοι είναι οι αποδέκτες της πρώτης ύλης η οποία προκύπτει από το λιώσιμο των φρεατίων, των καμπανών και των σωληνώσεων; Ολο και κάποιοι ξέρουν ή μπορούν να υποθέσουν.

Το διαβάσαμε στο tovima.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα